Христина, мені здається, що самі ці змінив поведінці і реакція батьків - ну настільки пов'язані речі, що ніяк про них окремо не поговориш.
Ну може в мене чемний Ромка, не знаю.
Як тільки він навчився повзати, то першим ділом поліз до шухляд. Йому було все одно які, тому то були шухляди в нас в кімнаті, вони з такими обмежувачами, що як їх сильно потягти, то всеодно на ноги не впадуть. Він все з них вивертав і регулярно прищемляв пальці. Всі пальці прещимляли, знаєте, що то болі адські. Ніколи я не ставила обмежувачів. Тарбав, прищемляв, плакав, жаліла. Пояснювала. Він навивертався шухляд і наприщемлявся пальців. Зато тепер не вивертає бабусині і не прищемляє пальці, дверима теж не прищемляє.
В нас теж бувають чудні періоди пісяння в штани, ось якраз черговий закінчився. Якщо попередні можна було списати на те, що він не вмів, не знав, то тут чітко було - "Рома, хочеш пісяти?" "Нєееее!". Тримала над унітазом і по своїй ініціативі - тоже нє. А за пару хв в штани - так. Досить просто вирішилося - припустила, що Ромка хоче сам. САМ

Пробігаючи коло нього питала, чи хоче пісяти. Конешно, нє. А за пару днів Ромка проникся тим, що його питають і СЛУХАЮТЬ, коли нє. Мокрих штанів різко поменшало
І моменти бісилова теж бувають. Рятуємось вулицею.
Правда, він дуже добре знає, що треба слухатись, бо якщо мама попросить акуратніше з праскою (справжньою, тіко виключеною), а Ромка не послухається, то, в кращому випадку праску заберуть, а в гіршому - мама поставить в кут.
Дійсно бувають моменти, що капець як тяжко - бо малому як заклинило і мало не цілий день плачі.
Думаю, нас ще дуже добре виручає те, що нас багато. Ромка має змогу спостерігти реакцію дяді, якому виключили комп'ютер. Чи реакцію бабусі, якій вилили воду... До речі, дєдові пакостей не робить. Нюхом мабуть, чує :D
Коли Ромка перевертає табуретку і робить на ній неймовірні акробатичні трюки, то я стою і тупо на це дивлюся. Страховкою працюю.
Коли в той час мені капець як треба зробити щось, то пояснюю.
Не знаю, може в мене дійсно такий чемний син, а може то того, що йому практично все можна і якщо вже не можна, то на те є причина.