Глобальні оголошення!

Вікторина до Дня народження Тернополя. Завершено

Наші конкурси, голосування, визначення переможців

Re: Вікторина до Дня народження Тернополя

Повідомлення гра з вогнем » 06 квітня 2012, 18:18

будинок купця Валентина Стахевича (стояв біля ощадного банку, до наших днів не зберігся)
там_розташовувався_магістрат_тернополя_до_1872_року
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Нагороди: 3
Мамуся-творець (1) гостренький язичок (1) за тривале грудне вигодовуванн (1)
Дякував (ла): 3057 раз.
Подякували: 4232 раз.

Повідомлення гра з вогнем » 06 квітня 2012, 18:29

Стара пошта. Цей будинок був на розі сучасної вулиці В'ячеслава Чорновола та бульвару Тараса Шевченка, біля готелю «Україна» (тодішній готель «Подільський»).

постійне поштове обслуговування у м. Тернопіль організовано на початку 17 ст. Листи, посилки та інші відправлення тоді перевозили спеціальні запряжені курсори – посланці на конях, оплата залежала від обсягу та відстані. Стара кінна пошта з конюшнями діяла у Тернополі на розі сучасного бульвару Т.Шевченка і вул. В.Чорновола. Наприкінці 19 ст. в наріжному будинку навпроти почала діяти нова тоді модерна пошта, яка функціонувала там до спорудження нового поштамту.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення гра з вогнем » 06 квітня 2012, 18:32

найдавніший_будинок_Тернополя
ше_Є!,._але_у_занедбаному_стані

У найдавнішому будинку Тернополя зараз пустка. Вікна загратовані - у багатьох з них просто немає скла. Стіни облущені та пописані графіті. Штукатурка облетіла і видно давню цегляну кладку. Будинок на вул. Над Ставом, 3 - найстаріший у Тернополі. Одну частину дому збудували у XVIII столітті. Іншу – у XIX. Ззовні будинок не нагадує найстаріший у місті. Однак якщо придивитися краще, то там, де облупилася новіша штукатурка, помітні старі цегляні муровані арки. Заглядаємо у вікно дому — товщина стін вражає. Цегляна кладка товщиною трохи менше метра – навіть на рівні другого поверху. Унизу стіни ще товстіші. Через вибиті вікна перших поверхів видно нинішній “інтер'єр” — стеля провалилася. Всередині - купа всілякого непотребу та риштування майстрів —декілька років тому тут розпочали ремонт. Ця вулиця колись називалася Трудовою. На ній – усі будинки старі. На вулиці залишився старий земляний насип, підпертий цегляною кладкою. То цей будинок примикає до насипу. Шкода, що з нього зробили таке страхіття. Під дахом видно стару ліпнину, яка закінчується коли доходить до будинку, що примикає до найстарішого. Цей дім збудували вже у ХІХ ст. У ньому зараз працюють офіси приватних установ.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення гра з вогнем » 06 квітня 2012, 18:38

єврейський_кагал
Зображення

знесений-у-60-х_роках-20-ст

| +
Поряд знаходився будинок з колонами, збудований у кінці 30-х років ХІХст. Вілла, вигляд якої зберегла старовинна світлина, належала відомому тернопільському лікарю-хірургу Ізидору Лейблінґеру.

Єврейський кагал

У період міжвоєнної Польщі тут діяла єврейська громада, так званий кагал. Кагали виникли як вираз єврейського самоуправління на тих українських землях, що входили у склад Польщі та Великого Князівства Литовського. Управління громадою здебільшого складалося із 7 осіб (рабин, судді, писар і шкільник), які отримували платню і почесті. Члени кагалу обиралися громадою.

Кагал нормував і контролював майже всі аспекти життя євреїв, включаючи судочинство і навіть відлучення від синагоги. У пізніші часи за кагалом залишилися в основному справи релігійні, харитативні і у певній мірі шкільництво. Такими були функції і тернопільської єврейської громади. Опікувалась вона в основному шкільництвом та наданням медичної допомоги своїм членам, особливо бідним.

Сільськогосподарська виставка 1931 року

Під час проведення регіональної сільськогосподарської виставки у 1931-му році тут розмістились експонати, що відображали єврейську культуру. Серед них були раритети XV століття.

У 60-х роках XX ст. будинок кагалу знесли, і на цьому місці виросла будівля сучасної телерадіокомпанії.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення гра з вогнем » 06 квітня 2012, 18:45

Фігура богині урожаю Ceres
(не_можу_зрозуміти_4и_є_4и_нема,_ніби_нема-а-якщо_є_то_якась_не_така)

а_шо_я_одна_граю?
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення гра з вогнем » 06 квітня 2012, 18:50

Є відомості про існування монастирка з церквою Пречистої Діви Марії на північно-східному передмісті між вулицями Збаразькою і Вертеп­ною.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення гра з вогнем » 06 квітня 2012, 18:56

Свято-Іванівська_каплиця_та_цвинтар(колись_був)

Зображення

В кінці вул. Камінної стояла Свято-Янівська капличка.
Поруч з нею був давній цвинтар, на якому ще в середині XX ст. зберігалися кам'яні плити з металевими хрестами. Нині на місці цвинтаря височить адміністративний будинок.

_______
я_ше_вспомнила
кажуть_був-цвинтар_там_де-колись_був-магазин_явір
ми_його_називали_"На_ходах"
такий-як_пагорб_є_на_островського,_паралельно_йде-вулиця_шпитальна_і_сходи_шоб_піднятися_до_будинку
і-магазинів
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення гра з вогнем » 06 квітня 2012, 19:00

Дерев'яна_тернопільска_гімназія_(перша)_і_Дім Стопчинського

Гімназія спершу розміщалася у великому дерев'яному будинку поблизу костьола (на місці, де 1895 р. збудовано Міську ощадну касу). Зберігся опис цього будинку. Він мав великі вікна, був достатньо просторий і світлий, але під час ярмарків і в торгові дні тут не було спокою. Площа перед будинком слугувала за торговицю, яка навесні та восени вкривалася густим багном. Дім не мав стелі, підлога — глиняна. Взимку треба було постійно підтримувати вогонь у печах.

Невдовзі, через великий наплив учнів, орендовано дім Стопчиньского, що стояв навпроти замку.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення гра з вогнем » 06 квітня 2012, 19:04

Полковни4і_палати

будівля на розі тодішнього торговельного майдану і вулиці Костельної, її назвали Полковничими палатами, це був осідок військового керівництва на чолі із полковником
(1809рік-1815_рік)

після_1815
В австрійські часи тут розміщалось управління Тернопільської округи

Полковничі палатаи_також відомі як "оберстґебойде" або "оберштґебойда". У подвір'ї палат діяла перша метеорологічна станція.

Служила ця споруда й осідком для керівництва військових одиниць, що дислокувались у місті, та військово-спортивного товариства "Креси".

Під час боїв за Тернопіль навесні 1944 року її знищили. Наприкінці п'ятдесятих на місці Полковничих палат виростає житловий будинок.
гра з вогнем Офлайн

Я тут живу

Повідомлення irinka » 06 квітня 2012, 19:36

гра з вогнем написав:а_шо_я_одна_граю?

Я мала деяку роботу, а тепер бачу що вже нема смислу щось дописувати :ha: :crazy:
Зображення

Навіть якщо ти янгол, то знайдуться люди, яким не подобається шелест твоїх крил
irinka Офлайн

Я тут живу

Мамуся-творець (1) випускниця школи материнства (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 3448 раз.
Подякували: 1929 раз.
Діти: Хлопчик)

Поперед.Далі

Повернутись до Конкурси

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість