mari » 07 червня 2010, 22:59
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 24 "Все в Твоїх руках!"
Мистецтво ставити цілі
Щоб прийти туди, куди хочеш, треба розібратися - а куди я, власне, хочу прийти.
Чотириступінчаста модель успіху
Вміння правильно вибирати цілі являє собою просту, але дуже важливу частину так званої моделі успіху чотириступінчастої, яка пояснює, що ми програмуємо свої особисті завдання
1. Вирішіть, чого ви хочете (сформулюйте та поставте перед собою мету).
2. Зробіть що-небудь.
3. Подивіться, що вийде.
4. Якщо знадобиться - міняйте підхід, поки не досягнете бажаного.
Успіх і невдачі часто розділяє дуже тонка грань. Причини провалів зазвичай пояснюються недооцінкою важливості одного з етапів (наприклад, нечіткістю мети або неувагою до уроків минулого). Наступні уроки допоможуть засвоїти те, що необхідно для ретельної роботи з кожним етапом. Це принесе вам більше стійкі результати.
Мотиваційний список
I. Малюнок "Я сьогодні"
Намалюй кольоровий малюнок, який би відображав твій стан, твій рівень психологічного комфорту, тому, малюнок, можна так і назвати «Я сьогодні».
Такий малюнок треба намалювати, як мінімум, тричі:
1. до того, як сформулював цілі
2. після того, як їх сформулював
3. після закінчення курсу
Навіщо потрібен проміжний етап - малюнок після цілей?
Цей малюнок наочно покаже тобі, як змінилося твій стан, після того, як ти сформулював мету. Дуже часто ми НЕ формулюємо цілі і пливемо за течією. Коли ж мета видна і ясна, вже немає часу на охи і зітхання. Ти просто йдеш до неї.
10 пунктів користі, яку ти можеш отримати
Що потрібно зробити? Треба сісти, подумати і написати 10 (чим більше, тим краще) пунктів користі, яку ти ОТРИМУЄШ (писати в теперішньому часі)
4 основних аспекти, які необхідно враховувати при формулюванні мети
1. Позитивність.
Будь-яка мета повинна бути сформульована позитивно. Наше несвідоме не сприймає частинку "не". Не думайте про жовту мавпу. Вийшло? Ви ж не прийдете в магазин за не ковбасою!
Намагайся обходитися без частки "не", тому що наша голова влаштована так, що саме те, що ми пишемо з цієї часткою у нас в ній і залишається. Наприклад, Усмішка не покидає мої вуста. У нашій свідомості зафіксується саме "покидає".
Не пиши, від чого ти хочеш позбутися. Пиши - до чого прагнеш. Нам для того, щоб бачити чітку мету потрібно її позначити. Коли ми говоримо, що наша мета - позбутися від чого-небудь, то цілі як такої у нас немає. Так як попереду порожньо і ми займаємося просто втікання від проблем. Наприклад, Я позбавляюся від ліні, не відкладаю на завтра те, що можна зробити сьогодні. Я живу сьогодні і роблю всі свої заплановані справи СЬОГОДНІ!
2. Особистий контроль.
Будь-яка мета досяжна тільки тоді, коли вона знаходиться у зоні особистого контролю людини.
Не став досягнення мети в залежності від кого б то не було окрім тебе. Наприклад, коли ти пишеш: Чоловіки вивертають шию, дивлячись мені в слід - це важко влаштувати, так як ти тут ставиш себе в залежність від цих самих чоловіків. Тому: Я чудова і чарівна! Я сповнена шарму і чарівності!
3. Конкретність. SMART-модель.
Термін 'SMART' - абревіатура, утворена від великих літер англійських слів:
- Specific - конкретний;
- Measurable - вимірний;
- Achievаble - досяжний,
- Realistik - реалістичний;
- Timed - певний за часом.
Саме слово smart в перекладі на українськку означає 'розумний'. Таким чином, правильна постановка мети означає, що мета є конкретною, вимірною, досяжною, значущою і співвідноситься з конкретним терміном.
Розглянемо докладніше кожний з позначених критеріїв і подивимося, що має на увазі постановка SMART-цілей на практиці.
Конкретність. Ставлячи завдання, перш за все потрібно поставити собі запитання: що ти хочеш отримати в результаті його виконання? Уяви це як можна образніше з яскравими фарбами, відчуттями, запахами. Вживися в цю картину - уяви, що в тебе це вже є. Це допоможе тобі правильно сформулювати мету.
