гра з вогнем » 15 вересня 2016, 02:23
Наталю, а хіба свято від свята має відрізнятися лише одягом?
От, наприклад, у нашій школі, свято можна відрізнити за атрибутикою, а не за одягом.
І це не щось супер-пупер, це просто намальований плакат з яблуком там, чи ще з чимось. З ним й фоткаються, одягнуті, переважно, хто у що гаразд
Я мабуть, не надто добре уявляю собі масштаби "вишиванкового буму". Скажімо в школі 10 свят на рік. Скажімо, серед них, свято осені, новий рік, шевченківські дні і день фізкультури. Невже на всі ці свята приходять у вишиванці? І це йде ззовні, тобто вчителька каже прийти, будемо святкувати осінь у вишиванці? Будемо займатися фізкультурою у вишиванці?
Для мене природньо б звучало прохання (не вимога, як я вже говорила) прийти у вишиванці під час шевченківських днів. На перший звоник, бо це щось таке, в моїй уяві, дуже урочисте, в цей день носять прапор, співають гімн, говорять про Україну (як я пам'ятаю), тобто вишиванка б пасувала. На Різдво, якщо таке святкується в школі.
Але на Новий рік? На день осені? Вимога школи?
Ні, такого я не розумію. Я все таки за системність. Патріотичне виховання має бути системним і послідовним.
Формуватися за допомогою правильним стимулів у потрібний час.
Я вважаю, що вишиванка є його складовою. Для мене це виглядає логічним.
Тобто в дні, коли в школі робиться акцент на Україні, її традиціях, можна заохочувати вдягнути вишиванку.
Принаймні, я не бачу підстав противитися цьому.
Водночас все повинно робитися відповідно до віку дітей та події. Тому, вимога чи навіть прохання, вдягати вишиванку на Свято осені, як на мене є недоречною. Але хто собі хоче най носить, правильно. На свято осені треба попросити вдягнути щось в кольорах осені і принести каштан, якщо по простому.
Тобто все повинно робитися поступово і так, щоб не відбити охоту та цікавість. Це таке саме завдання школи, як і навчання чи виховання.
Таранька права, що затягування свят, нудота, запаморочення на лінійках, ніяк не сприяють святковому настрою та позитивним образам.
Все має бути з розумом.