Морозити!
Якщо якесь блюдо не з'їдається повністю, то його залишки також можуть бути заморожені і використані в наступний раз. Наприклад, залишки супів, других страв, десертів і соусів. Те, що сім'я не встигає з'їсти у свіжому вигляді, можна зберегти в замороженому. Це набагато ефективніше, ніж просто викидати продукти у відро для сміття.
Що і як можна заморозити?
- Будь-які продукти краще заморожувати порційно, маленькими партіями. Це не тільки зручно, але й дозволяє уникнути повторної заморозки, яка значно погіршує смак і поживні властивості продуктів.
- Чим швидше заморожування, тим менші кристали льоду утворюються в стінках клітин продукту і таким чином останні залишаються неушкодженими. Стандартна температура домашніх морозилок - мінус 18 градусів. М'ясо, попередньо порізане на дрібні шматочки, заморозиться швидше (і буде смачніше) ніж м'ясо, заморожене в тій же морозилці і при тих же умовах, але великим шматком. Ідеально, якщо морозилка має функцію «шокової заморозки».
- Найкращий спосіб для заморозки більшості продуктів - на плоских обробних дошках. Так продукти заморозяться рівномірно і швидко, максимально зберігши свої якості. А ось залишати їх на дошках для зберігання не варто.
- Зберігати заморожені продукти слід в спеціальних контейнерах або пакетах, щільно складаючи продукти і видаляючи зайве повітря. Чим щільніше «утрамбувати» продукти, тим менше вологи вони втратять при зберіганні. Маленька хитрість: продукти краще збережуться, якщо контейнери обмотати 1-2 шарами харчової плівки або харчовою фольгою.
- Будь-які ємності для зберігання не слід заповнювати до самої кришки. Вода, перетворюючись на лід, займе більше місця і буде «піднімати» кришки, порушуючи їх герметичність, або «підривати» скляні банки.
- Контейнери та пакети повинні бути герметично закриті. Це дозволить максимально зберегти продукти і запобіжить змішування запахів в морозилці.
- По можливості для кожного виду продуктів краще виділити окрему полицю. Тоді кекси не просочаться рибним запахом, а м'ясо не буде пахнути полуницею.
- Дуже бажано підписувати заморозку: що саме заморожено, дату та термін зберігання. Це дозволить уникнути ситуацій вгадування, наприклад, який же саме бульйон зберігається в цій банці: курячий, м'ясний або овочевий? Або що це за шматок м'яса: окіст або вирізка? Як правило, пакети для заморозки продаються зі спеціальними наклейками. Для контейнерів такі наклейки можна купити в канцелярському відділі.
Що можна морозити?
- Залишки м'ясної нарізки після свят можна використовувати для приготування солянки.
- Гуляш, плов, котлети та інші м'ясні страви добре піддаються заморожуванню.
- Картопляне пюре, рис, хліб
- Залишки вина і соку - їх можна заморозити в ємностях для льоду.
- Салати без заправки
Прихований текст. Щоб його побачити, Вам необхідно зареєструватися!