Глобальні оголошення!

КАЗКИ і повчальні історії для дорослих-відкрито для записів

Re: КАЗКИ і повчальні історії для дорослих-відкрито для зап

Повідомлення mari » 17 травня 2012, 22:24

Ця молода жінка розбила вщент нав'язаний суспільством стереотип сприйняття інваліда.
Еймі Маллінз (Еймі Маллінс) своїм життям доводить, що недієздатна людина може перетворитися на суперздібну. Незважаючи на самі тяжкі обставини,коли у півроку Еймі ампутували по коліно обидві ніжки через вроджену патологію малих гомілкових кісток і доктори пообіцяли, що ходити дівчинка не навчиться ніколи, Еймі воліла залишатися красивою, здоровою і успішною. Вона навчилася: ходити, в тому числі по подіуму на модних показах, а ще бігати і стрибати в довжину, в тому числі на Паролімпійскіх іграх в Атланті, де вона побила пару рекордів. Вона увійшла в список п'ятидесяти найкрасивіших людей світу, стала зніматися як актриса кіно і як модель для глянцю.
Ноги Еймі Маллінз - це арт-об'єкт, аксесуар і скульптура одночасно. Але не тільки. Це ще й надія, яку вона дарує таким же, як вона, людям, винаходячи нові протези, де форма, функціональність і естетика нероздільні.
«Доброзичливці» називають її кіборгом. По суті вони мають рацію. В її організмі є механічні компоненти. Але вони не заважають жити, розквітати і пахнути живій душі цієї дивовижної жінки, сильної і красивої, ніжної і мудрої, суперздібності якої як у супергероїні. Ті, які вона створила сама для себе і розвинула в собі, не дала собі зламатись, не пропла під тиском депресії і не піддалась жалісливим скигленням.
Вона це змогла, і показала що це може КОЖЕН!ЖИТИ І РАДІТИ! БУТИ корисною і люблячою.
Зображення
Якщо говорити між нами,То все починається з мами.І казочка перша у світі,І сонячна подорож в літо. Найперші легенькі сніжинки. І сяюче диво - ялинка.Від мами - і літери,Й слово,І зроблена разом обнова.Якщо говорити між нами,То все починається з мами.
mari Офлайн

Психотерапевт

Нагороди: 2
Мамуся-творець (1) жіночі посиденьки (1)
Дякував (ла): 3738 раз.
Подякували: 6894 раз.
Діти: 18 річна донька-студентка Анна Марія

Повідомлення mari » 18 травня 2012, 21:12

По-справжньому радісне життя, присвячене меті, яку ти поставив перед собою, відчуваючи себе справжньою силою Природи і Даром Небес, а не тремтячим згустком хвороб і нещасть, радість життям, навіть якщо що світ не хоче зробити тебе щасливим ...
У момент смерті я хочу відчувати, що повністю використав всі свої сили, адже чим більше я працюю, тим більше живу. Я радію життю як такому.
Життя для мене - це не свічка, це палаючий факел, даний мені на час, і я хочу, щоб він горів як можна яскравіше, перш ніж я передам його майбутнім поколінням.

Дж. Б. шоу
Якщо говорити між нами,То все починається з мами.І казочка перша у світі,І сонячна подорож в літо. Найперші легенькі сніжинки. І сяюче диво - ялинка.Від мами - і літери,Й слово,І зроблена разом обнова.Якщо говорити між нами,То все починається з мами.
mari Офлайн

Психотерапевт

Повідомлення mari » 18 травня 2012, 21:52

Desiderata(Wersja oryginalna, ang.)

Go placidly amid the noise and the haste, and remember what peace there may be in silence. As far as possible without surrender be on good terms with all persons. Speak your truth quietly and clearly; and listen to others, even the dull and the ignorant; they too have their story. Avoid loud and aggressive persons, they are vexations to the spirit.

If you compare yourself with others, you may become vain and bitter; for always there will be greater and lesser persons than yourself. Enjoy your achievements as well as your plans. Keep interested in your own career, however humble; it is a real possession in the changing fortunes of time.

Exercise caution in your business affairs, for the world is full of trickery. But let not this blind you to what virtue there is; many persons strive for high ideals, and everywhere life is full of heroism. Be yourself. Especially, do not feign affection. Neither be cynical about love; for in the face of all aridity and disenchantment it is as perennial as the grass. Take kindly the counsel of the years, gracefully surrendering the things of youth.

Nurture strength of spirit to shield you in sudden misfortune. But do not distress yourself with dark imaginings. Many fears are born of fatigue and loneliness. Beyond a wholesome discipline, be gentle with yourself. You are a child of the universe, no less than the trees and the stars; you have a right to be here. And whether or not it is clear to you, no doubt the universe is unfolding as it should.

Therefore, be at peace with God, whatever you conceive Him to be. And whatever your labors and aspirations, in the noisy confusion of life keep peace in your soul. With all its sham, drudgery and broken dreams, it is still a beautiful world.

Be cheerful.
Strive to be happy.

Max Erhmann

ПОБАЖАННЯ
Крокуй спокійно поміж гамору та поспіху – пам’ятай про спокій, що захований у тиші.
Крокуй так далеко, наскільки це можливо; не зрікаючись себе будь у добрих стосунках з іншими людьми.
Проповідуй свою правду ясно і спокійно, і слухай те, що промовляють інші, навіть дурні і невігласи, – бо і вони мають, що розповісти.
Якщо порівнюватимеш себе з іншими, можеш почутись розчарованим або марнославним,- бо завжди знайдуться кращі і гірші від тебе.
Радій однаково як своїм досягненням, так і своїм планам.
Виконуй з серцем свою працю, якою б не була вона малою – це насправді вічна вартість у мінливостях долі.
Будь обережним у своїх починаннях, цей світ повний омани і ошуканства.
Але нехай це не заступить тобі правдивих чеснот: багато людей прагне високих ідеалів, і життя усюди сповнене героїзму.
Будь собою, а головне, не борись із почуттями: не будь цинічним до любові – перед обличчям байдужості і розчарувань вона єдина вічна, як трава.
Приймай з покорою те, що несуть літа, зрікаючись без гіркоти молодечого запалу.
Розвивай силу духу, щоб у наглому нещасті могла для тебе бути, наче щит.
Лише не виснажуй себе творами власної уяви. Багато страхів породжені втомою і самотністю.
Дотримуючись здорової дисципліни, все ж будь лагідний до себе.
Ти – дитина всесвіту, не менше, ніж дерева і зорі, маєш право бути тут. І чи зрозуміло це тобі, чи ні, сприйми на віру, що всесвіт є таким, яким повинен бути. Отож, будь у злагоді з Богом, що б ти не думав про Його існування. Взагалі, чим би ти не займався, й якими б не були твої прагнення, у вуличному гаморі, хаосі життя ти повинен зберегти спокій своєї душі. З усім ошуканством, спекотою і розвіяними мріями все ж цей світ є чудовий.

Будь уважним і не намагайся бути щасливим - СТАНЬ ним.
mari Офлайн

Психотерапевт

Повідомлення mari » 20 травня 2012, 22:41

Ми говоримо: "Я не піднімав трубку, тому що був зайнятий", коли нам соромно признатися в тому, що чути цей голос більше не радісно ...

Ми говоримо: "Мені від тебе більше нічого не треба", коли не можемо отримаєш те, що хочемо ...

Ми говоримо: "Тут холодно", коли нам необхідний дотик ...

Ми говоримо: "Мені немає чого більше жити", коли хочемо, щоб нас переконали в цьому ...

Ми говоримо: "Спасибі тобі за те, що ти є", коли не можемо сказати: "Я люблю тебе" ...

