початкова школа, в яку ми водимо старшого,офіційно вважається платною, але плата за місяць 60 грн!!!
коли йшли в 1-й клас, дирекція школи сказала, що треба в нашому майбутньому класі зробити ремонт і шафу-купе
половина батьків була дуже ЗА, інша половина скромно мовчала, дві сім"ї відразу перейшли в іншу школу
я взнала скільки коштуватиме шафа-купе і заявила, що купе не буде, буде просто шафа з плити і зі звичайними дверцятами
ніхто не заперечував, в т.ч. дирекція
чоловік зробив калькуляцію - вийшло по 350 грн на ремонт і по 150 на шафу
за ці гроші ми зробили капітальний ремонт класу, крім підлоги, поміняли унітази в туалеті+побілка, побілили коридор (це в нас школа-садок, тобто на один клас припадає дві кімнати, туалет і коридор) - загалом 8934,13 грн + 2900 грн за шафу
крім цього ми самостійно закупляємо туалетний папір, рідке мило для рук, серветки в столову, наповнення класної аптечки (вата, бинт, пластирі, вугілля активоване, перекис, зеленка), і є в нас така стаття витрат, як матеріали для навчання (магніти для дошки, папір, ватман, крейда...). На все це ми збираємо по 50 грн на півріччя. Але з цих же грошей забезпечується святкування Дня вчителя, 8 березня, а також дні народження вчителя (300 грн) та вихователя (200 грн) (продовжений день).
на святкування Нового року ми окремо збирали по 50 грн, бо спочатку на батьківських зборах вирішили закупляти набори цукерків для кожної дитини як подарунок від Діда Мороза. Але пізніше вчителька запропонувала зробити один подярунок для всього класу, бо діти вже аж жбурлялися на перевах тими цукерками. То ми купили в клас магнітолу за 234 грн, поназаписували музики, аудіокниг, то діти мають тепер цікаві фізкульт-перерви. Правда був в мене через ту магнітолу неприємний інцидент, бо рішення про зміну подарунка від Діда Мороза було прийнято в межах батьківського комітету, то не всі батьки знали і двоє мені "навалили" після свята. Але більшість все-таки була задоволена зекономленими грошима на непотрібних їхнім дітям цукерках.
цього літа ми теж робили невеличкий косметичний ремонт - лакували паркет, фарбували двері, плінтуса, пороги.
правда були й такі витрати, як дезинфекція подушок (які ми віддавали, бо в 2-му класі вже не спимо), облаштування музичного класу та класу англійської мови. А і ще ми скористалися послугами прибиральників, бо наші батьки майже одноголосно сказали, що приходити і самостійно мити підлоги, вікна і парти не будуть. То на це все здавали по 100 грн. І з цих грошей ми ще закупили настольні ігри для діток на другу половину дня.
Як голова батьківського комітету, я дуже ретельно веду звітність (в Exсel) і щопівроку письмово звітую перед батьками.
Є в наш ще окремі батьки, які виявляють бажання бути спонсорами. То додатково маємо жалюзі на всіх вікнах в двох кімнатах, магнітну дошку, а цього року ще й невеликий стіл для настольного тенісу.
Мене теж минулого літа загребло на спонсорство, то я "стратилася" (300 грн) на ось таку красоту в наш клас:

то моя сестра таке придумала і робила, а я лиш покупляла необхідні декори.
ну і ще... зошити з друкованою основою (65 грн) і книжки+зошити+диски (140 грн) з англійської ми теж купляємо окремо
підручники нам дає школа
питання вікон, дахів та інших капітальних видатків нас не обходить - дирекція самостійно знаходить на це кошти, зазвичай таке фінансується з міського бюджету
як були в садочу, то ніякого "вхідного" не платили, ніяких ремонтів не робили, лише щомісяця здавали по 10 грн на якісь побутові витрати та навчальний матеріал. тут я була була як всі - пофігісткою, - то так детально описати не можу :)