Є така штука як мотивація. І як мотивувати дитину до того що вона не хоче робити? Я скористалась порадою психолога. Моя старша доня дуже довго одягалась. Процес одягання доводив мене до сказу. Бо міг розтягнутись на невизначенний термін. Перше я навчила її швидко одягатись. Як це інша тема. Але дитина розумна - мама одягне швидче ніж вона сама вдягнеться і так легше. Крім того в нас була проблема з навчанням. Ну не хоче дитина вчитись і все. І іграшки складати теж :(
Вихід був такий. Донька дуже хотіла вітражні фарби. Я намалювала багато сонечок і розділила їх. 1 фарба коштувала - 1 сонечко за одягання, 1 сонечко за складені іграшки і 3 сонечка за 3 заняття (читання, прописи, математика.) В коробці 10 фарб. Коли всі сонечка були зафарбовані, ми пішли і купили -зароблені фарби. І донька дуже пишалась і не раз підкреслювала саме, що вона заробила ці фарби. Результат - дитина тепер сама одягається дуже швидко і без заохочень, іграшки складаються за звичкою. От науку як і не любили так і не любимо. Але це вже інше. Тепер вона вчиться - збирає сонечка на лисичку.
Моя думка, що гроші я давати не буду, але система бонусів для мотивації до певної поведінки застосовуватись може.
А заохочення у вигляді похвали, обійм і поцілунків. У нас і так постійна.