В нас різниця між дітьми 1,6 . Теж старшого готували до братика ,але в такому віці діти трішки егоїстично дивляться на своїх братиків та сестричок. Як тільки я приїхала з пологового і сіла годувати малого ,він мене відштовхував , забирав від малечі , плакав і не розумів , що діється . Як я малого переодягала чи робила якісь процедури з ним ,завжди старалась кликати старшого ,щоб він теж приймав участь зі мною в догляді за братом . І є в мене одна така фотка ,де він стоїть над братом і так на нього зверхньо дивиться ,що аж сміх бере .
Спрешу було важко ,особливо перших 2-3 місяця.А ле моя мама приходила до мене кожен день під час відпустки ,та допомагала мені . Графіки не збігались ,як би там не було і малого приходилось часто чимісь займати ,поки клала меньшого спати , то малювати давала ,то складати якісь головоломки, то мультики. Скажу відверто в мене старший більш спокійний по відношенню до меньшого. Він легко і швидко піддається навчанню. В 1,6 дитина їла самостійно і перше і друге , я навчила ,бо наперед знала ,що особливо допомогати не буде кому. Приходилось інколи сидіти навпроти догудовувати ,а меньший на грудях сидів.
Зараз вони інколи граються разом, вчу іграшками мінятись ,або просити ,або чекати поки хтось пограється перший. Але що саме цікаве Павлику - старшому завжди хочеться іграшки якою грається Сергійко . Як тільки він собі щось взяв ,той починає випрашувати і бігати вокруг нього кругами. Бьються зараз рідше ,півроку назад було частіше ,без повода ,просто зачипали один одного. Меньший ревнує до тата Палика ,коли той бере його на гаргоши чи підкидає на м"ячі. Люблять ганяти в доганялки - це вони дуже гарно граються разом ,читати книжки - якщо ця книжка цікава обом ,здебільшого це на тему техніки, що в більшості цікавляться хлопці. Футбол ганяють залюбки, малюють разом ,пазли складають - кожен свій по-віку. Здебільшого вони люблять гратись зараз разом ,навіть інколи кличуть один одного до спільної гри. Сергійко в мене в порівняні до Павликового віку швидше і краще розмовляє .Навіть інколи разом з Павликом пробує читати. Зараз цікаво за ними спостерігати. Єдине ,що характери у них зовсім різні ,якщо з старшим можно про щось домовитись ,то меньший категоричний в будь якому питанні. Ні- і крапка. То тут мені з ними важко.
Щодо ревності дітей по відношенню до своїх братиків та сетричок . Все ж таки діти півтора річні до цього схильні .Можу сказати на власному прикладі сестри. В неї також зараз є друга дитина,меньша від нашого найменьшого синочка на 1 рік. І коли ми приходили до неї в гості ,або вона до нас зі своїм малюком ,то Сергійко також дуже плакав і не хотів ,щоб я брала на руки його двоюрідного брата . Тобто робив теж саме ,що Павлик , коли він тільки народився. Тіж самі сцени ревності.
Але зараз і втройом вони теж граються і любляться і цілуються , так що ,це все проходиме. Головне ,щоб в мами вистарчало терпіння і здоров"я. А ще краще ,коли є хоч хтось ,хто міг би хоч якось допомогти . Інколи так прикро буває коли хочеш погратись з ниим обома ,а бо навіть з кожним індивідуально ,але побутові щоденні справи так багато забирають часу.
Мене от тільки цікавить ,а як в сім"ях де 3-4 дітей? Як в них відносини між дітками і як мама справляється із всіма домашніми справами і ще дітям приділити увагу ? Якщо є на форумі такі мамусі дуже хотілось би почути їх розповіді .
Измениться не может никто, но стать лучше может каждый.