Пиши в теперішньому часі від першої особи, тобто щоб у тебе народилася упевненість, що всі позитивні зміни з тобою вже відбулися, а ТУТ і ЗАРАЗ ти насолоджуєшся результатами. Моя шкіра гладка, чиста, доглянута, дуже приємна на дотик. Вона світиться здоров'ям!
Намагайся писати образно, барвисто, щоб від виголошення фрази, бажаний результат тут же поставав перед очима. Тобто не просто я худну, а я струнка як лань і гнучка як кішка!
Вимірність. Вимірність цілі припускає наявність критеріїв (вимірювачів), які дозволили б визначити, чи досягнуто поставленої мети і в якій мірі. Якщо немає вимірників, дуже складно оцінити результати виконаної роботи та об'єктивно контролювати процес. В якості критеріїв досягнення цілі ти можеш використовувати:
- Відсотки, співвідношення, кг, см (цей критерій можна застосувати до ситуацій, в яких є можливість планувати і аналізувати повторювані події, наприклад, при постановці мети зменшити об'єми тіла вимірником можуть виступити зменшення всіх обсягів на 6 див);
- Зовнішні стандарти (застосовні у випадках, коли необхідно отримати оцінку з боку, наприклад, при візиті до стоматолога він оцінює стан твоїх зубів і ясен як відмінний або нормальний, показники певних аналізів крові, сечі, калу, рівень гормонів і т.д.);
- Частота того, що відбувається, і середні показники (цей вимірювач можна використовувати, коли немає необхідності прориву в результатах діяльності, а треба лише забезпечити стабільність і підтримати якість роботи. Наприклад, твоя робота з відновлення здоров'я кишечника буде успішною, якщо твій стілець стане регулярним - 1 - 2 рази на день);
- Час (за такий-то термін необхідно досягти таких-то результатів, наприклад, за три місяці курсу очищення привести показник своєї ваги до своєї нормі);
- Заборони (не можна робити те-то і те-то, інакше буде покарання) це специфічний критерій, але його іноді можна успішно використовувати, наприклад мета - навчитися регулювати свій апетит. Критерій: за кожну "обєдаловку" - штраф - суспільно корисна праця, наприклад, помити підлоги, або прогулянка на 5 км. І не відлінювати!! ;)
Досяжність. При постановці завдань необхідно враховувати свої професійні можливості та особистісні якості, тобто відповісти на запитання: як утримати баланс між напруженістю роботи та досяжним результатом. Від чого можна відмовитися на користь досягнення мети.
Реалістичність. При постановці мети необхідно враховувати теперішній стан, наявність ресурсів, перешкоди та можливі труднощі.
Сумісність з часом. Мета повинна мати конкретні терміни реалізації (конкретність термінів залежить від того, довгостроковою або короткостроковою метою вона є).
4. Екологічна перевірка.
Коли я кажу про екологію при роботі з метою, то маю на увазі необхідність перевірки, чи цілісно ви розумієте всі аспекти розглянутої мети - наприклад, чи враховано благополуччя інших, значимих для тебе, людей, чи дотримано значущих для тебе етичних принципів, які вторинні вигоди можуть бути отримані з досягнення шуканого результату і т. д.
Тут корисно задавати два питання:
1. Що доброго в тому, що у мене цього ще немає? Які вторинні вигоди я переслідую (можливо несвідомо) тим, що ще цього не досяг? Що я можу втратити в результаті досягнення цієї мети?
2. Які ефекти і наслідки чекають мене в кінці? До чого призведе досягнення моєї мети? І що ж тоді буде?
І, якщо на ці питання відповіді тобі сподобалися, то тоді в дорогу. А якщо ні - переглянь або підкоригуй мету! Пам'ятай, одне з найкорисніших запитаннь: чи справді ти цього хочеш?
Грошовий еквівалент мети
Ми часто чуємо вислів "За все треба платити". Ось цей пункт і допоможе дізнатися чи готовий ти платити за те, щоб твоя мета стала реальністю і скільки саме ти готовий. Це ще раз допоможе визначити справжню значимість для тебе поставленої тобою мети.
Уяви, що ти зараз сидиш там, де ти сидиш і тут з'являється чудо-продавець, який за певних умов ладен виконати всі твої бажання. Його умова, що ти правильно призначиш ціну за кожну свою мету.
Він чудово обізнаний про твої доходи і знає, яку ціну коштує та чи інша мета особисто для тебе. Якщо твоя, і його ціна співпадуть, то він виконає твоє бажання.
