Nymydora написав:це тісто в духовку ставить перший раз просто, щоб підійшло???? тобто, нагріти духовку (як сильно???), виключити і на 6 годин засунути туди тісто?
Так, я ставила, щоб підійшло, бо було холодно. Духовку вкл. на найменший вогонь, щоб загрілася духовка, дверцят не закриваю поки горить вогонь (3-4хв.). Потім викл.вогонь, закриваю дверцята і все. У духовці тепло, тісто підходить год. так 4 а то і більше (якщо не забуваєте як я
).
Nymydora написав:Потім то тісто витягаємо - воно мало вирости? Нагріваємо знов духовку (до скількох градусів?) У гарячу включену духовку ставимо знов ту саму форму з тістом і миску з водою і печемо 1 годину.
Тісто витягати не треба, просто час від часу заглядаю чи виросло (відкриваю рушничок і заглядаю. Не рухаю особливо, бо думаю, щоб не впало тісто). Через 4 год. (а то і більше) забираю рушничок, форму не витягую, ставлю миску з водою (якщо згадаю) і запалюю духовку. Температура на око, бо така духовка, десь так трошки менше за середній вогонь (вибирайте по інтуіції) прибл. 40-50 хв. в залежності від к-сті тіста.
А і забула
дописати коли замішую тісто додаю 1 ч.л. морської солі (можна і чуть солоніше, але треба практикувати)
І ще: баночку з-під закваски мити не треба (бо там залишилися поживні мікроорганізми) просто туди додаєте борошно житнє і воду (думаю, що за якимось н разом все таки помити треба. Просто тоді заново треба робити закваску на сироватці). Закваска зберігається в холодильнику, коли треба пекти за день до того витягуйте та додавайте борошно та воду, щоб встигло "побродити"
Це дуже простий рецепт, не треба довго гратися, думаю Вам сподобається