Marta » 03 квітня 2011, 02:23
mavpusya все в твоїх руках!))))
мені часто мама каже, що я не мама, а мачуха, бо дозволяю різні речі дома- висіти на бильці ліжка вниз головою, кувиркатись через те ж бильце, вилазити кудись високо, бігати, стрибати, тільки моє коронне слово, то "Обережно!", а так сама все, а я як бачу, що може щось приробити, то стою збоку, страхую.
Так само по сходах ходити- не тупо не дозволяти, (як сьогодні 2 річну дівчинку з ойками забрали зі сходів, бо не дай Боже, впаде, і пішли)а хай дитина пробує стільки, скільки хоче, а як сильно боїшся, а боятися будеш завжди- то збоку завжди страхуєш. Не робиш за дитину, а допомагаєш, або просто напоготові.
Так само про падіння, та і про все- дитина дивиться завжди на реакцію мами. Вона пізнає світ ще й по реакції мами.
І як мама буде до того відноситись, так і дитина.
Якщо посмішка, нічого страшного, поцьомала, як болить, і далі відпустила- то це буде впала-встала.
А якщо дитина впала, а мама вже біжить з криками, жалями, і надає великої значимості ситуації, то дитина розуміє, що певно, це мега-біда, це щось страшне, і зразу плаче і далі буде плакати при кожному, навіть незначному падінні.
Так і зі всім. Наші діти- відображення нас самих і нашого їх виховання. Характер теж, звичайно, грає свою роль, проте дитина для життя, вважаю, повинна мати досвід.
Колись, пам"ятаю, бачила якийсь фільм, про того музиканта сліпого, негра, як його звали вилетіло з голови, він грав джаз, він ще малим був сліпим-якось чи втратив зір, чи так народився-не пам"ятаю, то такий кадр-
його мама зайшла одного разу до кімнати і затихла. Бачить, що він навпомацки щось робить, чи то шукає вихід з кімнати, чи що, тикається туди і сюди, натикається на те і на те, йому боляче, він наляканий, а мама стоїть тихо, ледве стримує себе, вся її сутність рветься, щоб допомогти, вивести, зробити за нього, але розуміє, що він повинен САМ це зробити, бо це потрібно для нього самого в житті. Він таки знайшов вихід чи зробив те, що хотів, і вона була сповнена радості і гордості за свою дитину, по її щоках текли сльози.
Завжди чомусь згадую цей епізод, коли також рвусь зробити за неї щось, бо жалко, бо легше, простіше, швидше, але для дитини то не сильно добре.