Спешл фо Шалімарочка ))))
Наші вегетаріанські і здорові (!), бо без зажарки супи. Їх небагато, але ми їх їмо регулярно
1. Овочевий
У киплячу воду даю все, що маю в морозилці чи на городі.
Наприклад: зелений горошок (багато)+цвітна капуста+кабачок (замість картоплі)+ терта на дрібній терці морква+ цибулька дрібно порізана (або виймаю, коли вивариться)+дрібно порізаний солодкий перець+ зелень.Сіль, спеції - за смаком. Я солі не даю. Вариться буквально півгодини. Заправити вже в тарілку можна маслом, сметанкою, олією. Основне, щоб супчик був густий.
Як варіант - додати ще трохи пшона.
Один час практивувала суп-пюре на основі кабачка - багато свіжого кабачка, цвітна або білокачанна капуста, цибулька, можна ложку пшона для густоти. Води небагато, бо інакше рідке буде. Спеції. Варимо до готовносі, потім в блендер. Заправити маслом, посипати сухариками (чорний хліб ріжу на кубики і поки суп вариться - в духовку. Якщо обкачати в спеціях, виходять гарні сухарики), зелень. Мені дуже добре, чоловік спочатку їв із захопленням, а потім вирішив, що пюре не любить )))
2. Круп'яний
Дуже добрий з гречкою - з дитинства люблю. Вода кипить+цибуля+терта на дрібній терці морква+ кабачок замість картоплі+ гречка. Спеції. Зелень. Дуже смачно з маслом і цибулею вприкуску. Аналогічно пшоняний, рисовий.
3. Сочевичний (мій фаворит, на сочевиці зараз готую майже всі перші страви):
Вода кипить, кидаю червону (можна зелену також) сочевицю. Чекаю, коли розвариться - хвилин 15-20. ТОді всі інші інгредієнти. Часто обходжуся тільки сочевицею і морквою. Часом додаю теж кабачок, цвітну капусту, квашену капусту. Спеції. Зелень. Якщо додати ще ложку пшона - замах і смак просто чудесний. З маслом або олією.
4. Аналогічно до сочевичного - квасолевий.
5. Капусняк - ще один фаворит сезону, враховуючи, що кабачки, цвітну капусту, перчик ми вже з'їли...
Все те саме, як овочевий суп чи сочевична юшка, але за 10 хв. до кінця додаю квашену капусту, а ще за 5 хв заправляю сметаною (щоб прокипіло). Ще додати часничок - і вийде дуже смачно.
6. Аналогічно до капусняка - розсольник. Замість квашеної капусти - квашений (не маринований!) огірок.
7. Ну і червоний борщ.
Варю буряк і моркву, квасольку - все разом. Коли буряк-морква вже достатньо м'які, витягаю, щоб натерти на терку. Тим часом кидаю інші складники - що є в хаті: кабачок, цвітну капусту (ага, як є броколі, то даю броколі), Як то все звариться, додаю терті буряк-моркву, квашену капусту. Спеції. Зелень. І до готовності. Заправляю, єстєсссно, сметаною. Як нема квасолі, нормально з сочевицею чи зеленим горошком.
8. Грибний.
Свіжі, морожені або сухі (але я не люблю) гриби - білі, польські - нарізаю кубиками, варю десь біля години з цибулею, потім до того всього додаю ще моркву, кабачок, рис або пшоно, щоб вийшов густенький. Заправляю сметаною і часничком. З печериць добрий суп-пюре - багато печериць, якась крупа для загущення, спеції (печериці самі мало що пахнуть, їх треба присмачити, на відміну від лісових грибів). Зварила, змолола на блендері і з сухариками. ГРибні супи малому не даю. Поки що їв з кашею тільки відвар білих грибів і дала один раз варений білий на пробу, йому сподобалося. З цього літа почну давати перевірені лісові.