09 квітня 2011, 01:21
Я бачила і пляшки горілки в кошиках (а може то вода свячена була? :oops: ). Я бачила і банани і виноград і апельсини... А що традиційно кладете ви? А чи знаєте про традиції і символіку того чи іншого предмета в корзинці? От я наприклад тільки кілька років тому дізналася, що ніж треба класти в кошичок
Показуйте свої великодні кошички бодай минулорічні
09 квітня 2011, 01:48
Для чого класти ніж? І що потім з ним робити? :? Адже до освячених речей мало би бути шанобливе ставлення?
09 квітня 2011, 01:50
Я про ніж знала, типу свяченим ножем різати свячену паску і ковбаску.
Ми кладемо паску, крашанки, ковбасу, шинку, хрін, масло, сир домашній, свічечку, образок, ніж вроді всьо
09 квітня 2011, 01:54
Natalinda написав:Я про ніж знала, типу свяченим ножем різати свячену паску і ковбаску.
Але ж після Великодніх свят ніж не перестає бути освяченим. То ви ним як користуєтесь, як звичайною побутовою річчю?
Я не докулупуюсь, просто цікаво :) ,бо в нас не прийнято ніж в кошик класти
09 квітня 2011, 02:10
Ну використовуємо як ніж звичайний
Я так з дитинства навчилася
Правда читала шо предки наші ніж використовували для ритуалів захисту від злих сил
09 квітня 2011, 02:17
Традиція наповнення корзинки різниться в регіонах України, де край - там і звичай. Церква ж не виділяє необхідні для благословення страви.
"Немає чітких церковних правил, що має бути в кошику. Це встановлено, швидше, церковною та народною традицією, яка освячена часом і церква її сприймає", - відмічає єпископ Євстратій з Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП).
"У Требнику є молитви на благословення агнця, м'ясні страви, а також яйця та молочні страви", - додає речник Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Ігор Яцків.
Проте це не означає, що людина мусить принести на освячення ці страви, бо в іншому випадку - зась до церкви. "Можна обмежитись половинкою яйця чи шматком паски", - продовжує Яцків.
http://life.pravda.com.ua/culture/2010/03/31/45205/
Якщо чесно, щойно вичитала в інтернеті, що освячувти ніж, то вигадка :shock: . Давайте в отця Мартина спитаємо? :? Бо я була впевнена, шо так і має бути. Бо почула про таке по телебаченню :shock:
09 квітня 2011, 02:34
Ну як на мене то все те вигадка і для людей, а не для Бога.
Богу головне наша віра, а не яйця і ковбаси чи тим більше ніж.
Пригадую шо хтось з бабців казав не класти ножа бо шось там-шось там. Я кладу але особливо не заморочуюся.
Послухаю із задоволенням о.Мартина
Ну ше звісно рушничок і зелень в кошичку
09 квітня 2011, 10:04
Natalinda написав:Ми кладемо паску, крашанки, ковбасу, шинку, хрін, масло, сир домашній, свічечку, образок, ніж вроді всьо
а ми ще сіль і шматок хліба. бо так моя бабця робила. але то був домашній хліб, то логіку бачу...а тепер?
09 квітня 2011, 11:04
Ковбаску, яйця, масло, сир дом., хрін, сіль, і хліб спечений в селі у дом. печі, ну і пасочка. Вроді всьо. За ніж не чула.
А, ну і свічка, але то не стільки для освячення, скільки просто для запалення перед освяченням.
09 квітня 2011, 13:44
так ось що ми ставимо в кошичок:
Пасочка - спечена власними руками, ковбаска, шиночка, масло, сир запечений в горшку, хрін,яйця, крашанки, сіль, здається все.
кошичок прикрашаю барвінком.