Глобальні оголошення!

Вишиванка в школі - як символ патріотизму

Модератори: TaniaPicaSSo, mavpusya, Ulkanet

Re: Вишиванка в школі

Повідомлення гра з вогнем » 13 вересня 2016, 22:55

Моди на патріотизм немає, він або є, або ні.
Зараз мова йдеться про виховання патріотизму, яке варто робити у т.ч. й через зовнішні стимули. Одним з них є вишиванка, як святковий одяг. І як повсякденний теж.

З іншого боку, спротив це нормально.
Десятиліттями людям втовкмачували, що вишиванка, як і українська мова, то лиш для неосвічених "селюхів". України немає, є окраїна.
Усе українське було у підпіллі.
Зараз, дуже повільними кроками, іде становлення нації.
Вірю, що років через 10-20, питання одягати чи ні вишиванку на свято, навіть не підніматиметься. Це робитиметься природньо і невимушено.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 3057 раз.
Подякували: 4232 раз.

Повідомлення vikilandi » 13 вересня 2016, 23:13

Вишиванка -це один із символів національної ідентичності. Якщо я ідентифікую себе як українка, то вишиванка для мене не примус, а свідчення моєї приналежності до своєї нації. Гімн,прапор -це ті ж самі символи, тільки офіційні. А вишиванка це творіння мистецтва.
vikilandi Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 4
за тривале грудне вигодовуванн (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 918 раз.
Подякували: 666 раз.

Повідомлення Ulkanet » 14 вересня 2016, 01:06

от якби українці одівали дійсно український стрій - а не джинси/легінси чи шорти :dash: і зверху вишиванка (((( як на мене то не вияв патріотизму, а навпаки - зневага до вишиванки і укр. строю загалом. :sad: йде таке ноги голі аж до пупця і вишита блузка - фу! аж гидко дивитися :ireful:

одягали б цілі строї на свята, на весілля... а то так ту бідну вишиванку вже перекрутили, перевертіли - що деколи аж язик не поверається її так назвати :sad:
бо вишиванки є і у поляків, і у білорусів, і у болгарів, навіть у росіян. доречі багато взорів зараз використовують, таких, які не притамані Україні. але людим пофіг! головне шоб не таке як у всіх :crazy: для багатьох - все що вишито хрестиком -то вже україньська вишиванка.
в поляків, я часто бачу, що одягають стрій. а не просто вишиту блузку і джинси.
Від роботи дохнуть коні - ну а я безсмертний поні!!!!! :-))))))
Ulkanet Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 2
Мамуся-творець (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 3577 раз.
Подякували: 1979 раз.
Діти: Доця

Повідомлення гра з вогнем » 14 вересня 2016, 02:36

Скільки ж років поляки до цього йшли, а скільки йдемо ми...
Уяви, що було, якби довелося одягати стрій, якщо лиш вишиванка стільки спротиву викликає.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 3057 раз.
Подякували: 4232 раз.

Повідомлення vikilandi » 14 вересня 2016, 08:15

Вишиванка просто проходить етап модернізації, а стрій гарно дивиться на етноансамблях. Що занадто - то не здраво. Одягаючи стрій у сучасному житті, вишиванка може просто перетворитися у шароварщину, а так це дуже гарний і сучасний одяг, який пасує і з джинсами і з краваткою.
vikilandi Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 4
за тривале грудне вигодовуванн (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 918 раз.
Подякували: 666 раз.

Повідомлення taranjka » 14 вересня 2016, 08:49

чому всім хочеться такого колективізму і одностайності? не може такого бути, щоб всім підходило чи подобалося одне :pardon: вишиванка - одяг селян (не в поганому значенні цього слова), а було міське населення. а ще давніше була руська (не російська) шляхта, яка теж мала свій стиль і одяг.
про моду на вишиванки - вона є. і це не є ні добре ні погано. особисто для мене, одяг і патріотизм не є щось взаємозалежне. можете в мене кинути тапками, але мені вишиванка не подобається. але я не кажу нікому, що їх не потрібно взагалі носити. моїм малим подобаються вишиванки, і коли їм хочеться їх вдягнути - вдягають. хоча в мене вишиванка асоціюється з наближенням виборів - на всіх агітках в всіх вишиванки.
перший дзвоник в українському варіанті - це взагалі жесть для дітей і їхніх батьків. відвідав один раз і більше не хочеться. хоча в нас і не змушували вдягати вишиванку - приходили хто в чому хотів і наголошували на цьому. (Радимила, малі моєї сестри в 19 школі і вони не чули про вишиванку в обовязковому порядку :pardon: )
про патріотичне виховання. в школі воно суто зовнішнє - знати гімн, вдягти коли скажуть вишиванку. розказують, що Україна завжди була бідна, бо на неї нападали всі її злі сусіди - тут співчувати хочеться, чи любити зі співчуття. пояснення, чому так нема, просто ми такі бідні і багатостраждальні. але от мова в нас найкраща, 2 місце в світі за красою - черговий міф, в якому діти сумніваються. і купа іншого такого патетичного

