Глобальні оголошення!

Про відмінність декалогу, писання, шанування образів і т.д.

Модератори: олеся, Tajga

Re: десять заповідей

Повідомлення Liljondr » 24 січня 2012, 09:00

Привіт всім. Привіт, Перлинка
Я поки змогла відписати, то тут тема розрослался в 6 разів після того як я її читала. То сорі якщо моя відповідь вже буде чиюсь дублювати.

отже так
як вище вже було зазначено що в лютеранській 10 заповідей сформовані так само як у католицькій церкві
я можу пояснити згідно лютеранської позиції, думаю що в католиків так само. адже лютерани відділені були від каталоків

отже спершу згадаю 10 заповідей для євреїв (для тих для кого перше вони були написані!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
http://www.eleven.co.il/article/11412
Зображення
тобто першою заповіддю є те що
Я, Яхве, Бог твой, который вывел тебя из земли Египетской, из дома рабства
цю заповідь зараз не пише ніхто з християн - тому що ми всі для євреїв погани (згідно Біблії) поки нам не звістили Добру Звістку Євангеліє і ми не увірували в Ісуса Христа.

отже для християн залишилося 9 заповідей. А вже їх поділено на 10
Православні поділили другу єврейську заповідь на дві
а Католики - останню на дві

читала Великий Катехизис Лютеранської церкви
Де кожна заповідь розглядається детально
В навчанні до першої
Хай не буде тобі інших богів перед Мною!
дуже все детально написано і про ідолів, і про інших богів, і про помилки християнства - ікони до яких моляться та молитви до святих тощо

ось думаю що я прояснила все!!! то ж ніхто - ані католики, ані православні нічого не викидали. просто розподіл девяти заповідей різний. Головне виконувати їх. А то що ж як другу єврейську заповідь православні розділили на дві. А чи виконують її вони? :(
Мудра жінка будує свій дім, а безумна своєю рукою руйнує його.
(Пр.14:1)
Кожна праця приносить достаток, але праця уст в недостаток веде.
(Пр.14:23)
Liljondr Офлайн

Почуваюся, як вдома

Нагороди: 5
Мамуся-творець (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) за дитя форуму (1) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 1557 раз.
Подякували: 1300 раз.
Діти: Дівчинка Росаночка і синочок Якимчик

Повідомлення мешканка » 24 січня 2012, 10:24

Вихід 20
1 І Бог промовляв всі слова оці, кажучи:
2 Я Господь, Бог твій, що вивів тебе з єгипетського краю з дому рабства.
3 Хай не буде тобі інших богів передо Мною!
4 Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею.
5 Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене,
6 і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей.
7 Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто призиватиме Його Ймення надаремно.
8 Пам'ятай день суботній , щоб святити його!
9 Шість день працюй і роби всю працю свою,
10 а день сьомий субота для Господа, Бога твого: не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх.
11 Бо шість день творив Господь небо та землю, море та все, що в них, а дня сьомого спочив тому поблагословив Господь день суботній і освятив його.
12 Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!
13 Не вбивай!
14 Не чини перелюбу!
15 Не кради!
16 Не свідкуй неправдиво на свого ближнього!
17 Не жадай дому ближнього свого; не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого!
18 І ввесь народ бачив та чув громи та полум'я, і голос сурми, і гору димлячу. І побачив народ, і всі тремтіли та й поставали здалека.
19 І сказали вони до Мойсея: Говори з нами ти, і ми послухаємо, а нехай не говорить із нами Бог, щоб ми не повмирали.
20 І промовив Мойсей до народу: Не бійтеся, бо Бог прибув для випробування вас, і щоб страх Його був на ваших обличчях, щоб ви не грішили.
21 І став народ здалека, а Мойсей підійшов до мороку, де був Бог.
22 І промовив Господь до Мойсея: Отак скажеш до Ізраїлевих синів: Ви бачили, що Я говорив з вами з небес.
23 Не будете робити при Мені богів із срібла, і богів із золота не будете робити собі.
24 Ти зробиш для Мене жертівника з землі, і будеш приносити на ньому свої цілопалення й свої мирні жертви, і дрібну худобу свою, і велику худобу свою. На кожному місці, де Я згадаю Ймення Своє, Я до тебе прийду й поблагословлю тебе.
25 А коли зробиш Мені жертівника з каменів, то не будеш будувати його з обтесаних, бо ти підносив би над ним знаряддя своє, і занечистив би його.
26 І не будеш входити до Мого жертівника ступенями, щоб не була відкрита при ньому твоя нагота.