Ми говоримо: "Я нікому не потрібен (потрібна)», коли ми насправді не потрібні одній-єдиній людині ...

Ми говоримо: "Я впораюся", коли соромимося попросити про допомогу ...

Ми говоримо: "Ти хороший друг", коли забуваємо додати: "... але тобі не стати для мене кимось більшим" ...

Ми говоримо: "Це - не головне", коли знаємо, що у нас немає іншого вибору, як примиритися ...

Ми говоримо: "Я довіряю тобі", коли боїмося, що ми стали іграшкою ...

Ми говоримо: "Назавжди", коли нам не хочеться дивитися на годинник ...

Ми так багато всього говоримо, що коли на мові залишаються три останніх невикористаних слова, ми підтискаємо губи, дивимося в підлогу і мовчимо ...

Ми сміємося над смертю і купуємо кілограми таблеток в аптеці ...

Ми говоримо, що життя прекрасне і йдемо в магазин за ще однією пляшкою горілки ...

Нам не важлива громадська думка, і ми постійно запитуємо: "як я виглядаю" ...

Ми любимо самотність і міцно стискаємо в руці мобільник ...

Дивні ми ......
mari Офлайн

Психотерапевт

Повідомлення mari » 20 травня 2012, 22:47

Бур'ян - це квітка, яку ніхто не любить

Жила-була дівчинка. Вона дуже любила квіти. Вона їх вирощувала на підвіконні взимку, вона їх малювала. Вона могла милуватися ними годинами.

Влітку вона спостерігала, що всі квіти на галявині вранці розкриваються і повертаються до сонця, тягнуться до нього з усіх сил. Увечері закриваються, зберігаючи залишки його тепла і любові.

«Ось так і люди, - думала вона, коли підросла, - відкриваються назустріч добру і любові і закриваються від образ і розчарувань».

Вона «закрилася», коли з родини пішов батько, якого вона гаряче любила. А коли він все-таки повернувся, так і «не відкрилася» тому, що мати не змогла пробачити батька, дорікала йому в неувазі і нелюбові до неї. Батьки постійно сварилися, і навіть не намагалися приховувати це від доньки.

Минув час, дівчинка стала зовсім дорослою, вийшла заміж. Народила дітей. Але життя у неї не склалася. Чоловік пішов, сини принижували її, точно так само, як це робив колись їх батько. І вона так і не змогла «розкритися», бо не було в її житті любові і тепла. Вона не стала прекрасною трояндою (про що мріяла в дитинстві). А коли їй випадково потрапила на очі фраза Елла Уїлера Уїлкокса про те, що «... бур'ян - це квітка, який ніхто не любить», вона подумала: «Це про мене».

Звичайно, вона була не права, але поруч не виявилося нікого, хто б міг сказати їй про це ...

