Так, принципово :) Спершу я намагатимуся знайти організацію, яка виконує ті самі послуги за
офіційну плату, якщо це не можливо, то за ситуацією і за тим насільки дана послуга саме зараз мені потрібна.
Можна звернутися із заявою у правоохоронні органи, можна надіслати офіційного листа із запитом про ненадання послуг. багато що ще можна :) Тільки це важко, це час, нерви...
Більшість обирає хабар, формуючи тим самим суспільну думку, як і суспільство у котрому живе.
Якщо для людини прийнятним є давати хабарі і подяки, матеріально стимулювати, то не варто нарікати на суспільство у якому живемо і на повальну корумпованість.
Прикольна ситуація колись у мене була. Я в Києві. Мені потрібна довідка. Робиться вона 2-3 хв, і я маю повне право її отримувати.
Значить, перше я чекаю поки жіночка пообідають, потім я чекаю поки почеше язиком, потім нарешті я отримала доступ к тєлу і починаю говорити, про те, що мені треба довідку. Мені кажуть, щоб я прийшла через 15 хв і принесла "кохфе". Я буваю інколи дундуком, особливо, коли хвилююся. Я не зрозуміла, що маю принести. Перепитую, мені повторяють, перепитую знову. Жіночка червоніє, видавлює "кохфе". Починаю червоніти я, набираюся сил і питаю "а що таке кохфе?"
Короч отримала я ту довідку без кохфе :)
Чи поперлася б я за кохфе. Можливо б поперлася, якби відразу зрозуміла, що від мене хочуть. Оскільки в мене наступного дня був екзамен, до якого не допускають без цієї довідки. Екзамен проводять раз на рік. Рік часу для мене вартує більше ніж баночка кави, та й підготовка до екзамену не мало сил і нервів забирає.
З іншої сторони я могла піти на екзамен без довідки і сподіватися на те, що мою ситуацію б зрозуміли. Але оскільки у нас тепер поняття людяності знівельоване - то навіть не знаю, щоб я обрала

)
Якби ж на кону стояло не кохфе-довідка, а здоров'я моєї дитини проти енної суми, я б пошукала приватного лікаря, волію не мати справи з хапугами. Сьогодні він не працює, бо не отримав 10 грн подяки, а завтра в критичній ситуації й пальцем не ворухне, бо не встигли батьки підмазати. Мені цього не потрібно.