Nymydora » 12 січня 2011, 16:14
Фен-шуй - це китайське вчення, фактично, наука про те, як правильно організувати навколишній простір, щоб сприяти руху позитивної енергії і перешкоджати з'яві негативної енергії. Основується на китайській філософії, вченні про 5 основних елементів - дерево, вогонь, вода, повітря, метал. Ці елементи перебувають одночасно у колі творення та руйнування (напр. дерево підживлює вогонь, але виснажує воду). Кожна частина нашого помешкання підпорядковується одному з секторів фен-шуй - напр. сектор здоров'я, сім'ї, кар'єри тощо відповідно до сторони світу. За допомогою правильного планування простору, а також розміщення символічних предметів (всі знають жабу як символ грошей), можна стимулювати певний сектор. Неправильне планування, невміле використання символіки, а також елементарний недогляд та нехлюйство, плюшкінізм призводять до застою енергії, до виникнення негативної енергії, а отже до розладу справ певного сектору або взагалі всього. Наприклад, зона кар'єри знаходить на півдні, її елементом є вогонь. ТОму, кому треба зрушень у кар'єрному рості, треба, по-перше, очистити цю зону від бруду і завалів, по-друге, забрати все, що асоціюється і пов'язується з водою, по-третє, розмістити у цій зоні відповідний символ, напр. зображення вогняного фенікса. На крайній випадок, можна щось дерев'яне, бо дерево живить вогонь. Приклад негативний: не можна, щоб двері у кімнати розміщувалися одна навпроти іншої, так само не можна, щоб навпроти дверей було вікно або дзеркало - позитивна енергія не затримуватиметься, а буде проходити транзитом. Поправити таку ситуацію можна, наприклад, повісивши між двома дверима дзвіночки - музику вітру.
В неті і в книгарнях ТЬМА літератури по фен-шуй (зрозуміло, різної якості, підозрюю, що переважно попсово-дилетантська). Хто зацікавився, відсилаю до книг Н.Правдіної - дуже доступно, полегшений варіант, але вона, принаймі, вчилася у справжнього майстра фен-шуй, і Ліліан Ту.
Я, особисто, нічого не маю проти національної традиції, тільки за. Тим більше, що, на моє велике переконання, всі національні традиції і (тут мене точно викинуть, бо нью-ейджем попахує) релігії, ДУЖЕ ЗАГАЛЬНО БЕРУЧИ, говорять про одні і ті ж явища, але вживають різні поняття.
Ну і, знову ж таки, на моє превелике переконання, стосовно усяких доктрин, вчень, теорій, практик, вірувань, забобонів, повір'їв і т.д., своїх, чужих, українських, китайських, бурято-калмико-японо-хтознаяких, у світі працює один закон: ПО ВІРІ ВАШІЙ БУДЕ ДАНО. Віриш - лови, приймай, люби і жалуй (хоча фен-шуй твердить, що працює незалежно від того, вірим ми чи ні ;-) )

Мрії збуваються