Мені тато недавно подарував кулінарну книжку Кухня народів СРСР, правда там України і Росії практично нема, восновному кавказькі країни. Минулого тижня готувала плов звідти. Просто пальчики оближеш!!! Там 3 етапи: жир, зірвак і рис (чи ін. зерно). Олії вони використовують 3-5 видів в рівних пропорціях і розігрівають до дуууже гарячої, так щоб дно покрила не менше як на 2 пальці товщиною. Далі зірвак - це коли в олію кладуть м"ясо, десь за 15 хв порізану цибульку і моркву і все це просмажується практично без помішування. тоді кладуть перець, сіль, барбарис, куркуму ну і хто що любить (чорнослив, айву.......) і ложкою вирівнюють, втрамбовують. Тоду кладуть рис, вимитий і вимочений 10-20 хв. Рис треба втрамбувати і залити водою (не холодною) так, щоб не вимити в ньому ямки десь так, щоб покрив рис на 1,5-2 пальці товщиною. зачекати доки закипить і накрити. Отак воно і париться до готовності. Правда вони рекомендують потім накрити тарілкою, щоб рис "впрів", але я того не робила. Вкінці дала часничок і зелень - воно пріло під кришкою.
Було смачно.