Melisa » 06 квітня 2010, 23:30
Емальований посуд
Скребти металевою щіткою цей посуд не можна, його миють гарячою водою з миючим засобом або питною содою. Якщо залишки їжі, що пригоріли, відразу не відмиваються, в каструлю наливають холодну воду, додають жменю солі (або соди) і залишають на декілька годин. Емальований посуд дуже зручний завдяки стійкості проти солей і кислот, що входять до складу їжі.
Недоліком такого посуду є нестійкість емалі до ударів і різких змін температур. Емаль тріскається, утворюється скол. Посуд з внутрішніми пошкодженнями емалі не слід використовувати для приготування їжі, оскільки при щонайменшому ударі емаль продовжує руйнуватися, частинки її можуть потрапити в їжу і заподіяти шкоду здоров'ю.
Алюмінієвий посуд
Алюмінієві каструлі відрізняються легкістю, не іржавіють, не бояться різких температурних коливань, добре чистяться, але псуються від солі, соди і кислот, тому не слід варити в них щі з квашеної капусти, щавлю, компоти, киселі. У алюмінієвому посуді готову їжу зберігати не можна. Алюмінієвий посуд треба мити гарячою водою з милом, бурою (1 ст. л. на літр води) або питною содою (1 ч. л. на стакан води).
Сильно забруднені місця протирають зубним порошком або пемзою з милом. Плями від їжі, що пригоріла, можна видалити, закип'ятивши в ній воду з цибульою, після чого посуд миють водою з милом. Блиск нікельованому посуду можна додати за допомогою крейди. Внутрішню сторону протирають сумішшю оцту і солі (1 ст. л. оцту і 1 ч. л. солі), а потім промивають гарячою водою з миючим засобом.
Чавунний посуд
Чавунні сковороди перед миттям потрібно протерти папером, а потім вимити гарячою водою з милом. Залишки їжі, що пригоріли, можна відтерти сухою сіллю.
Керамічний посуд
Керамічний посуд краще мити гарячою водою з питною содою, потім сполоснути чистою водою. Неглазурований посуд з глини необхідно добре просушити.
Глиняний посуд
Цей посуд добре миється мильною водою. Глиняний посуд рекомендується завжди тримати відкритим. Накритий кришкою, він набуває неприємного важкого запаху.
Посуд з вогнетривкого скла
У такому посуді їжа не пригорає. Якщо з цим посудом правильно поводитися, він служитиме дуже довго. У гарячий вогнетривкий посуд не можна наливати холодну рідину, від цього він може лопнути, також не можна ставити на плиту посуд з мокрим дном.
Під час приготування їжі дно вогнетривкого посуду завжди повинно бути покрите шаром рідини або жиру, підігрівати їжу в ньому слід на слабкому вогні при постійному помішуванні. Не можна терти вогнетривкий посуд дротом або піском, оскільки від цього він псується.
Залізний і жерстяний посуд
Нові листи і дека (і старі - коли потрібно) обробляють таким чином. Видаляють з них за допомогою попелу, наждаку або крупної солі грязь і іржу, миють, висушують, покривають тонким шаром рослинного масла і нагрівають в гарячій (не нижче за 200°) духовці, поки не зникне дим. Після цього на листах утворюється тонка жирова плівка, що оберігає від іржі (якщо лист недогріти, то до нього прилипатимуть пальці, а якщо перегріти, то захисний шар відстає від листа).
До правильно обробленого листа вироби, що випікаються, не прилипають. Після використання дека і листи потрібно вимити і зберігати в сухому місці. Щоб оберегти залізні форми від іржі, обробляють їх так само, як дека і листи, зберігати форми потрібно в сухому місці.
Фаянсовий і фарфоровий посуд
Фаянсовий посуд потрібно мити теплою водою з милом. Від дуже гарячої води покриваюча її глазур тріскається. Для того, щоб повернути фарфоровому посуду білизну (після тривалого використання вона темніє), її протирають питною содою або сіллю.
Плями на фарфоровому посуді можна видалити теплою водою з додаванням невеликої кількості нашатирного спирту. Фарфорові тарілки, використовувані нечасто, добре зберігаються, якщо перекласти їх білим папером. Посуд зі скла і кришталю миють в теплій воді з сіллю. Від гарячої води скло стає тьмяним.
Скляний посуд
Для додання блиску скляний посуд слід протерти сіллю, вимити водою з милом і обполоснути теплою водою. Для того, щоб скляний посуд не лопнув при заливці в нього гарячих продуктів (джему, повидла, варення і ін.), під нього необхідно підкласти вологу серветку.