Варення з дині або гарбуза:
500 г дині, 750 г цукру, 1,5 склянки води, пів лимона
Диню, чи гарбуз без шкірки і зернят порізати на кубики величиною 1-2 см або гострою чайною ложкою нарізати кружальця (ми завжди ріжемо кубиками). Залити гарячою водою і варити 2-3 хв. Воду злити, гарбуз охолодити і перемити з 1 ст. ложкою оцту. Кубики окропити соком з лимона. З цукру і води зварити сироп (оті 750 г цукру і 1,5 склянки води), залити гарбуз і варити 10 хв на повільному вогні. На другий день варити до прозорості. До варення дати нарізану шкірочку з лимона (сік з якого вже використали раніше :-), але я не ріжу, а тру на терці, халявлю типу), ванілін (це вже на смак, кому скільки, я завжди варю багато варення, порції як мінімум 4 таких, то в мене йде пакетик). Якщл немає лимона, можна використати лимонну кислоту.
З варенням мороки трохи більше, але і смак інший. В нас як хто, хтось повидло гарбузове більше любить, хтось варення, тому варимо і таке і таке. Але довго не затримується ніяке ;) Хоч і варимо завжди багато... :)