п.с. ще про вишиванки і джинси :hi: то вишиванку треба не тільки на свята носити, то вже весь стрій - но-но жінкам в штанах, тільки спідниця :hi: може не варто такий культ з одягу робити?
Зображення
я завжди той, ким я собі здаюся - а моє уявлення про себе постійно змінюється А.Жід
не кажіть мені шо робити, і я не скажу куди вам іти)))
taranjka Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 1739 раз.
Подякували: 5566 раз.
Діти: трійко чудів

Повідомлення Радмила » 14 вересня 2016, 09:35

(Я не за 19 школу Таранька писала. Там як раз до того відносяться демократично. Ніхто не нав'язує в чому приходити на свята.)
Таранька підтримую на всі 100 %.
Я говорю, говорю, про заміну зовнішніми атибутами внутрішніго стану, а мені одне і теж у відповідь.
Я говорила про моду на вишиванку як елемент одягу , а не на патріотизм. Бо насправді він або є , або його не має.

Може двайте поговоримо про те , що ж таке патріотизм?
Зображення
Зображення
Щастя є
Радмила Офлайн

Почуваюся, як вдома

випускниця школи материнства (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 1321 раз.
Подякували: 1747 раз.
Діти: Старша донечка Менша донечка

Повідомлення nelly » 14 вересня 2016, 10:24

ага є така тeма, алe там нe густо з дописами...
Життя прeкраснe, якщо навчишся жити. Мeнандр
nelly Офлайн

Я тут живу

Серце форуму (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (2) слінгомама (1)
Дякував (ла): 2203 раз.
Подякували: 2638 раз.
Діти: Дві дівчинки і 1 хлопчик Сивко

Повідомлення Dolorosa » 14 вересня 2016, 13:04

vikilandi написав: А вишиванка це творіння мистецтва.

якраз таки в тому справа, що первісно вона була не суто витвір мистецтва, крім краси, то був оберіг, нащодень люди не вдягали аж якось там розшитого одягу, але був візерунок-оберіг хрестиком, кожен гачечок, листок, а також колір були символом, мали своє значення. Багато розшитий одяг людина вдягала на най-найзначущі події в житті. Це все зараз стало з ніг на голову, змішалось в кашу і носиться фіг зна як, ф.зн. з чим, і де. Візьміть для прикладу свастику - яку 2-3 покоління не ототожнює ні з чим, крім фашизму, а ці свастичні візерунки, хрести, яких є багато видів, мали величезне і давнє символічне значення - сонця, життя і т.д.
Зображення
Зображення
Dolorosa Офлайн

Впевнено спілкуюся

Дякував (ла): 152 раз.
Подякували: 135 раз.

Повідомлення TaniaPicaSSo » 14 вересня 2016, 14:12

Dolorosa написав:Це все зараз стало з ніг на голову, змішалось в кашу і носиться фіг зна як, ф.зн. з чим, і де.

І що? Все змінюється, нічого не стоїть на місці. Це не є ні добре, ні зле, просто все міняється. Не ходити ж усе життя в домоткатній сорочечці з вишитими на ній оберегами :pardon:
Ну або хто хоче, хай носить, а хто хоче, може вишити собі хрестиком по джинсах чи де-інде. Нехай кожен вдягається, як хоче, і не нав'язує оточуючим свої погляди. Бо найгірше це коли "А давайте всі" чи "Нехай всі", або "А чого це всі?".
Зображення
TaniaPicaSSo Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Успішне грудне вигодовування (1) за дитя форуму (2) слінгомама (1)
Дякував (ла): 1350 раз.
Подякували: 2568 раз.
Діти: Дві доці

Поперед.Далі

Повернутись до Школярі (від 6 до 17)

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей