Глобальні оголошення!

Вишиванка в школі - як символ патріотизму

Модератори: TaniaPicaSSo, mavpusya, Ulkanet

Re: Вишиванка в школі

Повідомлення vikilandi » 15 вересня 2016, 10:48

А Шевченка спробуйте полюбити поза школою. Почитайте його щоденник ( його в школі не вивчали), прочитайте про нього у Лепкого (книжка разом з автором була заборонена в сср, читається як художній твір, ще й доповнений великою кількістю ілюстрацій). І від його поезій абсолютно не нудить, якщо, звичайно, є до поезії смак. Так як читається Шевченко, ще жодний український поет його не перевершив. Почитай сама собі, а не слухай обовязкової шкільної програми.
Про національні символи не судіть через людей які можуть їх носити, бо тоді герб і прапор також мали б бути вашими ізгоями, про оборотнів в погонах чули або про зрадників в мантіях?
vikilandi Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 4
за тривале грудне вигодовуванн (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 918 раз.
Подякували: 666 раз.

Повідомлення taranjka » 15 вересня 2016, 11:19

vikilandi про те, що ніхто не перевершив - справа смаку :pardon: я писала про те, що робить школа, а не про власні пізнання і відкриття після неї. а школа робить з нього памятника - сумного, схиленого, патетичного. про Шевченка читала багато, і знаю різні цікаві сторони його біографії. в свій час це було для мене відкриттям - о, він був людиною :hi: правда багато патріотів кажуть, що так про нього говорити но-но, бо він геній, а про геніїв тільки високе :pardon:
ІМХО, але мене нудить від того, як читають Шевченка на вечорах памяті :pardon:
про кого і як мені судити - вирішувати тільки мені.
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення erinaceus » 15 вересня 2016, 12:05

vikilandi написав: За роки "совєтів" живими тут лишились колоборанти, які носились із кривавими стягами, пристосуванці, яким не подобалась "власть", але щоб вижити були змушені мовчки коритись, та люди, яких морально в психушках та тюрмах знищили комуністи та які через страх фізичного знищення, страху за свої родини змушені були лишить в ССср. Якраз ми з вами є їхніми нащадками. Вільнодумну еліту українського суспільства мільйонами знищували у найрізноманітніші способи.

Ну це ви вже загнули :crazy: Дійсно, мільйони були знищені, вивезені і т.д. Але ж не всі! У декого залишилися тут сім'ї, частина відмучилася в таборах і за кордоном, і таки повернулися додому. У селах частина населення взагалі не дуже розбиралася в ідеології, політиці і тд. і жила своїм життям, хоч і зміненим радянськими умовами. Але називати всіх, хто тоді жив у СРСР і їх нащадків колаборантами і пристосуванцями, то перебор! Еліта складає невелику частину населення. Вільнодумна еліта якраз і була розстріляна і зіслана, але не вся нація. Націю вони знищити не могли. І попри все нація існувала, боролася у свій спосіб, все вистояла і таки домоглася і дочекалася незалежності. Колаборанти і пристосуванці такого б не робили :pardon:
Зображення

Зображення

"У кожного своя пустеля і свої міражі." - Ліна Костенко
erinaceus Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 2
випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 2191 раз.
Подякували: 1479 раз.
Діти: Хлопчик-горобчик
Дівчинка-квіточка

Повідомлення vikilandi » 15 вересня 2016, 12:44

Якраз у селі люди дуже добре розібрались "хуізху". Саме в селі найбільше було підпілля, самвидаву, криївок, там зберігались традиції й мова... В селі куди культурніші люди були і є, там не було коли бути червоною масою, бо глянути вгору від ділянок і планів не мали можливості. А після примусової колективізації, масового відбирання майна та вивезення "куркулів" на соловки село молилось і покірно чекало. рв не просто створила й глибоко укорінювала клеймо "селюк", яке живе й сьогодні в головах пострадянського суспільства.
vikilandi Офлайн

Почуваюся, як вдома

за тривале грудне вигодовуванн (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1) слінгомама (1)

Повідомлення taranjka » 15 вересня 2016, 13:02

vikilandi якесь таке ідеалізоване уявлення про село :wink: прочитайте Франка про села тернопільщини, де він балотувався на виборах, і як там дружньо продавались за ковбасу розібравшись "хуізху".
"селюки" були ще до радянської влади і культура й освіта в село йшла ну дуже складно. усвідомлення себе як окремої нації з її культурою, мовою і традиціями прийшло не з села, а від освіченої інтелігенції, яка це ідеалізувала. а в селі що - головне щоб була земля де робити, і щоб не мішали.
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
taranjka Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)

Повідомлення Радмила » 15 вересня 2016, 13:03

Уточніть в західноукраїнському селі, та і то не у всіх.
А вся інша частина України в криївках не сиділа, а просто жила , розвивалась, виховувала дітей, зберегла свою культуру, мову, пісні, і якось і не здогадувалась, що вона залишається Україною завдяки купці галичан та тих хто виїхав закордон.
Зображення
Зображення
Щастя є
Радмила Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 3
випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 1321 раз.
Подякували: 1747 раз.
Діти: Старша донечка Менша донечка

Повідомлення taranjka » 15 вересня 2016, 13:08

Радмила культуру, пісні і мову на центрально-східній частині країни завдяки союзу якраз і не зберегли
Зображення
taranjka Офлайн

Я тут живу

Повідомлення Dolorosa » 15 вересня 2016, 13:10

erinaceus написав:
vikilandi написав: Вільнодумна еліта якраз і була розстріляна і зіслана, але не вся нація.

ви праві, еліта, - науковці, митці, священництво, були вроздріб виловлені, винищені фізично або зломлені морально, а паралельно купа сіл вщент виморені були штучним голодомором, потім опустілі території заселили всяким неблагонадійним збродом з ближніх республік - сьогодні на тому місці маємо гарячі точки... тому що винищили націю, то як посеред відрізка полотна клапоть вирізати, як не латай, ціле полотно не буде..
Зображення
Зображення
Dolorosa Офлайн

Впевнено спілкуюся

Дякував (ла): 152 раз.
Подякували: 135 раз.

Повідомлення Радмила » 15 вересня 2016, 14:13

Де де не зберегли? На центральній східній Украіні? Мені навіть і не смішно це читати.
Моі батьки з тієі частини Украіни. І та культура , яка там є і була, ті пісні, ті святкові звичаі, мають значно більше стосунку до украінських звичаів, ніж тутешні, змішані з польсько-австрійською культурою.
І говорити про те, що украінці як нація, збереглися лише завдяки західнякам, які власне і Украіною стали називатись не так давно, то взагалі смішно.
Та почитайте хоча б історію Тернополя, перегляньте дані перепису населення до 20 століття, а тоді говоритимемо, де була Украіна, а де ні.
Зображення
Зображення
Щастя є
Радмила Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 3
випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 1321 раз.
Подякували: 1747 раз.
Діти: Старша донечка Менша донечка

Повідомлення vikilandi » 15 вересня 2016, 14:22

Я думаю що малося на увазі, що на західні землі більшовики прийшли на ціле покоління, а то й два пізніше, і відповідно мали менший вплив (коротший в часі) своїми ідеологіями, через те тут більше збереглися саме національні традиції, але,дякувати Богові, не все українське було знищене і на решті території.
vikilandi Офлайн

Почуваюся, як вдома

Поперед.Далі

Повернутись до Школярі (від 6 до 17)

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей