mavpusya написав:Що з ними робити, поняття не маю
Не повіриш, чим більше діточок, тим менше втручання треба. Старші і розважать молодших і попередять, якщо щось не так. Звісно на всі 100 на таке не варто покладатись, вони можуть так само двоє-троє рознести весь дім, але і це теж можна попередити. Іноді.
Якщо дитинка одна - вся її увага сконцентрована на мамі, і та повинна майже щохвилинно відповідати. Якщо є старші-молодші діти, увага дитини частково переноситься на них. І тоді у мами випадає на кілька вільних хвилин більше. Так само з навичками і вихованням. Старші діти вчать молодших своїм прикладом, а ті, навпаки, дуже схильні швидко сприймати побачене і почуте. В результаті те, на що мама витрачала години з першою дитиною, третьою може взагалі засвоїтись без її втручання завдяки прикладу старших дітей.
Сьогодні говорили з чоловіком про родичку, в якої одна маленька дитина і я трохи дивувалась, як то на щось там їй не вистачає часу... Чоловік засміявся і сказав, що коли в мене була одна дитина, мені теж багато на що не вистачало часу і впевненості в собі якоюсь мірою. А зараз, подивися, каже він, як ти справляєшся з трьома. А буде четверта, взагалі, все будеш робити однією лівою...