Глобальні оголошення!



Похорон по-християнськи

Похорон по-християнськи

Повідомлення happymami » 17 січня 2012, 10:56

Була нещодавно на похороні, і мені здалося, шо то якось не по християнському, а по якомусь забобонному всьо. То робити не можна, так ставати не можна, родичам труну нести не можна, на порозі труну тричі до порога опускають, ше шось таке було, шо мені здалося просто навіть смішним.
Прикол в тому, шо мало хто дійсно знає, як все має бути правильно і як діяти в певний час. То я би хотіла, отче, шоб якшо ваша ласка, ви написали, як же церква радить правильно проводжати родичів в останню путь - від того часу, як покійника привезли в дім і до того моменту, як його поховали.
Цікавлять саме основне такі пункти:
1. що мають робити родичі померлого в часі, поки померлий вдома? Я так розумію, в більшій степені молитися? Вервичку? А якшо не вміють - читати псалми? Які саме?
2. відспівувати священик приходить раз в добу, увечері? А в день похорону - перед самим виїздом на цвинтар? Стосовно оплати, то я так розумію, церква офіційно не має ніяких вимог?
3. що по правилах має бути в труні? Свічка в руках у покійного? Чи ще щось? Іконка?
4. а що ви знаєте про відкривання вікон в кімнаті, де знаходиться покійний? Я чула, шо не можна, шоб був протяг, і шоб були перепади температури, бо це впливає на збереження тіла, так?
5. коли виносять покійника з хати, кришкою треба накривати, чи ні? Від чого це залежить? Знову ж таки від того, на скільки температура на вулиці інша, ніж та, що в хаті?
6. Биття труни об пороги - то забобон?
7. Те, що родичі померлого не можуть нести труну, це теж забобон? Адже не завжи на похороні може бути так багато людей, особливо чоловіків, шоб було кому нести, чи не так?
8. Як стосовно оспівування покійника вдома? Я чула, що на Волині запрошують спеціальних жіночок, котрі сидять коло труни весь день і навіть вночі і співають якісь спеціальні жалібливі пісні (я не чула, тому не знаю, чи це пісні, чи якісь псалми, чи що). Це традиція православних? Чи в грекокатоликів теж є така традиція? Для чого вона? Чи не краще читати псалми чи молитися вервицю? Чи ті пісні також мають якийсь молитовний характер і мають на меті прохання в Бога помилувати душу померлого???
9. Ще би хотіла почути вашу думку про дітей на похороні. Чи варто їх брати, чи залишати вдома? Можливо це не чесно, по відношенню до них, що ми не даємо їм змоги попрощатися з померлим родичем, залишаючи вдома? Чи навпаки?

Наразі покищо з основних питань все. Нагадаю ще щось - буду питатися. Дякую
Дай Бог всім бути здоровими і не стикатися з подібним
Навчу комп'ютерної графіки. З сертифікатом чи приватно
ЗображенняЗображення
Ми можемо стримати біль, злість, сльози, любов... але стримати сміх - неможливо)))
happymami Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 4945
З нами з: 15 листопада 2009, 08:56
Звідки: З дому)))
Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) за тривале грудне вигодовуванн (2) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 2500 раз.
Подякували: 5212 раз.
Діти: Хлопчик-дівчинка)))

Re: Похорон по-християнськи

Повідомлення мешканка » 17 січня 2012, 11:11

Ще хочу добавити: щодо вінків? Звідки така традиція? Що вони символізують?
мешканка Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 2805
З нами з: 24 лютого 2010, 15:30
Звідки: Файне місто!
Нагороди: 4
Мамуся-творець (1) акула пера (1) Успішне грудне вигодовування (1) багата мамуся (1)
Дякував (ла): 2726 раз.
Подякували: 2986 раз.
Діти: Дві донечки і маленький хлопчик!

Re: Похорон по-християнськи

Повідомлення ksana » 17 січня 2012, 15:53

я хочу теж додати: чи потрібно закривати (якщо є в хаті) всі дзеркала, меблі зі склом?
ksana Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 1566
З нами з: 25 жовтня 2010, 01:27
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 883 раз.
Подякували: 1043 раз.
Діти: ще немає

Re: Похорон по-християнськи

Повідомлення о.Мартин » 17 січня 2012, 19:48

Про Похорон:

Належна повага до тіла покійного
Слід віддавати тілу охрещеної особи належну повагу, бо воно було храмом Святого Духа (1Кор.6,19.). Тому, виконуючи важливі елементи приготування тіла покійного до похорону, належить визнавати віру у вічне життя та молитися за упокій померлого.

У похоронних звичаях нашого народу збереглося багато урочистостей, які свідчать про належну пошану до покійного. Тіло померлого обов'язково омивають водою і вдягають у чисте вбрання. До рук покійного дають свічку, або образочок. Якщо покійний любив молитись на вервиці, можна до рук покласти його вервицю. Якщо помирають діти - хлопці чи дівчата, то їх, за звичай, ховають в білому одязі.

Домовину з тілом кладуть на приготовлений стіл, накритий темним покривалом. На столі (при голові покійного) кладуть хрест з розп’яттям з двома підсвічниками з запаленими свічками. До кімнати де лежить тіло можна покласти вінки та квіти. Поки тіло покійного перебуває в хаті, рідних та близьких запрошено до молитви. Це час чування над покійним, час тиші, не для побутових розмов, а для читання псалмів та молитов.

Як проводиться християнський похорон?
Християнський похорон складається з трьох частин: панахида, похорон та поховання. Напередодні самого похорону, коли тіло покійного покладено до домовини та рідні і знайомі зібрані на молитву, священик розпочинає панахиду. Як правило, похоронні обряди очолює священик або диякон. Обряди при похороні дорослих відправляються в літургійному одязі червоного чи темного кольору. Похорон дітей виконується в літургійному одязі білого кольору. Після панахиди, вірні можуть читати псалми або приватно молитись до початку самого похорону.

Святий Амвросій Медіолянський сказав про померлого друга: «Я його люблю, і тому супроводжаю його сльозами та молитвами в землю живих (Пс.124,9}. І не покину його аж поки не запроваджу його туди, куди його заслуги взивають його – до святої гори Божої (Пс.2,6), де є вічне життя». В такий спосіб і Церква супроводжує свого брата (сестру) чином похорону.

Похоронна відправа включає різні форми духовної потіхи, наприклад, Псалом 90, різні вірші Псалма 118, уривки з листів св. Павла. Вона рівночасно має за ціль збудити свідомість про справжню мету людського життя. Похоронні стихири і пісні виявляють глибоке зрозуміння людської психіки. Кожна опечалена людина потребує висловити свій біль, жаль і любов. Інакше, ці придушені почування довго залишаються в душі і пригноблюють її. Тому Церква каже нам співати «Плачу і ридаю, коли роздумую про смерть…», або: «Яка розлука, о, браття, яке ридання в теперішню хвилину!» Однак, людина в Христі остаточно пізнає потіху живого Христа, і тому «з нагробним риданням співає пісню: Алилуя, алилуя, алилуя (що означає «Слава Тобі Боже»)».
В кожній літургійній відправі — як і похоронній, — велику увагу приділено читанню Божого Слова. Читання Святого Євангелія проголошує надію нової зустрічі в Царстві Божому, вчить любові, сповненої пошани до померлих та заохочує до свідоцтва християнського життя. Обряд «останнього цілування» особливо зупиняється на скорботі родини і вимогах християнського морального життя. Де існує звичай, там устами священика, покійний прощається з рідними, знайомими та з усіма присутніми на похороні (тут подається священикові приготовлений лист прощання).

Уже на місці поховання правиться панахида. Священик промовляє молитву прощення гріхів покійному та запечатує гріб до другого приходу Христового в «очікуванні воскресіння мертвих».

Священик завжди враховує побажання спільноти вірних чи родини померлого, однак похорон мирян є завжди один, незважаючи на знаки поваги, влади, добробуту, якими покійний користувався ще за життя. У відправі церковного похорону Церква уникає будь-якого відрізнення щодо осіб.

Кому Церква відмовляє у християнському похороні?
Якщо помирає нехрещена дитина, що її батьки мали намір охрестити, або особа, яка виявляла бажання найближчим часом прийняти Святу Тайну Хрещення, то душпастир, порадившись з місцевим Єпископом, може уділити Чин похорону неурочистим (спрощеним) способом.

Якщо помирає нехрещена особа, яка не мала наміру приймати Тайни Хрещення, то їй Церква відмовляє у чині християнського похорону.

Загальновідомим віровідступникам, єретикам, розкольникам і войовничим атеїстам, які не подали перед смертю якихось ознак каяття, Церква може відмовити у християнському похороні.

Якщо людина закінчила своє життя самогубством?
Якщо особа закінчила своє життя самогубством під впливом або в стані глибокої депресії, психозу, психічної хвороби, не відповідаючи за свої вчинки, то Церква не відмовляє церковного похорону. Священик, в таких ситуаціях, має, з однієї сторони, підтримати і розрадити рідних і близьких, які шукають опори у Церкви, а з другої - нагадати, що це трагедія усієї Церкви (1 Кор 12:26).

Якщо особа закінчила своє життя самогубством навмисно і при повному розумі, урочистості похорону обмежені. Беручи до уваги стан рідних і близьких, священик може звернутися до них словом християнського співчуття і розради. Якщо існує аргументований доказ або поважно умотивована підозра, що особа не вчинила самогубства, а померла внаслідок насильницької смерті, немає підстав відмовляти їй у християнському похороні.

Наука Церкви про кремацію тіла
Якщо особи вибрали кремацію свого тіла не з причин, що суперечать християнській вірі, то над ними служиться церковний похорон у такий спосіб, щоб уникнути згіршення і продемонструвати, що Церква віддає перевагу похованню тіла перед кремацією.


Дійсно народ наш має велику фантазію на похоронах:


Чого НЕ слід робити на християнських похоронах?
Забобони є відхиленням від релігійного почуття і практик. Вони також приписують якесь магічне значення деяким практикам, навіть законним церковним обрядам. Поховальні обряди були оточені здавна різними прикметами. Це наслідок хибного розуміння Бога і Церкви. Тому, у кожній місцевості, де немає гідного християнського виховання, існують свої дивні традиції поховання.

Тому назвемо деякі похоронні забобони, які вірні не повинні брати до уваги, а радше в них каятись, переосмислювати нелогічність таких вчинків:
- класти в труну гроші або продукти;
- уважати, щоб найближчим родичам померлого не можна брати участь у перенесенні труни, щоб не спричинити чергової смерті у родині. Родичам труну нести можна! Якщо немає кому труну носити, і так прийдеться родичам це робити.
- вірити, начебто людина, що повернулася в будинок після виносу тіла й до повернення з цвинтаря, неодмінно помре;
- вірити, що душа померлого може приймати вигляд птаха;
- вірити, що якщо покійний не відспіваний, то його душа залишається на землі;
- тричі гойдати труну з тілом над порогами;
- зупинятися на перехрестях;
- вірити, що потрібно закривати тканиною дзеркала, щоб через дзеркало душа не увійшла в темний світ «задзеркалля», де панує диявол і правлять біси;
- вірити, що обов’язково потрібно розв’язувати руки і ноги покійному;
- вірити, що перекинуті крісла чи табуретки на яких лежала домовина вплине на долю живих;
- вірити, що на поминках приходить покійний, тому і ставити для нього чарку горілки й хліб.



Вінки – це граний звичай... знак, що особа виявляю свою пошану до покійника і його родини.

Копійки на дорогу йому не потрібні, гроші чи коштовності класти до труни – марнотратство.

В руках у покійного може бути образочок чи вервиця, хрест тощо – більшого йому не потрібно, нічого більшого йому не поможе.

Коли виносять покійника з хати, кришкою треба накривати, так зручніше з таких причин: легше виносити труну з квартири де малі сходи; легше родичам прощатися з покійним у хаті ніж надворі;

Думаю варто брати більших дітей на похорон. Смерть – це частина нашої дійсності. Це наше реальне життя – люди народжуються і вмирають. Це не таємниця. Можливо не варто примушувати дітей бути на похоронах, якщо вони не хочуть чи бояться тоді потрібно мати розум, але дати їм можливість брати участь в те, що кожного чекає. Переважно людина боїться того чого не знає чи не розуміє. Різні страшні історії про дітей на похоронах, що потім треба їх вести до бабок на віск – тільки спотворюють правдиве значення цієї події. Тим більше для християн, похорон наділений ще надією на життя. Хоча людина вмерла тілом – душа живе вічно!

