колись мама варила, але рецепт вже забула
. Ось що я знайшла на інших форумах :)
Для цього варення використовують стиглі плоди айви. Їх миють, розрізають, видаляють насіннєву коробочку і нарізають скибочками завтовшки 1,5-2 см. Нарізані скибочки укладають у каструлю, заливають водою і кип'ятять приблизно 30 хвилин до розм'якшення скибочок.
Воду після бланшування плодів фільтрують і використовують для варіння сиропу. У киплячий сироп висипають бланшовані скибочки айви і варять на слабкому вогні до готовності.
На 1 кг подрібненої айви для пастеризованого варення витрачають 1,2-1,3 кг цукру і 300 г води, для непастеризованого - 1,4-1,5 кг цукру і 300 г води. Вихід варення - 2-2,2 кг.
Айвове варенняНа 1 кг підготовлених плодів беруть 1,2 кг сиропу. Для приготування зазначеної кількості сиропу слід взяти 0,6 кг цукру і 3 склянки води.
Плоди айви підготовляють так само як і яблука, але обварюють їх в киплячій воді протягом 10—20 хв. Варення з айви варять так само, як і варення з яблук.
Варення з айви. Звичайно айва жорстка і тверда. З таких плодів не рекомендується варити варення. Їх треба спочатку витримати до дозрівання і розм'якшення. В процесі витримки значно поліпшується смак і аромат плодів. Очищену айву (без шкірки і серцевини) розрізають вздовж на часточки завтовшки 2 см і бланшують в киплячій воді 15-25 хв до розм'якшення. Шкірку рекомендується зварити в невеликій кількості сиропу, оскільки в ній міститься багато ароматичних речовин, які поліпшують смак і аромат готового варення.
На 1 кг нарізаних плодів витрачається 1,2 кг цукру і 2 г лимонної кислоти, яку додають в кінці.
Спочатку варять сироп з половини кількості цукру (600-700 г), додаючи 1 -1,5 стакана води, що залишилася після бланшування.
Часточки заливають гарячим сиропом і витримують протягом 3-4 г. Потім доводять до кипіння на слабкому вогні, кип'ятять 5-7 хв, знову охолоджують і витримують ще 8 г. Другий раз варять також протягом 5-7 хв (починаючи з моменту закипання).
Потім додають сироп, приготовлений з частини цукру, що залишилася, причому готують його дещо міцніше (на 600 г цукру 0,7-1 стакан води).