Дитяча країна
Ви вже відшукали дорогу до Країни Дітей – Країни Маленьких Принців та Принцес? Адже це така дивовижна і цінна Країна!
Уже кілька років я відвідую її. Та якось нещодавно помітила, що останнім часом там не все гаразд... Почастішали тумани, довшими стали ночі – спохмурніла країна – Сонечка не вистачає!
Якось одна дитина з цієї Країни розповіла мені казку про Мишеня і попросила переказати цю історію всім батькам маленьких Принців та Принцес. Можливо, коли ви її прочитаєте, у дивній країні стане світліше!
«Жило собі сірооке Мишеня. Мешкало в цирку, дуже близько від квиткової каси. Чуло від тата і мами, що на небі живе Сонечко, але ще жодного разу не було надворі і тому Сонця бачити не могло.
- Татку, матусю, а Ви бачили Сонечко? – якось запитало Мишеня у батьків.
- Ні, не бачили. А для чого? Нам і в темряві в нашій нірці добре.
А Мишенятка не покидали думки про Сонечко.
- Дядьку Слон, - пропищало воно, опинившись біля величезної клітки свого найкращого друга. – А Ви бачили Сонечко?
- Звичайно.
- Яке воно?
- Дуже схоже на мене! Велике й лагідне. – гордо відповів Слон.
Мишенятко помчало до наступної клітки, у якій жили леви.
- Скажіть будь ласка, ви бачили Сонечко?
- Я бачив! – голосно сказав старий Лев. – Воно жовте і дуже схоже на мою пишну гриву.
- Дякую! – пропищало Мишеня і подалося далі.
«Яке ж воно, Сонечко? Велике, як Слон, і дуже схоже на гриву лева. Що тут спільного?» - бурмотіло собі під ніс.
Раптом думки перервав чийсь голос:
- Мале, ти чого таке сумне?
Мишеня підняло голову і побачило красуню Рись.
- Я... шукаю відповідь. Яке воно, Сонечко?
- Сонце? О! Воно дуже схоже на мою шерсть. Таке ж тепле, - сказала Рись, розчісуючи гребінцем свою чарівну шубу.
Мишеня побігло далі.
«Нічого не розумію, - думало воно, - ще й на Рись схоже!»
Раптом помітило щілинку біля вхідних дверей цирку.
«Я вже велике і сміливе!» - подумало Мишеня і шмигнуло на вулицю.
День був гарний. Сьогодні мишеня уперше побачило дерева, будинки, трамваї – все, про що розповідала мама.
А піднявши очі догори, помітило великий ліхтар, такий же, як у цирку, тільки набагато більший.
«Мабуть, то і є Сонце, - подумало воно, - велике, як дядько Слон!..»
- А це що? – Пропищало Мишеня, розглядаючи сонячні промінчики, - дуже схожі на гриву лева і світлу теплу шубу Рисі.- Сонечко?
Сонечко весело підморгнуло Мишенятові.
- Ура! – зраділо воно. – Я побачило Сонечко! – і помчало до своєї нірки.
Примчавши додому, Мишенятко відразу гордо сповістило батькам:
- Я... Сонечко бачило!
- І яке ж воно?
- Яке? Велике, як Слон, тепле, як шерсть у Рисі. Має ясну гриву, дуже схожу до тієї, що в старого Лева. А ще воно лагідне, ніжне й веселе - таке, як Ви, татку і мамо! Тепер я знаю: воно найбільш схоже на Вас. Можна, я буду називати Вас своїми Сонечками?
У Країні Дітей живуть і діти, й дорослі, але бачать і розмовляють зі мною лише діти. Тому я і назвала це місце Країною Дітей. Ті діти також незвичайні, бо їхні серця говорять по-дорослому. Так цікаво з ним розмовляти!
Як із тим, що дорослі мене не помічають? Спочатку цим трохи переймалася, але потім вирішила, що, може, воно й на краще... З дітьми легше порозумітися...
Хочу розповісти Вам про своїх найцікавіших співрозмовників. Отож, любі батьки, вирушаймо у Країну без Сонечка і невпинно шукаймо це сонечко у Собі! Щоб чудову Країну наших Дітей не поглинула темрява...
І ще задумаймося над словами Христини Понсар:
«Довіряючи нам наших дітей без відповідної інструкції, Бог не намагався піймати нас у пастку ані поставити нас у скрутне становише. Він лише хотів долучити нас до своєї справи Творця і Отця. ВІН МІГ БИ СТВОРЮВАТИ ДІТЕЙ БЕЗ НАС, МІГ БИ ПРИВОДИТИ ЇХ НА СВІТ ВЖЕ ДОРОСЛИМИ... АЛЕ ВІН ЗРОБИВ НАС БАТЬКАМИ І МАТЕРЯМИ НА СВІЙ ОБРАЗ І ПОДОБУ. Він хотів, щоб ми застосували усі свої людські здібності... Однак Він не покинув справу. Він завжди перебуває біля нас»...
Наталія Сиротич, дитячий педагог-психолог