Завжди пам’ятаймо, що потрібно застосувати на похоронах принцип християнської культури та здорового глузду.


Поминальні дні
Свята Церква об'єднує всіх охрещених вірних на землі, у славі в небі і в чистилищі. Усіх членів Церкви пов'язує та сама любов до Господа Бога і до ближнього. Цю злуку всіх вірних на землі, святих у небі й душ у чистилищі ми називаємо «Сопричастям Святих». На цій науці засновується практика Церкви, щоб молитися за тих, які відійшли у вічність. Хоч Церква у своїх щоденних молитвах пам'ятає про душі померлих, все-таки вона призначає ще окремі дні для поминання померлих. Ці дні називаємо задушними, або поминальними. Це субота перед М'ясопусною неділею, друга, третя і четверта субота Великого посту та субота перед Зеленими святами.

Церква має звичай поминати померлих 3-го, 9-го і 40-го дня після смерті. Ті поминання сягають апостольських часів. Поминання 3-го дня означає, що померлий вірив у Христа, Який воскрес 3-го дня, а також і те, що померлий зберіг три богословські чесноти: віру, надію і любов. Поминанням 9-го дня просимо Господа Бога, щоб через заступництво небесних ангельських хорів упокоїв померлого зі святими на місці грішних ангелів. Поминання 40-го дня на спомин 40-денного Христового посту й 40-го його перебування на землі по Своєму воскресінні. Виявом нашої любові до тих, що відійшли у вічність, є також наші моління в роковини їхньої смерті. Гарний звичай – це другого або третього для Великодніх свят або у Томину неділю йти на цвинтар і там, на гробах, правити панахиди. Ця практика означає, що живі ідуть до померлих, щоб поділитися з ними радістю Христового Воскресіння.

У нас немає “оспівування” покійника, а молитви “Панахида” та “Парастас” за душу покійного. Також практикуюється читання Псалмів між тими відправами.
о.Мартин Офлайн


Наш татко
 
Повідомлень: 330
З нами з: 13 листопада 2009, 21:14
Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 94 раз.
Подякували: 1058 раз.

Re: Похорон по-християнськи

Повідомлення katia » 17 січня 2012, 20:23

Якщо на покійнику залишилась річ яка належала іншій людині,наприклад вервичка чи потрібно знімати?
katia Офлайн

Аватар користувача
Впевнено спілкуюся
 
Повідомлень: 284
З нами з: 08 жовтня 2011, 17:19
Звідки: Тернопіль
Нагороди: 2
за дитя форуму (1) слінгомама (1)
Дякував (ла): 153 раз.
Подякували: 138 раз.
Діти: Донечка Маргарита

Re: Похорон по-християнськи

Повідомлення happymami » 17 січня 2012, 21:16

Якш 9-ий день припадає на релігійне свято, типу Різдва, Пасхи, Миколая, чи інші, то як тоді вшановувати той дев'ятий день? Адже в церкві, значить, не буде служби за померлих. То й поминки в цей день також не справляти? Чи робити це раніше/пізніше, чи взагалі не робити?

Ще таке питання, коли приходиш вшанувати пам'ять померлого в кімнату, де він лежить, треба спочатку помолитися, а тоді вітатися до присутніх, співчувати родині, тощо, чи спочатку, коли зайшов. привітатися, а тоді молитися? Бо тут теж чула таке, що допоки не помолишся певну кількість молитов, то не можна взагалі ні до кого говорити в квартирі

пі.сі. Тобто накривання дзеркал чорною тканиною - це забобон? І напсравді не обов'язково це робити?
Навчу комп'ютерної графіки. З сертифікатом чи приватно
ЗображенняЗображення
Ми можемо стримати біль, злість, сльози, любов... але стримати сміх - неможливо)))
happymami Офлайн

Аватар користувача
Я тут живу
 
Повідомлень: 4945
З нами з: 15 листопада 2009, 08:56
Звідки: З дому)))
Нагороди: 6
Мамуся-творець (1) акула пера (1) за тривале грудне вигодовуванн (2) слінгомама (1) Чемпіон (1)
Дякував (ла): 2500 раз.
Подякували: 5212 раз.
Діти: Хлопчик-дівчинка)))

Re: Похорон по-християнськи

Повідомлення о.Мартин » 17 січня 2012, 21:51

Якщо на покійнику залишилась річ яка належала іншій людині, наприклад вервичка чи потрібно знімати?
Думаю, що тут кожен можна користуватись своїм здоровим глуздом (або віддаємо річ власникові або не віддаємо...)


Якщо 9-ий день припадає на релігійне свято, тоді вшановуємо пам'ять померлого в найближчий день... Наприклад, якщо 9тий день Неділя, творимо пам'ять в понеділок. Якщо на Пасху, то аж в Світлу Середу, якщо на РІздво то через 3 дні тощо... Якщо 9тий день припадає в неділю, але хочеться у суботу (на 8ий день) мати відправу, бо так зручніше, тоді тут немає жодних проблем.

Коли я приходжу до місця де лежить покійний, перша річ я вітаюся з рідними, кажу Слава Ісусу Христу чи Христос Рождається чи Христос Воскрес, тоді розпочинаю відправу. Раджу всім так робити.

Накривання дзеркал чорною тканиною - забобон І насправді не обов'язково це робити, як написано вище.
о.Мартин Офлайн


Наш татко
 
Повідомлень: 330
З нами з: 13 листопада 2009, 21:14
Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 94 раз.
Подякували: 1058 раз.

Re: Похорон по-християнськи

Повідомлення олеся » 18 квітня 2012, 23:10

Христос Воскрес! Скажіть, будь ласка, як відбувається похорон в Світлий тиждень? Тобто чи відрізняється він чимось від похорону в інші дні?
Давайте замислимося над своєю поведінкою. Перш, ніж лаяти за поведінку своїх дітей - не забувайте, вони беруть приклад з нас...
олеся Офлайн


Я тут живу
 
Повідомлень: 1699
З нами з: 25 жовтня 2011, 18:52
Звідки: львів
Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 919 раз.
Подякували: 1074 раз.
Діти: Хлопчик та ще раз хлопчик

Re: Похорон по-християнськи

Повідомлення о.Мартин » 24 квітня 2012, 12:46

Дуже цікавий похорон у Великодному часі, а саме у Світлий тиждень.
По-перше священик одягається не у червоні чи чорні ризи а у світлі - білі ризи. Це показує, що настав світлий час Воскресіння Христового. Тобто настав радісний час, час для радості а не для смутку... навіть якщо хтось помер...
Похорон чи Панахида також починається радісним співом, що Христос Воскрес із мертвих і що Він своєю смертю знищив саму смерть і таким чином всім що в гробам дарує життя. Такий радісний тон продовжується під час цілого похорону чи панахиди.
Наскільки духовна радість Христового Воскресіння повинна проникати усі наші щоденні "смертні" турботи, що навіть смерть близької особи повинна бути радістю, бо Ісус помер на хресті та воскрес із мертвих для того, щоб дарувати нам усім, навіть мертвним, життя, і то вічне життя на небі. Таке повинне бути пережиття Воскресіння Христового, навіть під час похорону чи панахиди тим більше у Великодному часі.
о.Мартин Офлайн


Наш татко
 
Повідомлень: 330
З нами з: 13 листопада 2009, 21:14
Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 94 раз.
Подякували: 1058 раз.

Re: Похорон по-християнськи

Повідомлення олеся » 28 квітня 2012, 01:29

Отче скажіть ще, будь ласка, таке: іноді після Святої Літургії відбувається панахида чи парастас, і пишуть списки померлих родичів чи близьких. До якого часу з дня смерті вказувати Н.П. і чи потрібно таке вказувати взагалі?
Давайте замислимося над своєю поведінкою. Перш, ніж лаяти за поведінку своїх дітей - не забувайте, вони беруть приклад з нас...
олеся Офлайн


Я тут живу
 
Повідомлень: 1699
З нами з: 25 жовтня 2011, 18:52
Звідки: львів
Нагороди: 1
Мамуся-творець (1)
Дякував (ла): 919 раз.
Подякували: 1074 раз.
Діти: Хлопчик та ще раз хлопчик

Далі

Повернутись до Розмова з священиком



Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей