Глобальні оголошення!

Смерть, похорон і все що з ними пов'язано

Смерть, похорон і все що з ними пов'язано

Повідомлення Радмила » 09 березня 2012, 01:22

Дівчата, потребую ваших підказок. Бог милував, нікого з близьких не ховала. На похороні всього один раз була, ховали співробітника. Та час підходе. Не хочеться думати про погане, а треба бути готовим до всього. Мама чоловіка дуже здає, просто по днях. Сьогодні чоловік приїхав від неї, каже мабуть треба готуватись до гіршого.Отож прошу підказати, тих хто знає.
Померла людина:
1. Куди дзвонити (швидка, міліція, чи ще куди)?
2.Куди, які документи оформляти?
3. Що роблять рідні. Я так знаю, що обмивають. Хто це має робити,може не може. Як це робиться, якою водою, куди ту воду потім? В що вдягати. Які шнурки і куди їх зав'язують. І куди ті шнурки потім? Щось ставлять у руки? Зачесують, якщо довге волосся? Чи має лежати покійний на ліжку чи на столі чи ще десь?
4. Коли запрошувати священика? І що ще треба робити з релігійного обряду?
5. Скільки часу покійний має бути в домі? Треба сидіти вночі біля покійного і хто має сидіти?
6. Чи ще щось в домі, поки перебуває там покійний? Миття підлог, іт.д.....
7. Які ще обряди?
8. Похорон, як відбувається,, що можна не можна?
9. Після похорону, поминки? А як там діяти?
10. Що робити в домі після всього? Прибирати, мити, чи ще що?

Ось так питань багато. Напишіть будь-ласка, хто знає. Бо боюсь, що потім не буде коли і в кого розпитувати.
Зображення
Зображення
Щастя є
Радмила Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 3
випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 1321 раз.
Подякували: 1747 раз.
Діти: Старша донечка Менша донечка

Re: Смерть, похорон і все що з ними пов'язано

Повідомлення happymami » 09 березня 2012, 02:08

Трохи отець Мартин розказував по всякі забобони в часі похорону http://mamusi.org.ua/forum/viewtopic.php?f=69&t=5882 . Але якшо ви ховатимете в селі, то думаю, вас ті забобони всеодно не минуть. З того, що я знаю, то поки покійна людина є в хаті, то родичі можуть сидіти коло неї, читати псалми вголос (хтось один з родичів), це трішки заспокоює. Можуть приходити спеціально жінки, котрі співають певні обрядові пісні (але то здається більше в православному обряді), можна родичам молитися вголос разом вервицю.
Радмила написав:1. Куди дзвонити (швидка, міліція, чи ще куди)?

нещодавно я якраз піднімала ту тему http://mamusi.org.ua/forum/viewtopic.php?f=183&t=6397
Радмила написав:Треба сидіти вночі біля покійного

не є принциповим сидіння всі 24 год в добу. Інколи варто і поспати, якшо є така потреба чи бажання
Радмила написав:6. Чи ще щось в домі, поки перебуває там покійний? Миття підлог, іт.д.....

якшо чесно, то я не пам'ятаю, шоб хтось мив підлоги в той час. А нащо? Люди всеодно приходять помолитися, попрощатися, вони не роззуваються, тому мити підлогу сенсу нема. А якби було болото, то хібашо хтось з родичів чи сусідів може час від часу шваброю проходитися
Решта деталей не знаю
Навчу комп'ютерної графіки. З сертифікатом чи приватно
ЗображенняЗображення
Ми можемо стримати біль, злість, сльози, любов... але стримати сміх - неможливо)))
happymami Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) за тривале грудне вигодовуванн (2) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 2500 раз.
Подякували: 5212 раз.
Діти: Хлопчик-дівчинка)))

Повідомлення Natalinda » 09 березня 2012, 02:28

В нас цього року був не один похорон.
Радмило, дуже багато залежиьт від села, бо всяди всої звичаї як то кажуть. Воно ніби і забобони з однієї сторони, а з іншої відволікає трохи тих людей які не є глибоко віруючими.

Радмила написав:3. Що роблять рідні. Я так знаю, що обмивають. Хто це має робити,може не може. Як це робиться, якою водою, куди ту воду потім? В що вдягати. Які шнурки і куди їх зав'язують. І куди ті шнурки потім? Щось ставлять у руки? Зачесують, якщо довге волосся? Чи має лежати покійний на ліжку чи на столі чи ще десь?

З того шо знаю кажуть шо рідні не обмивають, в нас останній раз не було кому крім рідних то робити, тому робили рідні. Воду кажуть виливати десь під старе сухе дерево, під шось "неживе" - з релігійної точки зору напевне забобон, але я всю воду, навіть ту якою мила після похорону підлогу виливала подалі від хати.
Старі люди переважно мають приготовлений одяг на смерть і часто про це говорять, типу наказують їх одягнути саме в те-то й тте-то.
Про шнурки не знаю.
В руки образок, вервичку.
Зачесують, як стара жінка то хустину одягають.
Бачила лише в труні на столі.

Радмила написав:4. Коли запрошувати священика? І що ще треба робити з релігійного обряду?

Священнику повідомляють якнайшвидше наскільки знаю, а він вже все решта сам розповість, або скаже питатися в дяка.

Радмила написав:5. Скільки часу покійний має бути в домі? Треба сидіти вночі біля покійного і хто має сидіти?

Ну наскільки знаю то хоча б ніч, точніше оптимально - то ніч. Довше тримають коли когось чекають з далека на похорон, а так нема потреби, бо тіло по різному зберігається. Якщо людей багато то полюбому хтось біля покійника є, але якшо людей лиш кількаі всі невиспані, то не є принциповим сидіти, бо ж треба мати сили на сам похорон.

Є звичай відразу після похорону обід робити для всіх хто був, є звичай на 9-й день робити.
То ти мусиш питатися людей з того села де те все буде, часто старі люди самі всьо розказують і командують навіть коли їх не питаєш.

Бажаю вам сили!
"люди ніколи й нікому не встигають ані подякувати за добро, ані відплатити за свої образи. Нікому. Навіть собі. І майже ніколи не є напваки"
М.Матіос
Natalinda Офлайн

Я тут живу

Серце форуму (1) Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 14728 раз.
Подякували: 7324 раз.
Діти: Хлопчик Юрчик

Повідомлення о.Мартин » 09 березня 2012, 10:29

Померла людина:
1. Куди дзвонити
Дзвонити в міліцію і швидку.
(швидка, міліція, чи ще куди)?
2.Куди, які документи оформляти?
Лікарі виписують посвідчення про смерть.
3. Що роблять рідні.
Після усіх процедур у міліції та лікарів потрібно домовитись з ритуальною службою про місце і час поховання на цвинтарі. Одночасно можна в них придбати труну.
Обмивають та одягають тіло рідні чи близькі знайомі. Обмивати простою водою. Воду вилити. Тут не треба брати до уваги різних забобон – усе просто без фанатизму. Вдягати в чистий одяг (можливо улюблені речі). Вв'язують ноги і руки щоб вони разом тримались. Шнурки прості. Їх пізніше розв'язують до закриття труни. Шнурки переважно складають всередину труни, щоб їх ніхто не взяв (знову забобони). В руки ставити образочок. Можна зачісувати волосся. Покійний лежить на труні. Труна на столі. На столі темне покривало. На столі де голова покійного ставити розп'яття та два під-свічники з свічками (беруться зі церкви).
4. Коли запрошувати священика? Вечором, в день смерті, на панахиду. Панахида триває 20хв (якщо це місто; 45хв якщо село, бо правиться Парастас).
5. Скільки часу покійний має бути в домі? Аж поки не настане час похорону. Біля покійника сидимо скільки хочемо. Не потрібно бути там всю ніч. Можна читати біля нього псалми чи Євангеліє. Сидять рідні і близькі. Не варто біля покійника вести пусті розмови (хто що насадив, закрутив, тощо).
6. Поки покійний вдома нічого не треба робити по хаті. Порядки можна пізніше робити. Це час молитви за померлого.
8. Похорон відбувається просто. Усе провадить священик. Усе він підкаже. Не потрібно нічого видумувати. Перед похорону попросити дяка щоб усе підказував.
9. Після похорону, поминки? Зараз в часі Великого посту поминки повинні бути скромні – без м’ясних страв, без алкоголю.
10. Що робити в домі після всього? Прибирати, мити, тощо.
о.Мартин Офлайн

Наш татко

Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 94 раз.
Подякували: 1058 раз.

Повідомлення Natalinda » 15 березня 2012, 18:16

А в Тернополі несуть/везуть померлого до церкви?
Чи з дому/будинку скорботи відразу на цвинтар?
"люди ніколи й нікому не встигають ані подякувати за добро, ані відплатити за свої образи. Нікому. Навіть собі. І майже ніколи не є напваки"
М.Матіос
Natalinda Офлайн

Я тут живу

Серце форуму (1) Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 14728 раз.
Подякували: 7324 раз.
Діти: Хлопчик Юрчик

Повідомлення xtremeshammy » 29 січня 2025, 21:17

xtremeshammy Онлайн

Я тут живу

Дякував (ла): 0 раз.
Подякували: 0 раз.

Повідомлення xtremeshammy » 07 лютого 2025, 18:40

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru
xtremeshammy Онлайн

Я тут живу

Повідомлення xtremeshammy » 08 квітня 2025, 12:52

xtremeshammy Онлайн

Я тут живу

Повідомлення xtremeshammy » 08 травня 2025, 09:57

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
xtremeshammy Онлайн

Я тут живу

Повернутись до Сімейні стосунки

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість