Роздільне харчування для схуднення
Роздільне харчування забезпечує ефективне схуднення без нанесення шкоди здоров'ю. Це відбувається тому, що голодний організм починає панічно відкладати їжу про запас при першій можливості, побоюючись залишитися без «пального». Якщо ж їсти часто, хоч і потроху, організм зрозуміє, що недостатку в їжі немає, значить, і немає необхідності в створенні «запасів» (у вигляді відкладень на стегнах і талії).
Якщо постійно дотримуватися принципів роздільного харчування, прискорюється засвоєння поживних речовин, зайві кілограми перестають накопичуватися, а жирові відкладення поступово відходять.
Велику роль в схудненні з роздільним харчуванням відіграє і психологічний аспект. Адже якщо людина знає, що наступний прийом їжі буде досить скоро - через 2,5-3 години, то немає ніякого сенсу з'їдати ситний висококалорійний обід із трьох страв.
Роздільне харчування - як їсти?
При роздільному харчуванні енергетична цінність раціону має відповідати добовій потребі організму. Розрахувати об'єм їжі при цьому дуже просто - обсяг порції не повинен перевищувати стакан, а за розміром їжа повинна поміститися в долоньку. Щоб зручніше було «відміряти» необхідну порцію, зручно просто користуватися маленькими піалами і блюдцями.
Протягом дня має бути 3 повноцінних прийоми гарячої їжі, і кілька перекусів між ними. Починати день рекомендується з щільного сніданку, що містить найбільшу кількість вуглеводів від денної норми. На обід і вечерю обов'язково повинні бути страви, що містять білки і клітковину.
Роздільне харчування - що їсти?
Особливу увагу варто приділити перекусам. Це не повинні бути чіпси, шоколадні батончики, горішки або насіння, так як вони містять дуже велику кількість жиру, а відчуття ситості після вживання такого роду продуктів проходить дуже швидко. Те ж саме стосується і страв фаст-фуду в якості основних прийомів їжі.
Для перекусів треба використовувати хлібці або зерновий хліб, свіжі фрукти або овочі або салати з них, мюслі або пластівці без цукру, натуральний йогурт без цукру.
У цілому, в щоденному раціоні повинні бути присутніми омега-поліненасичені жирні кислоти (вони є в гірчичному і льняному маслі, риб'ячому жирі, нерафінованій оливковій олії); вітаміни і мікроелементи, достатня кількість води. Саме в цьому випадку буде запущено процес спалювання жиру і почнеться довгоочікуване схуднення.