Я перед святами думала, що би то почитати для себе, але всі дорослі книги, які в мене в черзі на прочитання, якось не дуже хотілось читати саме зараз, бо захотілось чогось такого чарівного і дитячого. І я вирішила почитати
"Марта і бабуся, бабуся і Мортен" норвезької письменниці
Анни Кат. Вестлі. Я цю книгу вже дуже давно купила, чогось вона мені заочно дуже сподобалась, хоча я знала, що моїй дитині ще до неї дуже далеко. Там на обкладинці бабуся з внуком стоять на лижах на фоні зимового гірського пейзажу, і я вирішила, що зараз на свята хочу чогось такого
Книга мені настільки сподобалась, що я вирішила більше дізнатись про цю письменницю та її творчість, і виявила, що є ціла серія книг про цю сім"ю. "Марта і бабуся, бабуся і Мортен" є третьою з семи.
Вся серія складається з таких книг:
1. Восьмеро дітей, тато, мама і вантажівка (1957)
2. Бабуся і восьмеро дітей у лісі (1958)
3. Марта і бабуся, бабуся і Мортен (1959)
4. Маленька подяка від Антона (1960)
5. Бабусина дорога (1961)
6. Тато, мама, бабуся та вісім дітей в Данії (1986)
7. Мортен, бабуся і вихор (1999)
Перші чотири книги є в українському перекладі від видавництва "Махаон". Решти немає (можливо ще). Я вже не стала бігом купувати всі ці книги (колись придбаю вже може для дитини), але так хотілося прочитати всю серію, що я скачала електронний варіант російською і прочитала перші п"ять книг на одному диханні. Виявляється, перші чотири книги були перекладені на російську та видані ще в 1970-х роках, тому в нашого покоління теж була можливість їх прочитати ще у дитинстві. Хоча я ніколи про них не чула.
Коротко про сюжет. Норвегія 50-тих років минулого століття. В першій книзі мама, тато та їх 8 дітей живуть в однокімнатній квартирі в Осло. В другій вони переїжджають у будинок в лісі, де живуть наступні чотири частини. Останні дві я ще не прочитала. Життя в цієї сімейки переповнене труднощами, але вони їх всіх вирішують з гумором. Книги взагалі дуже позитивні та цікаві за сюжетом. Я би казала, що книги розраховані приблизно на молодший шкільний вік. Хоча я сама отримала від читання масу задоволення. Всім рекомендую

П.С. Трошки виправила інформацію, бо трохи неправди спершу написала. Щойно виявила, що книг є не 5 а 7. Буду шукати ще наступні дві