Отже, поряд з кожною метою тобі потрібно буде написати ту суму, яку ти готовий викласти для того, щоб ця мета була досягнута тобою прямо зараз. Суму можна писати не тільки в "живих" грошах, а й вказати відсоткове співвідношення від твого місячного або річного доходу.
Стеж за тим, щоб не вийти за 100% свого доходу, а також враховуй, що в ці 100% входять і інші твої щомісячні витрати (квартира, їжа, одяг, транспорт)
Після того як ти визначив грошовий еквівалент для кожної цілі ти тепер їх можеш розташувати в порядку значущості для самого себе. На першому місці буде стояти та мета, за яку ти готовий заплатити найвищу ціну, а слідом за нею підуть цілі вже за спадною вартості.
А тепер, УВАГА! Проробимо одну дуже просту процедуру - все ті цілі, що ти написав після четвертого пункту, прибираємо і на час курсу зосереджуємося лише на перших чотирьох, які мають для тебе найбільшу ціну.
Критерії досягнення мети
Напроти кожного пункту твоїх цілей потрібно написати ті критерії, за якими ти зможеш із упевненістю сказати, що так, мета, яку ти поставив перед собою у цьому пункті, досягнута.
Добре всі свої цілі написати на окремому аркуші і повісити на видному місці у квартирі, щоб очі постійно на них натрапляли.
Це твоя опора в скрутну хвилину, коли лінь і сумнів будуть шукати до тебе дорогу.
План конкретних дій на кожен день і девіз тижня
У своєму щоденнику самоаналізу тобі потрібно буде розписати пункти того, що ти збираєшся робити для досягнення кожної з чотирьох поставлений цілей кожен день. І нехай кожен тиждень проходить під девізом однієї з цих цілей. Вона буде головною на цей час, а інші будуть йти фоном. Саме з цієї головної мети у твоєму щоденнику треба викладати щоденний звіт про зроблені конкретні кроки.
Приклад виконаного завдання
Отже, як же виглядатиме твоє виконане завдання? Нижче приклад того, як його виконала одна з наших курсанток - Юлія:
Мета на другий тиждень: У мене достатньо енергії і часу на всі головні справи в моєму житті. Кожен день мого життя наповнений користю для мене, радістю і задоволенням.
Готова заплатити: 45%
Критерії:
- Відчуваю, як енергія переповнює мене
- Хочеться займатися наміченими справами, це дається без додаткових зусиль над собою
- Все заплановане я роблю з радістю і задоволенням
- Більше усвідомленості по життю
- Настрій бадьорий і дуже енергійний кожен день
- Я заряджаю своїм оптимізмом і радістю навколишніх
- Я живу активним та діяльним життям, тобто багато цікавих подій по роботі, у відносинах з чоловіком, з дітьми, з друзями і т.д.
- Ввечері я відчуваю задоволення від результативності та наповненістю прожитого дня і радість від майбутнього нового дня
Для цього я:
- Очищення
- Правильне харчування (сироїдіння, пророщені зерна)
- Фітнес
- Прогулянки з афірмаціями
- Задоволення за списком регулярно
Мета на третій тиждень: Я красива молода і сексуальна Жінка!
Готова заплатити: 10%
Критерії:
- На дотик шкіра гладка і рівна
- Шкіра красивого персикового кольору
- На щоках гарний рівний рум'янець
- Навколо очей шкіра рівна і гладка
- Не спостерігається «апельсинова кірка» на стегнах і попі
- Немає прищиків і шорсткостей на тілі
- М'язи підтягнуті
- Тонка талія і плоский живіт
- Стрункі стегна і пружні сідниці
Для цього я:
- Прогулянки з афірмації
- Курс у косметолога
- Висипатися
- Солярій
- Ванна з оливковою олією
- Тренування у фітнес & спа-клубі регулярно
- Сауна та процедури у фітнес & спа-клубі
- Крем для тіла регулярно
- Пити більше води
Отже, пишіть цілі.
Перечитуйте їх, хоча б 2 рази на місяць і коригуйте свої дії!
Успіхів!
Школа Здоров'я Юлії Матвєєвої
Якщо говорити між нами,То все починається з мами.І казочка перша у світі,І сонячна подорож в літо. Найперші легенькі сніжинки. І сяюче диво - ялинка.Від мами - і літери,Й слово,І зроблена разом обнова.Якщо говорити між нами,То все починається з мами.