Відкрийте Біблію і почитайте. Ніде в Біблії немає нумерації 1-а заповідь, 2-га заповідь, 3-тя заповідь і т.д. Є стихи і не кожен стих є окремою заповіддю. Так 4-ий і 5-ий стих пояснюють 3-ій, який і є 1-ою заповіддю. Так само, як 9-ий, 10-ий і 11-ий стих пояснюють 8-ий , який є заповіддю.
А 17-ий стих формує дві заповіді, адже гріхи обумовлюються різні: жадання дому ближнього-зависть, і жадання жінки ближнього-хтивість і нечистота.
мешканка Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 4
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1)
Дякував (ла): 2726 раз.
Подякували: 2986 раз.
Діти: Дві донечки і маленький хлопчик!

Повідомлення Liljondr » 24 січня 2012, 11:42

мешканка так я теж хотіла це добавити потім, що нумерації в Біблії немає
:roses:
Liljondr Офлайн

Почуваюся, як вдома

Мамуся-творець (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) за дитя форуму (1) слінгомама (1) Чемпіон (1)

Повідомлення Перлинка » 24 січня 2012, 11:45

дівчаата,так не в нумерації ж справа ,віршів поданих нижче ні під яким номером нема у позначенні заповідей
мешканка

коли я відкриваю Біблію ,я бачу всі ті вірші які ти навела,але коли відкриваю католицьку та грекокатолицьку допоміжну літерутуру,допустимо,як катехизис,там немає :!: ось цього

4 Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею.
5 Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене,
6 і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей.

наведи мені будь ласка католицьке чи грекокатолицьке джерело де при позначенні заповідей є ці вірші.

бо тут ,допустимо, я не знайшла

http://catechismus.org.ua/index.php?opt ... &Itemid=42
«Спасай взятых на смерть, и неужели откажешься от обреченных на убиение? Скажешь ли: "вот, мы не знали этого"? А Испытующий сердца разве не знает? Наблюдающий над душею твоею знает это, и воздаст человеку по делам его». (Притч.24:11-12)
Перлинка Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
гостренький язичок (1) багата мамуся (1) за дитя форуму (1)
Дякував (ла): 3766 раз.
Подякували: 4017 раз.

Повідомлення Shalimar » 24 січня 2012, 11:49

а это не оно??? самые первые строки, справа вверху
"артикул 1 Перша Заповідь
«Я - Господь, Бог твій, що вивів тебе із землі Єгипетської, з дому неволі. Нехай не буде в тебе інших богів, крім Мене. Не робитимеш собі ніякого тесаного кумира, ані подобини того, що вгорі, на небі, ні того, що внизу, на землі, ні того, що попід землею, в водах. Не падатимеш перед ними ниць І не служитимеш їм» (Вих. 20.2-5; Пор. Втор. 5, 6-9.)."
«…и вот когда попросили принести самое прекрасное из того, что есть на всем белом свете, ворона принесла свое дитя…»
Shalimar Офлайн

Я тут живу

акула пера (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 715 раз.
Подякували: 1892 раз.
Діти: Gent

Повідомлення Shalimar » 24 січня 2012, 11:55

но объяснение немного в другом русле...

Ідолопоклонство

2112 Перша Заповідь засуджує політеїзм. Вона вимагає від людини не вірити в інших богів, лише в Бога, не шанувати інших божеств, крім Єдиного. Святе Письмо постійно нагадує про необхідність відкидати «ідолів - золото й срібло, діло рук людських. Мають уста, і не говорять, очі мають, але не бачать»... Такі марні ідоли роблять марною людину: «Ті, що їх виробляють, хай самі, як вони, стануть, і усі, що на них покладаються» (Пс. 115,4—5.8; Пор. Іс. 44, 9-20; Єр. 10, 1-6; Дан. 14,1-30; Вар. 6; Муд. 13,1-15, 19.). Бог, навпаки, є «Богом живим» (І. Н. 3,10; Пс. 42,3; і т.д.), що оживляє і втручається в історію.
2113 Ідолопоклонство стосується не лише фальшивих культів поганства. Воно залишається постійною спокусою віри. Воно полягає в обожненні того, що не є Богом. Ідолопоклонство з'являється завжди, коли людина вшановує і прославляє створіння замість Бога, чи то йдеться про богів, демонів (наприклад, сатанізм), чи про владу, задоволення, раси, предків, державу, гроші тощо. «Не можете Богові служити - і мамоні», - каже Ісус (Мт. 6,24). Багато мучеників віддало життя за те, щоб не поклонятися «Звірові» (Од. 13-14), відмовляючись навіть симулювати такий культ. Ідолопоклонство відкидає, що Бог - єдиний Господь; отже, воно несумісне із співпричастям з Богом (Пор. Гал. 5, 20; Еф. 5. 5.).
2114 Поклоніння Єдиному Богові об'єднує людське життя. Заповідь поклонятися спрощує людину і рятує її від безконечного розпорошення. Ідолопоклонство є спотворенням уродженого релігійного почуття людини. Ідолопоклонники є ті, хто своє «сильно позначене поняття про Бога відносить до всього, лише не до Бога» (Ориген, Проти Цельса, 2, 40.).
«…и вот когда попросили принести самое прекрасное из того, что есть на всем белом свете, ворона принесла свое дитя…»
Shalimar Офлайн

Я тут живу

акула пера (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 715 раз.
Подякували: 1892 раз.
Діти: Gent

Повідомлення Liljondr » 24 січня 2012, 12:35

Перлинко, а ти погоджуєшся, що це не суперечить фразі
чи ти якось інакше розумієш цю заповідь?

бо для мене попередні цитати це глибше доповнення до цієї

Я сприймаю це - (і так мені священник пояснив) - як спрощена форма
що написані заповіді лютеранської церкви були (тут читай, а значить і в католиків) для всіх категорій населення - і для простолюдинів які не вміли читати і писати. а вже при вивченні детальному - подано весь уривок з Біблії з детальни вченням яке подає церква

тобто для неосвічених людей - спрощено . (УКЦ не пише ж що це уривок з Біблії)
а для освічених - і для тебе зокрема, Перлинко - детально під час навчання або читання Біблії

Для мене все зрозуміло ;) - хоча це для мене теж було дуже і дуже важливо коли я вибирала церкву
сподіваюся що тобі і іншим хто переймається цим питанням допоможе це розяснення
тобі лиш залишилося в знаючих католиків розпитати або ще краще в священника - чи у них так само
:Шампанське:

ps а іще одне, може так зрозуміліше буде
якщо тебе питають - перелічи які ти знаєш 10 заповідей Божих.
то ти як цитуєш їх з Біблії? чи переказуєш їх своїми словами?
бо я своїми словами ;)
Liljondr Офлайн

Почуваюся, як вдома

Повідомлення Перлинка » 24 січня 2012, 13:22

Shalimar написав:а это не оно??? самые первые строки, справа вверху
"артикул 1 Перша Заповідь
«Я - Господь, Бог твій, що вивів тебе із землі Єгипетської, з дому неволі. Нехай не буде в тебе інших богів, крім Мене. Не робитимеш собі ніякого тесаного кумира, ані подобини того, що вгорі, на небі, ні того, що внизу, на землі, ні того, що попід землею, в водах. Не падатимеш перед ними ниць І не служитимеш їм» (Вих. 20.2-5; Пор. Втор. 5, 6-9.)."

Але це подається як вступ,а не заповідь в даному контексті

заповідь же це

І. «Господу, Богу твоєму, поклонишся і Йому єдиному будеш служити»

і сама бачиш яке тлумачення ,переважно простим людям ,як пише лільондр не показують вірша де написано не робити собі божої подоби,бо вони так само просто можуть це зрозуміти.
Так само як і ти лільондр розуміла,доки тобі ваш священник грамотно все не розклав по поличках.

Мене ніколи не просили розповдати заповіді,а якби попросили,я взяла б процитувала дослівно з Божого Слова,яке християнин має мати завжди з собою.Був час коли я з дому без нього не виходила.Так само як багато хто без косметички,гаманця чи якихось документів.
«Спасай взятых на смерть, и неужели откажешься от обреченных на убиение? Скажешь ли: "вот, мы не знали этого"? А Испытующий сердца разве не знает? Наблюдающий над душею твоею знает это, и воздаст человеку по делам его». (Притч.24:11-12)
Перлинка Офлайн

Я тут живу

Повідомлення Перлинка » 24 січня 2012, 13:25

Liljondr написав:

Перлинко, а ти погоджуєшся, що це не суперечить фразі
чи ти якось інакше розумієш цю заповідь?

бо для мене попередні цитати це глибше доповнення до цієї

Лільондр,відсутність того важливого ,глибшого доповнення розвязує руки щоб намалювати портрет бога ,цілувати його і вклонятись ,замінивши ним Живого Бога
Перлинка Офлайн

Я тут живу

Повідомлення Перлинка » 24 січня 2012, 13:40

гра з вогнем написав:я стою на позиціях, що біблія писана людьми
ти відхиляєш факт, що переписці привносили своє.

але тим не менше вважаєш, що навіть якщо так і було, то це було угодно Богу.

твоя цитата є вище по темі.

хай це буде перша суперечність. яку ти не хочеш бачити в своїх словах.

Я не писала що навіть якщо так і було ,то це вгодно Богові ,прошу не перекручувати,я писала що незначні дослівні розбіжності в різних перекладах не міняють змісту :!: і я Вірю що Господь Всесильний та контролює аби його діти мали доступ до оригінальної версії досконалої версії Слова
ті хто схибили переписують йог на свій лад, підлаштовуючи під себе ,як свідки чи Мормони

18 Поправді ж кажу вам: доки небо й земля не минеться, ані йота єдина, ані жаден значок із Закону не минеться, аж поки не збудеться все.

19 Хто ж порушить одну з найменших цих заповідей, та й людей так навчить, той буде найменшим у Царстві Небеснім; а хто виконає та й навчить, той стане великим у Царстві Небеснім.
Мат.5,18-19

Гра ,я це не пишу ,до тебе і цитати не для тебе наводжу,тому що писала вже,що спілкування з тобою на духовні теми ,на жаль, вважаю марним(хоч ти собі це по звичці перекрутила ніби я припиняю дискусію) ,в першу чергу тому що ти не віриш що істина в Слові Божому,я пишу для тих хто читає,може не сьогодні,не зараз ,але я вірю що знайдуться люди які задумаються.
Я не закликаю нікого кидати свою улюблену католицьку чи православну церкву і бігти до протестантів ,я прошу ,благаю для вашої ж користі тих хто не читає почати читати Слово Боже ,що може буде спочатку не легко,не зрозуміло,може навіть буде дратувати цей процес як мене свого часу,коли пробувала робити це вперше.
Але ви не уявляєте собі яка це благодать коли Бог тобі його відкриває ,і ти починаєш бачити те що раніше читав і не бачив,ніби був сліпим.Тоді читаєш і начитатись не можеш ,відчуваєш як Бог тобі говорить в саме серце.І якщо ви читатимете,то матимете можливість самі пізнавати істину ,ніякою людиною,яка по природі грішна вам не навязану.
І все що говорять вам люди,духовні вчителі ,наставники,свщенники,пастора звіряти по ньому.

16 Але не всі послухались Євангелії. Бо Ісая каже: Господи, хто повірив тому, що почув був від нас?

17 Тож віра від слухання, а слухання через Слово Христове.
Рим 10,16-17

Ти права гра,багато з чого написаного тут сказано мною в першу чергу до себе,але не через та що я сумнівалась в цьому,а через те що через свою людську гріховну сутність сама перестала читати і призабула

тому я не прошу слухати мене ,грішну людину ,а прошу слухати того що в Слові написано,для того й цитую його

напевно як це вже не раз крізь рядки і в натяках і прямим текстом проглядалось багато хто може мені дорікнути яка я погана чи не добра чи не мила і не чуйна ,може й так ,я знаю що маю прикрий характер,і ніколи цього не заперечувала ,тому прошу пробачити мене тих кого коли чим образила.
Сказати що більше так не буду не можу :( ,але постараюсь :)
Якшо чесно я не маю на меті ніколи нікого образити,просто через те що сама образи довго не ношу ,не ставлю людям тавра незважаючи на їх вчинки і слова завжди вірю що з Божою допомогою кожен може змінитись на краще
27 Ісус же поглянув на них і промовив: Неможливе це людям, а не Богові. Бо для Бога можливе все!
Мар.10,27
До речі Слово я почала читати будучи грекокатоличкою ,у діяннях апостолів гарно описано якою має бути церква ,але на жаль чи на щастя (бо такі або дуже наближені церкви існують і в наші часи) це було далеким від того що я звикла бачити.

коли ви думаєте що краще бути не християнином ,або взагалі не віруючим , або не читати Божого Слова але бути добрим-ви помиляєтесь
найкраще,звісно,бути добрим християнином

Але без слова ми не знаємо досконало що є добре,часто те що в людських очах вважається добрим-для Бога гидота,і навпаки.Тому без Бога добрими ви будете лиш самі для себе.
Перлинка Офлайн

Я тут живу

Поперед.Далі

Повернутись до Духовне спілкування

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 11 гостей