В Україні кількість отруєнь грибами з року в рік коливається в межах від 1000 до 2000 чоловік, причому в структурі летальності цей вид іноді перевищує загиблих в ДТП. Лікарі говорять, що боротися з цим неймовірно важко, тому що «тихе полювання» криється в самій ментальності українців.
Їстівні гриби - це гриби, які з систематизації в таблиці, можна їсти. Але я хотів би насторожити цивільне населення, адже їстівні гриби - це потужний абсорбент, тому, зірвавши дикоростучий їстівний гриб, не можна гарантувати, що на його поверхні або в його тілі не містяться речовини спровоковані факторами екологічного неблагополуччя в місцях зростання, наприклад, кислотний дощ. У 1996 році ми спостерігали масові отруєння в Донецьку, де і лісів немає, ми виїжджали туди з комісією. Там збиралися гриби, які можна з певною натяжкою назвати умовно їстівними (тобто при правильному приготуванні можна не отруїтися), але вони в себе увібрали пестициди, які знаходяться на полях. Тому не можна гарантувати, що не можна отруїтися дикорослими грибами навіть їстівними, саме не їх отрутами, а факторами екологічного неблагополуччя.
Прихований текст. Щоб його побачити, Вам необхідно зареєструватися!