Глобальні оголошення!



Все про шашлики

Модератор: irinka

Все про шашлики

Повідомлення irinka » 14 листопада 2012, 13:10

Все про шашлики | +
Скільки зустрічаєш людей – стільки думок чуєш про правильність замочування мяса на шашлик, його приготування, смаження, поїдання і навіть запивання. Узагальнивши багатонаціональн ий досвід «шашликоведення», можна із впевненістю сказати, що з чого б не готувався шашлик: з курятини, риби, баранини, свинини, яловичини або телятини – головне зробити правильний вибір. Будь-яке м’ясо повинно бути і не парним, і не мерзлим, але обов’язково свіжим і охолодженим. У замороженому – менше поживних речовин, і шашлик з нього ніколи не буде соковитим. З парного м’яса хороший шашлик теж не приготуєш: з туші повинна стекти кров, а саме м’ясо потрібно бути грунтовно промариноване.

Важливо і те, яку частину туші ви візьмете. Ніжний і соковитий шашлик вийде зі свинячої шийки (частини, розташованої уздовж хребта на шиї) і баранячого окосту. Зі свинячого окосту барбекю вийде більш сухим. Яловичина жорсткіша, і недосвідченій людині зробити з неї соковиту страву буде досить складно. Єдина частина, яка у яловичини годиться на шашлик – вирізка, а ноги і стегна не використовуються . А от якщо ви купите телятину, то результат перевершить всі ваші очікування. Людині зовсім недосвідченій в приготуванні шашлику найкраще практикуватися на курці – м’ясо ніжне, досить швидко готується, в хід можна пустити будь-яку частину, навіть крильця.

Головний секрет приготування шашлика: маринувати потрібно в емальованому, глиняної або скляному посуді. Ні в якому разі не можна замочувати м’ясо в алюмінієвій каструлі: окису цього металу, вступаючи у взаємодію з м’ясом і рідинами, у кращому випадку зіпсують його смак, а в гіршому – зроблять його отрутою.
Приготування шашлика
Щоб у похідно-польових умовах м’ясо не прокручували на шампурах, рівномірно обсмажилося з усіх боків – не варто його нарізати занадто великими шматками, а щоб не засушити – не потрібно дрібнити. Оптимальним варіантом будуть шматки розміром 5х5 сантиметрів, інакше шашлик просто не прожариться.
Курку можна порубати на шматочки, разом з кісточкою нанизати на шампур і в такому вигляді подати до столу. Крильця просто смажать на решітці.
М’ясо молодого баранчика повинно бути з кістками. А у приготуванні шашлика зі свининини є свої хитрощі. На шматку не повинно бути багато жиру: сало плавиться, почне підгоряти, через це м’ясо набуде неприємного смаку.

Має значення і те, як ви нанижете м’ясо на шампури. Головне – не робити з нього гармошку, шматок досить проткнути всього в двох місцях уздовж так, щоб м’ясо не звисало і не бовталося. Між ним нанижіть колечко цибулі або солодкого перцю. Намагайтеся відокремлювати шматки один від одного, щоб рівномірніше просмажити шашлик. Щоб дізнатися, чи готове ваше блюдо, надріжте м’ясо вздовж гострим ножем: якщо сік прозорий – можна подавати на стіл, якщо рожевий – м’ясо не готове, якщо соку немає – ви пересушили шашлик. Не турбуйтеся, і сміливо експериментуйте з наступною порцією.
Дрова для шашлику

Для приготування шашлику найкраще використовувати березу, липу, дуб і всі породи фруктових дерев (яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, абрикос, персик та інші), виноградну лозу. Категорично виключаються дрова з хвойних порід зі смолистою деревиною, вони додадуть м’ясу присмак, що не «забивається» ніякими соусами.
Для шашлику з птиці і дичини найкраще підійдуть дрова з фруктових порід дерев. Для шашлику з баранини і свинини – вишневі, березові чи липові дрова; з телятини – дрова з берези, липи і фруктових порід дерев.

Курячий шашлик
1-1,5кг курячого філе,
1цибулина,
2-3 зубчики часнику,
1 ст.л. свіжого імбиру,
2ст.л. лимонного соку,
3ч.л. меленого коріандру,
3ч.л. меленого кмину, 3ч.л. карі,
100 г натурального йогурту, сіль за смаком.
Філе порізати на кубики величиною 3-4 см. У кухонному комбайні змолоти цибулю, часник, імбир, додати лимонний сік і всі приправи. Висипати отриману суміш у глибоку миску, додати йогурт і сіль. Мясо замаринувати в соусі на 2-2,5 год.
Зображення

Навіть якщо ти янгол, то знайдуться люди, яким не подобається шелест твоїх крил
irinka Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 3455
З нами з: 15 листопада 2011, 11:08
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 3448 раз.
Подякували: 1929 раз.
Діти: Хлопчик)

Re: Все про шашлики

Повідомлення irinka » 14 листопада 2012, 20:31

Шашлик з майонезом і пивом
На 1-2 кг мяса потрібно:
200 г майонезу,
200 г пива,
2-3 цибулини,
сіль, перець, спеції для шашлику.
М'ясо порізати на шматочки, приправити спеціями, поперчити і посолити. Цибулю нарізати кільцями. Змішати м'ясо з цибулею, заправити майонезом ізалити пивом. Маринувати 5-8 год. Також м'ясо можна маринувати на ніч, за день до його приготування. Шашлик із такого м'яса готується дуже швидко.
Зображення

