Я не можу змінити напрямок вітру, але я можу налаштувати свої вітрила
і завжди досягати пункту призначення (Джим Дінн).
Песиміст бачить лише темний бік хмар і хандрить, філософ бачить обидві сторони хмар і знизує плечима, оптиміст взагалі не бачить хмар і йде скрізь них (Леонард Д.Левінсон).
Якби ви знали, якими сильними є наші думки, ви ніколи б не думали негативно
(Піс Пілгрим).
Оптимісти і песимісти - два різних світи, два різних стилі мислення. Це яскраво відображається в старому анекдоті про склянку, наповненою водою до половини. Песиміст побачить склянку води, наполовину порожню, а оптиміст - наполовину повну. Песиміст вважає погані і неприємні події, які з ним відбуваються, закономірністю, успіхи - помилковістю, ніби доля помилилася дверима, всіх оточуючих - «замаскованими» представниками ворожого табору, власні помилки - результатом власного невміння, відсутності відповідного досвіду. Саме песимістам належить фраза: «Я знав, що буде так погано, що у мене нічого не вийде, що я на це не здатен» та інші подібні «перли». Напевне, саме песимістам першим спало на думку «відкладати на чорний день» або чекати на кінець світу.
І з іншої сторони - оптимісти. Їм притаманний зовсім інший світогляд при оцінюванні навколишніх подій. Вони вважають невдачі - миттєвістю і гарним способом навчитися чомусь новому, адже як говорить народна мудрість: «За одного битого двох небитих дають». Власні успіхи - це заслужена винагорода за прикладені зусилля і проявлені вміння і навички. Оптимізм - це інтуїтивна підсвідома віра у власні сили. Це не означає, що в оптимістів ніколи не буває труднощів, їм завжди легко і безтурботно живеться, але вони впевнені, що рано чи пізно вони досягнуть бажаного результату. Справжній оптимізм проявляється у вислові: «Сподіватися на краще і бути готовим до гіршого». Це допоможе уникнути так званого парадоксу Стокдейла, коли людина стає жертвою безпідставних сподівань.
Адмірал Джім Стокдейл був старшим за званням серед військовополонених в «Ханой - Хілтоні» - таборі для військовополонених під час війни у В'єтнамі. Він пережив безліч тортур, пройшов через найстрашніші випробування і, незважаючи ні на що, вижив сам і допоміг вижити багатьом солдатам. Він став національним героєм, отримав безліч нагород, і коли у нього запитали, кому не вдалося вижити у тому пеклі, він відповів: «Оптимістам». На питання: «Чому?» він пояснив, що ніколи не треба плутати віру в себе з суворою необхідністю стикнутися з реаліями життя, якими б страшними вони не були.
У цьому випадку під оптимістами малися на увазі люди, які встановлювали певні строки свого перебування у концтаборі, тобто «Ми вийдемо звідси до Різдва (Великодня)», і коли ці терміни проходили, і нічого не змінювалося, вони не витримували і помирали.
Реальному оптимізму можна і варто навчитися, адже, як показують дослідження, у оптимістично налаштованих людей краще здоров'я і самопочуття, вони частіше досягають успіху в житті. І взагалі, оптиміст у кожну мить свого життя почувається щасливішим, ніж песиміст, а наше життя будується саме з миттєвостей.
У різних психологічних джерелах є багато порад по досягненню оптимістичного відношення до життя. Ось кілька найпоширеніших:
Прокидаючись вранці, свій перший погляд зупиняйте на максимально приємному для вас об'єкті, будь то фотографія рідної для вас людини або гарний вид з вікна.
Щоденно хваліть себе хоча б за одну гарно зроблену справу, навіть найдрібнішу.
Влаштовуйте собі один раз на день повну релаксацію хвилин на 20 з метою повністю відволіктися від оточуючого.
Пам'ятайте, що оптимізм притаманний людям з більш високим рівнем особистісного розвитку, тому не лінуйтеся і займайтеся самовдосконаленням: читайте, пізнавайте нове, включайте в роботу всі органи чуттів.
Ввечері, перед сном візміть собі за правило переглядати лише позитивні передачі або добрі комедії, щоб вночі вас не мучили страшні сновидіння.
Споглядайте оточуюче життя, знаходьте у ньому прояви позитивного. Поспостерігайте за дітьми, з якою готовністю вони дивуються довкіллю, чекають від оточуючих добрих проявів, і відроджуйте в собі це безцінне вміння.
Думки матеріальні, тому створюйте в уяві позитивний образ розвитку подій, і «відпускайте ситуацію».
Займайтеся хоча б один раз на день тим, що приносить вам задоволення. Не поділяйте задоволення на значні і незначні. Навіть будь - яка дрібниця здатна зробити людину щасливою.
Довіряйте оточуючому світу - і він справдить наші найсміливіші очікування.
Завершити я хочу маленьким ессе Діни Рубіної: «Я дуже люблю театр в житті. Хоча я людина нетеатральна і доволі рідко опиняюся в театрі як таковому. Але коли на вулицях, в кафе, магазинах, на виставках - в будь - яких громадських місцях я бачу якісь сценки, бачу талановитість в рухах, у жестах, в дитячих обличчях, у відносинах між людьми, бачу любов - це таке задоволення! Бачити навколо, як у театрі, прояви любові, радості, дотепні, смішні речі - це вселяє у мене щастя. Я людина явних, простих емоцій, мені напрочуд подобається світлий світ, мені подобається погода, мені подобається сонце, мені подобаються людські обличчя, в яких є любов до життя. І ця любов заряджає мене також».
Аріна Сафронова