Глобальні оголошення!

Чи були у вас дошлюбні науки?

Re: Чи були у вас дошлюбні науки?

Повідомлення Lesya » 12 червня 2011, 22:48

А ми теж ходили. В Катедрі. Кожну тему читав інший священник. З прикладами з життя. Було дуже цікаво і повчально. Що запам"яталося? Одне питання: якби ви знали, що з вашою полвинкою за рік-два станеться нещасний випадок і до кінця життя доведеться доглядати людину, яка не може наприклад, ходити, чи одружилися б ви?
Ще було цікаво про те, що чоловік і жінка, вступаючи в таїнство шлюбу стає одним цілим і належить одне одному. І батьки та інші родичі автоматично стають на другий план. Жінка повинна йти за чоловіком, а чоловік за жінкою.
А ще цікава лекція про те, що сім"я- це важка праця протягом вього життя. І думатитреба в пршу чергу не про себе, а про щастя своєї половинки - бо вона (він) на першому місці.
Тут писати можна багато.
І було б добре, якби такі науки проводились і для сімейних пар.
Зображення
Lesya Офлайн

Аптекар (провізор)

Нагороди: 4
Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 548 раз.
Подякували: 1086 раз.
Діти: Синочок і дві лапочки дочки

Повідомлення Любов » 13 червня 2011, 09:52

Lesya написав:І було б добре, якби такі науки проводились і для сімейних пар.

проводяться реколекції для подружжя в Зарваниці, ось тут про це писалося http://mamusi.org.ua/forum/viewtopic.php?f=64&t=394. Мої свекор зі свекрухою часто їздять, то приїзджають такі задоволені, як щойно після шлюбу.
А свою дошлюбну науку навіть згадувати не хочу, найбільше запам'яталося як священник казав до чоловіка, що жінка то як зупа кожен день :omg: , проїдається, але своя сорочка ближче до тіла :o , навіть не хочу писати де ми ходили на таку науку :(
Зображення
Любов Офлайн

Почуваюся, як вдома

випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) за дитя форуму (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 2250 раз.
Подякували: 1641 раз.
Діти: хлопчик і дівчинка

Повідомлення happymami » 13 червня 2011, 10:46

у нас теж наука була якась... не дуже повчальна, чи шо :? . Хоча читав її дууже старий священик. Так як я тоді про церкву знала тільки те, що там моляться, то для мене та наука була як китайська грамота. Він задавав питання, а я навіть не розуміла, про шо він говорить... Плюс брак часу... Одним словом - не запам'ятала взагалі нічого і реально наука нічого мене не навчила. Всьо після одруження пізнавала методом власних грабель :o .

До речі, читала десь в неті (може потім знайду лінк), що зараз більшість шлюбів, які церква таки розриває (ну чи як там - дає дозвіл на розірвання церковного шлюбу), оправдуюються саме недосконалістю дошлюбної науки. І я таки бачу по своїй сім'ї, шо ДОшлюбна наука- це дуже важлива інформація і дуже важлива підготовка. Не думаю, шо хтось після таких наук міняє думку не одружуватися, але по крайній мірі знає, шо його чекає і як то всьо перебороти
Навчу комп'ютерної графіки. З сертифікатом чи приватно
ЗображенняЗображення
Ми можемо стримати біль, злість, сльози, любов... але стримати сміх - неможливо)))
happymami Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) за тривале грудне вигодовуванн (2) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 2500 раз.
Подякували: 5212 раз.
Діти: Хлопчик-дівчинка)))

Повідомлення taranjka » 13 червня 2011, 14:48

ну ми ходили. в катедрі. мало що памятаю з того що говорилося. чесно не розумію доцільності. не думаю, що від почутого там сильно міняються стосунки. люди вже остаточно вирішили що "готові", ну от до чого готові то вже справа часу і ніхто не знає "шо та як".... а якщо якісь проблеми в сімї, то не думаю що перше що згадається, це те що говорлося на дошлюбних науках.
ну, але це моя думка, кожному своє :)
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення taranjka » 13 червня 2011, 14:53

не думаю що священник може сказати що кого чекає в сімї і на дошлюбній науці дати поради як боротися з різими негараздами. все завжди приходить з досвідом, залежить від того на скільки люди готові берегти свою сімю, від уявлень про сімю, тих прикладів які були....
не вірю що саме на дошлюбній науці "знімаються рожеві окуляри" про "вічне щастя і благополуччя" у сімї. кожен має розуміти, що не все завжди буде тільки як у казці
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення happymami » 14 червня 2011, 08:31

ну особисто мені би на нормальній науці точно рожеві окуляри знялися. Бо я ще була зелена і наївна. І багато чого елементарного не знала. А тепер от чую, як інші науки провадять і думаю - а чого мені того ніхто раніше не сказав? Такшо для мене на той час то було б суттєве відкриття. Я не кажу, шо я би не йшла на цей крок, але багато помилок можна було б уникнути, якби я раніше на шлюб дивилася не просто як на шлюб, а трошки ще й з позиції церкви

Думаю, науки можуть не бути необхідними для зрілих людей. А для підстрелених, таких як я підлітків - здалося б повчитися. Це ж саме помічала і в стосунках людей, з якими стикалася.
Навчу комп'ютерної графіки. З сертифікатом чи приватно
ЗображенняЗображення
Ми можемо стримати біль, злість, сльози, любов... але стримати сміх - неможливо)))
happymami Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) акула пера (1) за тривале грудне вигодовуванн (2) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 2500 раз.
Подякували: 5212 раз.
Діти: Хлопчик-дівчинка)))

Повідомлення krapk@ » 14 червня 2011, 10:18

в нас не було науки. Хоч чоловік дуже віруючий і мене всякими силами брав з собою на службу. Правда в нас там інша історія. Я до того все життя ходила в монастир отців Василіан (греко-катол.) а мій чоловік фактично заставив менеходити в православну церкву і там брати шлюб (бо ми ж то хрещені в православній). З цього все і почалося як на мене. Якби тоді нам пояснили, щоб ні в кого не залишилося обіди на іншого, можливо було б інакше.
Зображення
И дай вам Бог того вдвойне,чего желаете вы мне.

Может, у кого-то жизнь и как зебра: полоса черная, полоса белая.А у меня как радуга и сейчас мне фиолетово
krapk@ Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) Успішне грудне вигодовування (1) за дитя форуму (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 1369 раз.
Подякували: 1663 раз.
Діти: В нас вдома Юрський період- всіма заправляє синочок Юрчик

Повідомлення tetyana » 14 червня 2011, 11:59

у церкві де ми вінчались, не було наук, але то православна церква, а в православних, наскільки я знаю, такого немає. але якби були науки, то ходили б, чому б і ні
у нас була сповідь незадовго до вінчання
взагалі ми хотіли вінчатись у костьолі у Кам'янці-Подільскому, тому що там є орган, і вінчання проходить дуже гарно, наші друзі там вінчались. але батьки настояли на православній церкві, і замість органу ми слухали спів місцевих прихожан
tetyana Офлайн

Добре орієнтуюся

Нагороди: 1
Успішне грудне вигодовування (1)
Дякував (ла): 98 раз.
Подякували: 25 раз.
Діти: три хлопчики

Повідомлення georginochka » 14 червня 2011, 12:58

Ми ходили на дошлюбні науки. Але це був аж один раз і то у священника вдома :) Про що говорили вже й не памятаю :? Принаймні нічого такого щоб змінило моє тодішнє бачення сімї.
Та й думаю, що більшість молодят перед весіллям не сприйнятні до якихось серйозних речей, думають, що сімя це суцільне щастя і свято кожен день.
Так що підтримую думку, яка тут писалась, що більше потрібні науки для подружніх пар.
Зображення
georginochka Офлайн

Впевнено спілкуюся

Дякував (ла): 484 раз.
Подякували: 351 раз.
Діти: Хлопчик і дівчинка

Повідомлення Nymydora » 14 червня 2011, 17:48

в нас теж не було, бо ми православні, тільки спільна сповідь - а перед нею щось типу короткої лекції. Там було багато пар і виглядало все трохи кумедно
Зображення
Зображення
Мрії збуваються
Nymydora Офлайн

Я тут живу

Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (2) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 2120 раз.
Подякували: 3049 раз.
Діти: Троє

Поперед.Далі

Повернутись до Весільний переполох

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість