Alisa написав:Мені теж здається - вдарити, то собі лише мук совісті заробити, а ефекту педагогічного - нуль.
Milichka написав:в основному від безсилля повпливати на ситуацію,
або показати хто тут старший,
або від не бажання шукати інші методи
категорично не згідна. Повірте є діти, яким по-іншому не поясниш. Звчайно в розумних межах!!! Звичайно, покарання має відповідати вчинку. Там, я не знаю, сірники запалив, ще щось таке робить, що загрожує здоровю і життю. Поясню: якщо дитина, якій ви багато разів повторили правила поведінки на дорозі, посеред проїжджої частини вириває ручку і кудись біжить, його можна (а може, і потрібно) нашльопати. Але не тому, що у вас серце в п'яти пішло, волосся посивіло, а щоб він нарешті-то запам'ятав, що так робити не можна. Вдарили не того що батькам не хватає педагогічного таланту. Звичайно ж, за кожний дріб'язок карати не потрібно, але у віці 5-6 років дитина повинна знати про порядок і дисципліну. Тому покарання й заохочення в певних ситуаціях будуть важливі в процесі виховання. А як відомо після 3 вже пізно....
Я не кажу що треба бити, хоч краще по попі ніж кричати-істерити. До істеричних нравоученій швидко виробляється імунінтет. Недавно бачила інтервю одного священника в якого 6 своїх дітей, то він так сказав, що мяке місце не має ніяких важливих органів, то ж можна у виховних цілях і примяти його. Я можу сказати абсолютно відверто - так, я я свого сина караю. Часто словом; іноді - словом, закриванням в іншій кімнаті, знову словом; рідше - словом, биттям, словом. В будь-якому випадку мій син здебільшого попереджений що може бути покараний і, що вже гарантовано - завжди знає за що покараний. Після кожного покарання ми миримось. Він просить вибачення в мене. Я дуже намагаюся бути справедливою з ним і вже потім доброю.