Сторінка 1 з 10

Вареня, повидло, мармоляда...

ПовідомленняДодано: 25 липня 2010, 22:14
Milichka
Дівчата, в "Сільпо" у Подолянах дуже класні, великі, пахучі і соковиті персики по 13,99 грн. Сьогодні купили 10кг. Завтра будемо робити на зиму. Трохи заморожу, а ще хочу зробити якісь закрутки. Поділіться рецептами джемів, кампотів і всякої смакоти з абрикос і персиків.

Вареня, повидло, мармоляда...

ПовідомленняДодано: 16 жовтня 2010, 22:50
Natalinda
Дівчатонька-господиньки, а чи не робили ви варення з айви?
Поділіться провіреним рецептом.
Я їла колись... смакота...а в пиріжки...мняммммм...

Маю айву, а не маю рецепта

Re: Вареня, повидло, мармоляда...

ПовідомленняДодано: 17 жовтня 2010, 13:43
Любов
колись мама варила, але рецепт вже забула :unknown: . Ось що я знайшла на інших форумах :)

Для цього варення використовують стиглі плоди айви. Їх миють, розрізають, видаляють насіннєву коробочку і нарізають скибочками завтовшки 1,5-2 см. Нарізані скибочки укладають у каструлю, заливають водою і кип'ятять приблизно 30 хвилин до розм'якшення скибочок.
Воду після бланшування плодів фільтрують і використовують для варіння сиропу. У киплячий сироп висипають бланшовані скибочки айви і варять на слабкому вогні до готовності.
На 1 кг подрібненої айви для пастеризованого варення витрачають 1,2-1,3 кг цукру і 300 г води, для непастеризованого - 1,4-1,5 кг цукру і 300 г води. Вихід варення - 2-2,2 кг.

Айвове варення
На 1 кг підготовлених плодів беруть 1,2 кг сиропу. Для приготування зазначеної кількості сиропу слід взяти 0,6 кг цукру і 3 склянки води.
Плоди айви підготовляють так само як і яблука, але обварюють їх в киплячій воді протягом 10—20 хв. Варення з айви варять так само, як і варення з яблук.

Варення з айви.
Звичайно айва жорстка і тверда. З таких плодів не рекомендується варити варення. Їх треба спочатку витримати до дозрівання і розм'якшення. В процесі витримки значно поліпшується смак і аромат плодів. Очищену айву (без шкірки і серцевини) розрізають вздовж на часточки завтовшки 2 см і бланшують в киплячій воді 15-25 хв до розм'якшення. Шкірку рекомендується зварити в невеликій кількості сиропу, оскільки в ній міститься багато ароматичних речовин, які поліпшують смак і аромат готового варення.

На 1 кг нарізаних плодів витрачається 1,2 кг цукру і 2 г лимонної кислоти, яку додають в кінці.

Спочатку варять сироп з половини кількості цукру (600-700 г), додаючи 1 -1,5 стакана води, що залишилася після бланшування.

Часточки заливають гарячим сиропом і витримують протягом 3-4 г. Потім доводять до кипіння на слабкому вогні, кип'ятять 5-7 хв, знову охолоджують і витримують ще 8 г. Другий раз варять також протягом 5-7 хв (починаючи з моменту закипання).

Потім додають сироп, приготовлений з частини цукру, що залишилася, причому готують його дещо міцніше (на 600 г цукру 0,7-1 стакан води).

Re: Вареня, повидло, мармоляда...

ПовідомленняДодано: 21 жовтня 2010, 16:10
Melisa
Джем з калини (по маминому рецепту)


Розім"яти м"ячкою калину, процідити через сито. В залежності від того, скліьки виходить соку, стільки треба додати цукру. Поставити на вогонь, довести до кипіння, але НЕ КИП"ЯТИТИ. РОзлити в банки, дати остигнути і закрити кришкою. ДОдавати до чаю. :)

Re: Вареня, повидло, мармоляда...

ПовідомленняДодано: 22 жовтня 2010, 10:09
мешканка
в мене чоловік з айви робить...смакота невимовна, але його не закривати-а тримати в холодильнику. Ріже айву малими кубиками. Додає трошки цукру ( на смак) Ми любимо, щоб було чуть кислувате. І варить на малому вогні помішуючи 2 р на день пару днів. Коли кубики майже розварились-накидаємо в банки і -в холодильник. Одну банку за тиждень з"їли... :P :P :P

Re: Вареня, повидло, мармоляда...

ПовідомленняДодано: 22 жовтня 2010, 10:58
Natalinda
Ой, мешканка, а я вже в банки закатала

Re: Вареня, повидло, мармоляда...

ПовідомленняДодано: 22 жовтня 2010, 12:28
мешканка
Natalinda написав:Ой, мешканка, а я вже в банки закатала

:) небіда, довше постоїть. В нас те, що позакатуване (не з айви) то стоїть до кінця зими, а те, що в холодильнику-з"їдається першим.

Re: Вареня, повидло, мармоляда...

ПовідомленняДодано: 01 листопада 2010, 14:47
Oksana
Маю рецепт гарбузового варення і павидла. Ми їх дуууже любимо... Як кого цікавить, пізніше кину ;)

Re: Вареня, повидло, мармоляда...

ПовідомленняДодано: 01 листопада 2010, 16:58
mala-karta
мене цікавить
бо тих гарбузів у нас...

Re: Вареня, повидло, мармоляда...

ПовідомленняДодано: 01 листопада 2010, 21:34
Oksana
поки повидло...Як малеча піде спати напишу ще варення ;)
2 літри тертого гарбуза (ми тремо на грубій терці)
1,5 літри цукру
Вимішати і поставити на ніч. Зранку додати 1 ст.л. лимонної кислоти і варити 1 год. 40 хв. Втерти на терці 1 апельсин і варити ще 20 хв.

Ми його просто накидаємо в банки і ставимо або в холодильник, або в кладовку. Але можна і зкручувати. Нам просто немає сенсу, в нас не затримується надовго ;)