Перлинка написав:тобто нецілування -не гріх ?
чого ж тоді ,священник ,коли я відмовилась це зробити,позаочі сказав мамі
-моліться за них,бо диявол не спить
тобто чому ,якщо це не гріх, моя відмова автоматично трактувалась що я знаходжусь під дією диявола?
Якщо у твоєму конкретному випадку саме цілування ікони було виявом її шанування, то відповідно, відмова від того могла бути розцінена іншими особами як непошана. оцінювати коментар не візьмусь, то цілком на совісті того, хто прокоментував.
І при цьому її може хто завгодно взяти собі намалювати чи вишити хрестиком або бісером?
загалом, так. це лише різні техніки виконання. Але ікона стане іконою лише за дотримання певних канонів зображення, прийнятих Церквою. Питання гідності творця/виконавця то вже окрема тема, але, гадаю, за великим рахунком вона теж до певної міри регламентована. Можна вишити образ за схемою, створеною по існуючому канонічному зображенню, освітити і тримати дома в якості ікони, можна навіть подарувати храму.
тайга якшо чесно ,я не бачу різниці між шануванням і поклонінням
коли в процесі шанування падають перед тим предметом ниц,повзають на колінах та цілують
Якщо не розумієш різниці, то тоді дійсно краще не падати, не повзати і не цілувати. ;-) щоб не впасти в ідолопоклонство. Якщо я приймаю ікону як образ невидимого Бога, то хіба не нормально, що я перед Ним стаю на коліна? В більш примітивному прикладі: хіба не буває так, що коли людина тужить за кимось близьким, що наразі десь далеко від неї, то може від надміру почуттів навіть цілувати і обнімати фото цієї людини, але ж ми розуміємо, що то не вияв фетишизму з її боку... Якщо Йоан Хреститель визнав, що не годен сандалію завязати Ісусу, то на що можу претендувати я? Хіба поцілувати хреста, образ голгофського Хреста, на якому Ісус відкупив світ від гріха...
І чи вартує те споглядання що допомагає з твоїх слів пізнавати правди віри ,того аби така велика кількість людей порушувала заповідь?Бо я більше аніж переконана що вони ще менше ніж я розуміють вказану тобою різницю між шануванням та поклоніннямУяви собі, в Церкві вже роздумували над цим питанням. Були навіть так звані іконоборці ;-) Однак питання було вирішено все ж таки на користь ікони на 7-му Вселенському соборі в 787 році. Віочевидь, користі з ікон таки більше.
До речі, питання ікони дууууже багатогранне, так просто з ним не розібратися. Є люди, які все життя присвячують його вивченню.