Прихований текст. Щоб його побачити, Вам необхідно зареєструватися!
mari Офлайн

Психотерапевт

Повідомлення mari » 04 червня 2012, 15:56

Якось одного мудреця запитали:
- Який родинний дім є щасливим?
- Здебільшого щастя проростає з малих речей, - прозвучала відповідь мудреця. Коли твої діти повертаються зі школи і хочуть поділитися з тобою своїми переживаннями, лиши свою роботу і уважно вислухай їхні малі проблеми, навіть, якщо прання білизни мусиш відкласти на наступний день. Бо коли ви не слухатимете про дрібні справи ваших дітей, коли вони хочуть розкрити вам своє серце, то вони ніколи не прийдуть до вас із великими проблемами. Дітям потрібні не великі забавки, а такі малі речі, як: час, щоб їх зрозуміти; час, щоб допомогти; час, щоб провадити…
- Чому ж розпадається так багато сімей?
- Здебільшого через малі справи, - знову сказав мудрець. Маленькі неприємності, маленькі акти самолюбства, байдужості, нагнітання жалів до когось, все це тяжить на подружжі так, що любов губиться…
- В чому ж тоді секрет успіху деяких подружжів?
- В більшості випадків цей успіх полягає у малих справах, - сказав мудрець, посміхнувшись. Маленькі вияви уваги, любові; маленькі подарунки; слова визнання і похвали: ці «маленькі речі» творять щасливі незабутні хвилини, яких кожне подружжя потребує, якщо воно хоче процвітати. Вони його зміцнюють і роблять тривалим.
І ще одне цікаве було запитання: «Що робить нас святими?»
- Знову ж таки, малі речі! – весело сказав мудрець. Ми постійно відчуваємо потребу робити великі діла для Ісуса. При цьому ми забуваємо, що Ісус сказав: «Хто напоїть як учня одного з цих малих тільки кухликом холодної водиці, істинно кажу вам, той не втратить своєї нагороди» (Мт. 10, 42)
Маленькі вияви любові, маленькі приємності даровані убогим, відвідини хворих, - Ісус вважає дуже важливими, бо вони зроблені з любов’ю до Нього.
mari Офлайн

Психотерапевт

Повідомлення mari » 05 червня 2012, 10:40

Думки як волосся: у когось темні. У когось світлі. У когось брудні. У когось рідкі. А у когось їх зовсім немає ...

Одного разу Учитель, показав учнями чистий аркуш паперу, де в середині стояла чорна крапка і запитав: «? Що ви бачите»

Перший учень: «Крапку».

Другий: «Чорну точку».

Третій: «Жирну крапку».

Тоді Учитель відповів: «Ви всі побачили тільки крапку і ніхто не помітив великого білого листка!».

Ось так само ми судимо про людину, за за її дрібними недоліками.

БОЛЯЧЕ - це коли дитина, якій залишається жити лічені дні малює життя, якого не побачить ...
СИЛА - це коли інвалід на колясці посміхається в очі тим, хто зневажає його і ненавидить ...
КРАСИВО - коли сліпий малює сонце, знаючи що воно кругле, але він не бачив його світло ...
СТРАШНО - коли малюк чекає маму, а мами вже немає ...
ДОБРОТА - це не пройти повз тих, хто простягнув руку в переході,
ЖАЛІСТЬ - віддати останнє дворнязі, яка не розуміє, що такого в її породі не так...
ПОВАГА - тим, хто віддав на війні або в життя свої життя, за життя чужих людей,
Співчуття матерям, які ховають своїх дітей ...
Презирство ВСІМ, хто пішов з життя сам,

Ми перестали цінувати почуття плачу через дрібниці!
mari Офлайн

Психотерапевт

Повідомлення mari » 06 червня 2012, 00:13

Дехто вважає, що любов має з'явитись в результаті спонтанного емоційного спалаху, раптового непереборного почуття. Любов до когось - це не просто сильне почуття, це рішучість, це розумний вибір, це відповідальність, це вчинок.

Чи кожний з нас здатний на безкорисливу любов, на самозречення заради коханої людини? Згадаємо Нарциса, героя однойменної новели Фелікса Кривина. Одна із закоханих у Нарциса жінок переконувала його: "Любити - це справа клопітна. Проте вдвох завжди легше: ти любитимеш мене, а я - тебе".

У відповідь Нарцис сказав: "Навіщо так ускладнювати життя? Нехай кожен любить сам себе - так простіше".

Любов - це те, що людина робить задля коханої людини. Бо любити - означає діяти, взаємодіяти, допомагати. Саме така любов є істинною. Саме такий характер любові стимулює закоханих до вияву кращих рис особистості.

Пришвін так писав до коханої: "Та людина, яку ти любиш в мені, не така, як я. Але ти тільки люби...і я постараюсь бути кращим...".

Любов - завжди вибіркова: серед багатьох ми вибираємо одного або одну. Проте в цій людині ми любимо все людство. Психологи вважають, що не кожна людина вміє любити. Якщо людина не здатна любити себе, то вона не здатна любити іншу людину.

Чоловіки і жінки з розвинутою самоповагою, самодостатністю, високим рівнем впевненості у собі вміють любити, дружити, здатні встановлювати психологічно виважені стосунки з оточуючими людьми, особливо з коханими.

І навпаки, любов людей з низькою самооцінкою, невпевненістю у собі супроводжується постійними з'ясуваннями стосунків, кризами взаємин, страхами зради, втрати коханої людини, повсякчасними домаганнями дістати підтвердження того, що їх ще люблять.

Потреба в любові досить часто виявляється невротичним способом. Невротик може своїми діями завдавати чимало шкоди та душевного болю об'єкту своєї любові: "Ти змушений мене кохати! Стань таким, яким я хочу! Спробуй мене розлюбити!".

Звідси шантаж, погрози підірвати репутацію і навіть вбити себе та іншого. Люди з так званим параноїчним особистісним розладом безпідставно підозрілі, негнучкі у поглядах, занадто чутливі до характеру взаємин.

Патологи стверджують, що рабами кохання є переважно люди з вадами розвитку в дитячі роки, з неблагополучним досвідом життя у батьківській родині. Звідси - дисгармонія з собою, відсутність самодостатності, яку прагнуть компенсувати за рахунок іншого.

Отож, першим кроком на шляху до навчання любові є відродження справжнього себе, відокремлення сутності свого Я від значущого іншого. Результатом такого одужання є ставлення до себе як до самоцінної особистості, яка має свій світ захоплень, інтересів, уподобань, яка цікава сама собі і оточуючим такою, якою вона є.

Моя любове! Я перед тобою.

Бери мене в свої блаженні сни.

Лиш не зроби слухняною рабою.

Не ошукай і крил не обітни!

Ліна Костенко

Початком згоди з собою може стати усвідомлення тих патопсихологічних чинників дитинства, які спричинили невротичні, тобто, потворні форми реагування на світ. Цьому може посприяти як щиросердна сповідь другу, так і консультування у психолога.

Недаремно кажуть, що психотерапія (лікування душею, добрим словом) - це своєрідна покупка дружби. Корисним буде спілкування в групах психологічної підтримки, учасники яких мають подібні проблеми.

Гармонія з іншими починається з гармонії з собою. Перешкодою на шляху невротичного домагання любові іншого стає позитивне ставлення до себе, адекватне розуміння своїх бажань та прагнень.

Людина, яка вміє себе любити, здатна на твердий вибір життєвого шляху. Вона усвідомлює, що любов - це завжди вільний самовияв почуттів. Неможливо когось змусити любити себе силою. Можна лише заслужити повагу, захоплення собою, які породжують прихильність та потребу бути повсякчас поруч.

Нарцисична особистість не здатна до вияву симпатії, щирих почуттів та зацікавленості долею іншого. Притаманна їй заклопотаність планами та фантазіями власного успіху, влади, блиску, самолюбування поєднується з байдужістю до інших, самоствердженням та на приниженні інших.

Чи кожний здатний кохати?

Тільки той, хто з дитячих років навчився любити себе, світ та людей. Той, в кого сформований життєвий світогляд "Я - хороший, інші - теж хороші люди" (Берн).

Доведено: якщо нас в дитинстві люблять рідні та близькі люди, то в нас розвивається досвід безумовної любові. Тобто, нас люблять не за щось, а просто тому, що ми є на світі. У такому випадку легше відбувається перехід від інфантильної, незрілої любові "Я люблю тому, що мене люблять" до зрілої "Мене люблять тому, що я люблю".

Видатний екзистенціаліст Фромм відзначав, що любити - означає бути зацікавленим у житті та розвитку того, до кого ми відчуваємо це почуття. Самопожертва заради іншого - основний критерій спрямованості на кохану людину.

Більшість наших сучасників, піддаючись нав'язаним мас-медіа стереотипам, вважають, що завоювати любов просто: досить мати привабливу зовнішність і виглядати сексуальним (бути "гламурним" за сучасним лексиконом).

Але це - ілюзія, обман, джерело багатьох людських нещасть та бід. Адже проблема любові полягає в здатності кохати і розвивати в собі це вміння. Саме в сім'ї дитина вчиться тому, що означає любити.

Загалом, ми навчаємось протягом життя як з любов'ю ставитись до ближнього. Фромм писав: "Любов - орієнтація особистості на взаємозв'язок зі світом в цілому".

Очевидно, що навчитись по-справжньому любити може кожний. Але цього потрібно лише хотіти. Кохання вимагає від закоханих значної психічної і навіть фізичної сили, всіляких труднощів. Особистісне зростання, життєтворчість, повнота буття - це плоди кохання, його супутники. Думаю, що заради цього варто жити і любити!

mari Офлайн

Психотерапевт

Повідомлення mari » 08 червня 2012, 01:42

Чимало сімей вважають, що вони здобули «свій рай»; але в практиці багатьох подружжів, у загальній свідомості, медіях, діяльності органів самоуправління – а також, на жаль, уряду – цей рай ще потрібно відшукати.

Народження і виховання у родині

Слова Йоана Павла ІІ «майбутнє світу йде через родину» – це не порожнє гасло, а цілком конкретна істина. Аби визнати цю істину, не потрібно бути мудрецем, вистачить краплі здорового глузду. В сім’ї – єдине належне місце для переказування життя (народження) і формування молодого покоління (виховання). Щоправда, вже технічно можливим – втім, це не означає, що морально сприйнятним – «виробництво» дітей, але ще не вирішено проблему їх виховання.

Ідея, щоб запланованим чином прирікати дітей на виховання виключно самотніми матерями (які «зробили» собі дитину або «замовили» її в іншої жінки) або одностатевими парами, які природно нездатні до народження і ніколи не будуть «родиною»; або ж ідея, щоб виховання перейняла позасімейна спеціалізована інституція, – просто нелюдські. Дитину сприймають як об’єкт володіння, відмовляючи їй в основоположних правах, першим з яких (окрім безсумнівного права на життя від зачаття, і то права на зачаття внаслідок акту любові батька й матері) є право на виховання у родині. Життя родини згідно зі сповіданими цінностями – найкращий спосіб зробити їх достовірними в очах наступного покоління. Виховання, позбавлене цінностей, стає дресурою, сприяє бездумній поведінці що провадить до деградації або навіть дегенерації особи.

П’ять видів любові

Тільки в нормальній родині дитина може отримати всю любов – п’ять її видів, необхідних для гармонійного життя. По-перше, це турботлива материнська опіка. Ця любов дає людині відчуття емоційної безпеки, яке утверджує дитину в переконанні, що вона потрібна. По-друге, це вимоглива любов батька, чиє завдання – піклуватися про перспективний розвиток (фізичний, психічний і духовний, аж до святості) дитини. Любов батька має вберегти дитину від загубленості в житті, відсутності орієнтирів. По-третє, це любов поміж батьками, немовби «понад головами» дітей. Ця любов показує не тільки взірець чоловічо-жіночих стосунків, а й дає дітям упевненість у стабільності дому як їхнього середовища зростання. Отут ми доходимо до четвертої любові – простору родини, який охоплює батьків, дідусів, двоюрідних, тіток, дядьків… Справжня любов у родині є раєм на землі.

Ще є п’ята любов, потрібна людині як повітря: любов самого Бога. Точніше кажучи, людина потребує віри в любов Бога – непохитну і безумовну, настільки міцну, що дитина (і дорослий також) неспроможна зробити жодного вчинку, через який Бог перестав би її любити.