Навіть якщо ти янгол, то знайдуться люди, яким не подобається шелест твоїх крил
irinka Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 3455
З нами з: 15 листопада 2011, 11:08
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 3448 раз.
Подякували: 1929 раз.
Діти: Хлопчик)

Re: Все про шашлики

Повідомлення irinka » 14 листопада 2012, 20:32

Шашлик із яловичини
1 кг яловичини,
3 цибулини,
4 свіжих помідори,
3-4 зубчики часнику,
1 ст.л цукру
1 ч.л. лимонного соку,
150 мл вина,
лавровий лист,
перець, сіль, гвоздика,
50 г мадери
солодкий перець за смаком.
М'ясо порізати на шматочки і замочити у вині на 3год., викласти шарами в каструльку, кожен шар посипати перцем, лавровим листом, гвоздикою і сіллю, перекладаючи кільцями цибулі і поливаючи сумішшю мадери, цукру і лимонного соку. Маринувати 48 год. Потім шматочки м'яса, помідори і перець нанизати на шампури і смажити.
Зображення

Навіть якщо ти янгол, то знайдуться люди, яким не подобається шелест твоїх крил
irinka Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 3455
З нами з: 15 листопада 2011, 11:08
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 3448 раз.
Подякували: 1929 раз.
Діти: Хлопчик)

Re: Все про шашлики

Повідомлення irinka » 14 листопада 2012, 20:33

Шашлик по-грузинськи
1 кг м'яса
2ст.л сметани,
1ст.л меду
1 ст.л соку лимону
сіль, перець
зелень(петрушка, кріп, розмарин, базилік)
М'ясо порізати на невеликі шматки зелень подрібнити, посолити, поперчити, змішати зелень, сік лимона, мед. В цю суміш додати сметану і перемішати. Маринувати 4-5 год. Можна на ніч поставити в холодильник.
Зображення

Навіть якщо ти янгол, то знайдуться люди, яким не подобається шелест твоїх крил
irinka Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 3455
З нами з: 15 листопада 2011, 11:08
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 3448 раз.
Подякували: 1929 раз.
Діти: Хлопчик)

Re: Все про шашлики

Повідомлення Slavko » 15 листопада 2012, 22:43

Скільки різних рецептів перепробували.... і в винні маринувати, і в пиві....
Імхо, найкращий варіант мясо + натерта цибуля+ спеції і все. Тоді шашлик получається дуже ніжним.
А якщо ще в тандирі робити - то взагалі супер.
Slavko Офлайн

Аватар користувача
Форумчанин
 
Повідомлень: 7
З нами з: 26 травня 2010, 16:34
Звідки: Тернопіль
Дякував (ла): 1 раз.
Подякували: 11 раз.
Діти: Син Ігор (04.03.2012)
Донька Катя (19.06.2009)

Re: Все про шашлики

Повідомлення Natalinda » 16 листопада 2012, 11:32

Slavko а шо таке тандир?
"люди ніколи й нікому не встигають ані подякувати за добро, ані відплатити за свої образи. Нікому. Навіть собі. І майже ніколи не є напваки"
М.Матіос
Natalinda Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 10980
З нами з: 26 листопада 2009, 17:16
Звідки: Звідси)))
Нагороди: 6
Серце форуму (1) Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 14728 раз.
Подякували: 7324 раз.
Діти: Хлопчик Юрчик

Re: Все про шашлики

Повідомлення irinka » 16 листопада 2012, 11:34

Natalinda то яма така для приготування шашлика (і не тільки)
Зображення

Навіть якщо ти янгол, то знайдуться люди, яким не подобається шелест твоїх крил
irinka Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 3455
З нами з: 15 листопада 2011, 11:08
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 3448 раз.
Подякували: 1929 раз.
Діти: Хлопчик)

Re: Все про шашлики

Повідомлення irinka » 16 листопада 2012, 11:40

Ось тут детальніше розписано :wink:
Прихований текст. Щоб його побачити, Вам необхідно зареєструватися!
Зображення

Навіть якщо ти янгол, то знайдуться люди, яким не подобається шелест твоїх крил
irinka Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 3455
З нами з: 15 листопада 2011, 11:08
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 3448 раз.
Подякували: 1929 раз.
Діти: Хлопчик)

Re: Все про шашлики

Повідомлення Natalinda » 16 листопада 2012, 11:47

О там пише піч, а ти кажеш яма :hi:
Вобшем не викопаєш я так поняла, тре купувати
"люди ніколи й нікому не встигають ані подякувати за добро, ані відплатити за свої образи. Нікому. Навіть собі. І майже ніколи не є напваки"
М.Матіос
Natalinda Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 10980
З нами з: 26 листопада 2009, 17:16
Звідки: Звідси)))
Нагороди: 6
Серце форуму (1) Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) за тривале грудне вигодовуванн (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 14728 раз.
Подякували: 7324 раз.
Діти: Хлопчик Юрчик

Re: Все про шашлики

Повідомлення irinka » 16 листопада 2012, 11:51

Знаю просто що на таке ще кажуть яма. Можна і викопувати, просто треба облаштувати спеціально для приготування. В нас колись на роботі казали яма або тандир)
Зображення

Навіть якщо ти янгол, то знайдуться люди, яким не подобається шелест твоїх крил
irinka Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 3455
З нами з: 15 листопада 2011, 11:08
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 3448 раз.
Подякували: 1929 раз.
Діти: Хлопчик)

Далі

Повернутись до Рецепти



Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей