Відомий на весь світ професор, син всесвітньовідомого професора, приїздив в Україну на днях, щоб навчити наш стоматологічний люд, наскільки то важливо, добре жувати.
В Берлінському університеті провели дослід: пустили мишку плавати в басейн з непрозорою водою. Посеред басейну була платформа, де можна було перепочити, але мишка не могла її побачити, мусила спочатку знайти. На 8 раз плавання мишка вже за кілька секунд припливала до платформи, обираючи найкоротший шлях.
Інший раз мишку перед плаванням поклали на спину і привязали лапки. Така розпята вона лежала кілька хвилин і було видно, що дуже нервується, адже живіт в тваринки- незахищена і вразлива частина тіла. Потім її, знервовану, відвязали і пустили в басейн. І що ви думаєте? Від перенесеного стрсу миша не могла зосередитись, вона намагалася знайти платформу, але ніяк не могла.
В досліді номер 3, мишку знов привязали, але ще і дали їй деревяний прутик гризти, при бажанні. Розлючена мишка одразу прийнялась жувати прутик і потім, коли її змусили плавати, вона з 1-шого разу бепомилково знайшла свою платформу! На цих дослідах професор Славічек хотів довести, що повноцінна функція жувального апарату стимулює функції мозку, шляхом стимуляції кровообігу в ділянці скроневих доль.
А я трохи про інше хочу сказати. :D В роті є дві фізіологічні системи самоочищення, слина і механіка жування. Властивості слини залежать від складу їжі, води та способу життя. А механіка жування дуже багато залежить від того, що ми жуємо. То що ж ви жуєте протягом дня? Скільки, втомлених зимою, яблучок припадає на на цілий день розминання варених, смажених, печених і просто мякеньких продуктів? В сучасних умовах нелегко активувати очисне жування, швидше, шкілдиве налипання!
Вихід є! (Тут починається злосна реклама) Їжте моркву! Окрім неймовірної кількості корисних властивостей, морква має ідеальну твердість, забезпечуючи найкращу зарядку для зубів і жувального суглоба. Не пошкодуйте грошей, купіть хорошої моркви. Нехай кожен дорослий в вашій сімї зїдає 2 морквинки в ден, а дітки хоча б по одній, для них її можна розрізати вздовж, щоб легше було вiдкусувати.
У скандинавських закладах харчування буфетного типу, завжди на столі, поміж салатів, стоїть глибока салатниця з водою, а в ній морквочка почищена. Скандинави беруть її в першу чергу, ще до їжі. Зауважу, що на 100 скандинавських дітей до 7 років, тільки в 10 знайдено хоч 1 каріозний зубчик.
Отже, чистимо 5-7 морквочок (чи чоловіка змушуєм це робити), кладемо їх в посудину з холодною водою і на видне місце, не найсвітліше. Таким чином, в воді, морква не вяне і не темніє, а ваші домашні можуть похрумати в будь-який момент, не лінуючись чистити. Хрумати щодня моркву- дуууже хороша стоматологічна звичка!