Повернення до споконвічних ролей

Світ утратив розуміння потреби справжньої любові, й собі на користі поназивав «любов’ю» дії, які навіть повністю їй суперечать. Наприклад, вирвані з-під контролю розуму та волі сексуальні дії звучно названо «вільним коханням». Світ відбирає важливі виховні інструменти у батьків, вихователів та вчителів, прикриваючи свої діяння фальшивою турботою, що підтримана душещемною риторикою «прав дитини». Чи можливо буде коли-небудь подолати це велике замішання?

Що я маю на увазі. Я думаю про мудре інвестування в нормальну родину. Про те, щоб перервати сором’язливе мовчання на тему справді щасливої сім’ї. Такої, в якій мати є справжньою жінкою, перебуваючи вдома з малими дітьми і не почуваючись гіршою чи менш щасливою порівняно з успішними бізнес-вумен. Де батько – справжній чоловік, мудрий, люблячий і відповідальний. Місце батька в сім’ї незамінне, і йдеться не тільки про гарантії прожитку, а про відчуття безпеки для всіх (жінки й дітей) під крилом чоловіка й батька. Мужчина, який належно виконує свою владу (тобто служіння) у родині, розвивається до повноти своїх людських можливостей; і саме це є джерелом його істинного щастя. А також – дорогою до особистої святості, віднайденням раю на землі.

Показати щастя світові

Підставою родинного раю є добре подружжя. Його можуть доповнювати діти, онуки, інколи й правнуки… Найкраще було б, якби такі сім’ї не приховували свого щастя й показувати його світові. Щоб люди почали говорити: подивіться, як вони люблять одне одного! Щоб прагнули такого само раю для себе, відкидаючи фальшиві бачення щастя.

Викликання (або розбудження приспаної) загальної туги в людських серцях за життям у вірній, тривалій, багатій на дітей, сповненій любов’ю родині може викликати переміну світу. Бо ж людська туга є величезною рушійною силою. І це буде виконанням слів «перемагай зло добром», а також «пізнайте істину, й істина зробить вас вільними».

Довідка

Яцек Пуліковський

mari Офлайн

Психотерапевт

Повідомлення mari » 15 червня 2012, 16:25

Рей Бредбері – видатний письменник-фантаст, який ніколи не сідав за кермо автомобіля і виступав проти комп’ютерів та Інтернету.Він залишив нас 7 червня 2012 у свої 92 роки. Ось найвлучніші висловлювання Рея Бредбері, взяті з інтерв’ю різних років, від 1967-го до 2010-го.

* * *

Не можна сприймати себе надто серйозно. Інакше кажучи, треба грати в життя, грати в інтелект, грати в ідеї, - тоді люди прийдуть і слухатимуть вас. Якщо ж вони побачать, що ви свідомо прагнете зробити їх кращими, вийде та сама ситуація, як у школі, коли вчитель намагається напучувати школяра, а той опирається. Отже, я мушу примусити вас повірити в любов, у життя, в ідеї, роблячи вигляд, що все це для мене не важливо, а насправді, ой, як важливо!

* * *

У нас людина без автомобіля - як самурай без меча. Там, де це можливо, я б замінив машини автобусами, однорейковою підвісною залізницею, швидкісними потягами - будь чим, що б знову зробило пішоходів центром нашої цивілізації, а міста придатними для життя пішоходів. Мене не цікавить, куди люди подінуть свої автомобілі, оскільки вони віддають їм три чверті свого життя - приблизно стільки часу люди витрачають щотижня, зайвий раз їдучи туди, куди самі не хочуть, щоб побачитися з людьми, які не хочуть з ними бачитися.

* * *
Ідіть в бібліотеку і побудуйте мережу з півдюжини ваших друзів і приятелів, як це робив я протягом всього свого життя. Припиніть спілкуватися по телефону, Годі теревенити з усім світом, займись ділом".

