«Слово – одяг всіх фактів, усіх думок» (Максим Горький).
У Великому тлумачному словнику сучасної української мови читаємо: «Скверна – що-небудь мерзенне, порочне, що викликає огиду...». Отже, маємо тут справу з огидними та гріховними словами людей, аморальністю як такою.
Як запевняють дослідники, зміст вульгарних слів такий, що діє на людську свідомість і навіть підсвідомість, особливо на підсвідомість дитячу. Всяке слово (і гарне, і погане) володіє вагою та силою. Лайка буває двох видів, а саме – афективна, тобто під час роздратування, гніву і також просто так, для пов'язання у вбогому словниковому запасі слів...
Я живу на такій вулиці, де ні вдень ні вночі не буває тихо. Ось і сьогодні - чергова порція п'яних криків, матів, прокльонів... Не знаю вже як вуха собі затикати, не кажучи вже про дітей. Бо весна прийшла, вікна відчинені... А вночі взагалі чути кожне навіть не крикливе слово... Яке переважно рідкість між тоннами матюків. Я зараз чомусь страшенно не терплю матів і людей, котрі зловживають цими словами. Хоча колись, як і більшість підлітків, для зв'язки слів використовувала всякі такі словечка. А ви?
А як дитині пояснюєте чи будете пояснювати, коли вона прийде з садіка і вам зарядить навіть не "попа", а шось міцніше???
А на вулиці чи в транспорті робите зауваження молоді чи пиякам, що мовляв тут діти і жінки?
Мене найбільше нервує категорія "алкаші" котрим всьо "по..." і вони не зважають, діти чи не діти...
Бо підлітки іноді ще встидаються, коли бачать мене, приміром, з малими... Але з кожним роком встидаються все менше і менше :(
З пісні слів же не викинеш (так казав мені один філолог тернопільський, оправдовуючи мат в щоденній мові)
А у вас в сім'ї мати - звичайні слова? Чи заборонені? Як вас батьки вчили не вживати цих слів?