lore1ei написав:Перлинко, гуглити ти бачу вмієш, і я теж :)
От походження колядок
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 0%BA%D0%B8звідти
"Колядки з'явилися ще у язичницькі часи і пов'язані з днем зимового сонцестояння, яке називали святом Коляди, або Коротуна. Його святкували 21 грудня. Вважалося, що в цей день Сонце з'їдає змій Коротун..."
Коли вони зявились я також добре знаю,тільки тоді їх співали зовсім з іншою метою.
Якщо б у сучасних колядках й досі згадувалось про колишніх божків,то вважала б ,що це не добре,ну вірили язичники спершу в одне,потім повірили в Істинного Бога і стали прославляти його,як вміли.Що тут такого поганого?
Окрім самої назви "коляда",дивно що й досі нікому не прйшло в голову переіменувати.Ну якщо тебе це спокушає,то від нині називатиму колядки Різдвяними християнськими піснями.
Я питала про інші речі, чому коли ми говорили за езотерику в цілому, всі писали що це єресь, а як за окремі її елементи, от наприклад язичницькі традиції, то це не єресь?
Де ви бачите межу???Не можу зрозуміти.
Якщо ми перескакуємо з езотерики ,то будь-ласка всі претензії до мене ,тобто я готова відповідати.І готова повторитись,що не дотримуюсь жодних ритуалів.
-не прикрашаю зеленню дім на зелені свята
-не малюю писанки
-не кладу дідуха
-не лишаю ложки на столі в різдвяну ніч для мертвяків
-не кладу часник по куткам стола
-не святкую Івана Купала так як це прийнято у нас на Україні
-не ношу святити ні мак ні віночки нічого іншого
Ну і т.д якщо хтось ще щось згадає ,то можете дописати.
Якщо я потрапляю в дім де це роблять ,по різних причинах,хтось не знає походження цих ритуалів і знати не хоче,хтось як виходить дехто з вас знає ,але не бачить в цьому нічого поганого,бо церква не забороняє ,а іноді заохочує.Нажаль,серед людей які називають себе християнами справжніх християн ,які принаймні Біблію прочитали і знають основні засади християнства дуже мало серед всіх деномінацій,хоч протестанти й читають більше,але там також часто є перекоси на місцях.Тільки не мені вирішувати хто з них чи з нас справжній,а хто ні і по якій причині.Всі хто визнають своїм Господом Ісуса Христа ,і не визнають інших богів окрім Нього(космос,енергії і т.д.)мені брати і сестри.Тому якщо потраплю в дім де щиро вірять та люблять Бога ,але й досі по тим чи іншим причинам дотримуються вище перерахованих традицій-це для мене не буде перешкодою у спілкуванні повазі та дружбі.
Чому сучасна церква і досі допускає присутність цих речей?Це питання не до мене,якби вирішувала я,то би відмінила :zybu: .Тому що перехідний період від язичництва до християнства давно минув,а це все й досі лишилось.
Можливо як данину культурній спадщині,тобто якщо від українців відібрати ці всі ритуали та вишиту сорочку,то ким вони будуть?
lore1ei,а ти ким себе вважаєш християнкою чи поганкою?Бо якщо ти так добре знаєшся на фольклорі етнографії та язичницьких традиціях,то чудово розумієш хто такі русалки.