* * *

Школи не вчать дітей нічому, виростає покоління без мізків - в голові тільки телебачення та комп'ютерні ігри: вони не вміють читати і писати, а про Достоєвського думають, що він - глава російської мафії. Вчителям лінь прищеплювати учням любов до читання, а це дуже небезпечно - можна знову отримати багаття з книг, як при Гітлері. Знаєте, я навіть радий, що у мене немає вищої освіти.

* * *

Люди стали настільки байдужими один до одного, що за секунду до того, як на їхній будинок впаде атомна бомба, вони подумають: «Так що, завтра ми за пивом не поїдемо?»

Ми всі - машини часу. Час, час - його можна побачити на нас і всередині нас. Ось чому мені так подобається спілкуватися з людьми похилого віку. Я знаю, що зараз натисну його потаємну кнопку, і опинюся в 1900 році, або на Громадянській війні. Так що кожен з нас - машина часу. Час існує тільки в нашій голові, його не існує зовні нас. Час - це пам'ять.

* * *
Коли ми з Меггі одружилися 60 років тому, у нас не було грошей. Перші два роки у нас навіть не було телефону. Ми знімали крихітну квартирку в Венісі, по сусідству з бензозаправкою. Там на стіні і висів мій перший телефон. Я вибігав до нього, брав трубку, а люди думали, що дзвонять мені додому. Не було навіть телефону, що вже говорити про машину. Але знаєте, що у нас було? Любов.

* * *

У хорошому шлюбі люди завжди вчать один одного. Ви вчите один одного науці життя. Щодня живучи разом, лежачи на одній подушці, ви мимоволі впливаєте один на одного.

* * *

Пристрасть надихає тебе. Не можна жити, як дитина, яка чекає не дочекається Різдва з подарунками під ялинкою. Все життя я прокидаюся щоранку і кажу собі: «Я чекаю не дочекаюся саме цього дня». Ось що таке життя, і ось що таке пристрасть.

* * *

Молодим людям я завжди говорив: не стійте на краю урвища в роздумах, що робити далі. Стрибайте, і відрощуйте крила в падінні. Ось що таке письменство, ось що таке акторство, ось що таке боротьба, ось що таке любов.

* * *
Я-то буду тут завжди. Цей ящик з моїми фільмами і полиці з моїми книгами, бесіди з людьми переконують, що сотня-друга років у мене є в запасі. Може, не вічність, але вже непогано, чи не так? Адже більшість книг забуто разом з їх авторами. Так що смерть не займає мене. Мені ще є, що робити.

1. «Не думайте. Мислення – це ворог творчості. Це самосвідомість, і все, що є самосвідомим – досить паршиве. Ви не можете спробувати робити щось, ви просто повинні робити це».

2. «Я знаю, що ви чули це тисячу разів. Але це правда – важка праця окуповується. Якщо ви хочете бути класним, ви повинні практикуватись, практикуватись, практикуватись. Якщо ви не любите щось, то не робіть цього».

3. «Люди повинні навчати себе самі – ви можете отримати повну освіту без грошей. У свої 10 років я прочитав всі книги в бібліотеці, і написав тисячі історій».

4. «Ви повинні стрибати зі скель кожен раз, і кожен раз будувати собі крила на шляху донизу».

5. «Любов і є відповіддю на всі питання. Це єдина причина, щоб зробити що-небудь. Якщо ви не пишете оповідання, які ви любите, ви ніколи не зробите цього. Якщо ви не пишете розповіді, які люблять інші люди, ви ніколи не створите цього».

6. «Наповніть свій погляд захопленням та живіть так, ніби на 10 секунд повинні померти. Побачте світ. Це фантастичніше, ніж будь-які мрії, зроблені на заводах».

7. «Я думаю, що життя занадто серйозне, аби сприймати його всерйоз».
mari Офлайн

Психотерапевт

Поперед.Далі

Повернутись до Психотерапевт, психолог

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість