Модератор: Сяна
чомусь цьогорічні (2007 р.) новорічно-різдвяно-староноворічні свята проходять в ностальгічно-казково-дитячому настрої. Мабуть через відсутність снігу я починаю згадувати, як то було колись.
Наприклад, Різдво ніколи не святкувала в місті. Тіко в бабусі на Львівщині. Памятаю як я, молодший брат, старший двоюрідний брат і його колєга ходили колядувати. Колєга грав на сопілці. Мій молодший брат - був лише для надання колоритності нашому квартету (адже малих дітей більше люблять, відповідно, й більше дають грошей). Я (так як була одна дівчина в групі) була касиром. Носила в рукавичці гроші і біля кожного стовпа з ліхтарем перераховувала і ділила на 4 купки.
Конкуренція в ті часи була велика (не те, що зараз). Тим паче, на львівщині. Іноді, одні колядники ще не встигли відколядувати, як в браму вже ломляться інші. Доводилося іноді чекати (якщо будинок виглядав доволі багатим і попередні колядники показували щедру коляду).
А ще через кілька років, коли тато привіз з Чехії чи Німеччини музичну відкритку з мелодією "Святої ночі..." ми ходили з нею і під її звучання колядували. Теж проходило на "Ура". Щороку треба було придумувати щось нове, бо ж конкуренція, як я писала вже - була досить жорсткою.
Ну щож. А тепер колєга вчиться в Київському інституті культури. Двоюрідний брат ганяє по Польщах (бо має трьох гавриків, яких тре годувати). Молодший брат вже задорослий для колядування. А я й поготів... Різдво святкую в Тернополі, бо нема до кого вже на Львівщину їздити...
А молодьож тепер не та. Приходили колядники, то тато їм ще писав на листочку слова коляди і правильного віншування. Вони чомусь всі так віншують, ніби спішать на електричку і хочуть посокріше спекатися нас, яко глядачів... Нема конкуренції, от що я скажу.
Повернутись до Новорічно-різдвяні свята
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість