TYulia я вже трохи писала в темі про мясо. Нам лікар не радила перемелювати всю їжу. По-перше дитина яку постійно годують перемеленою їжею не навчиться жувати сама по собі. Якщо ви все мелете - їй ж не потрібно вчитися жувати. По-друге перемелена їжа коли попадає в шкт викликає сильний підйом інсуліну так як вона вже практично готова до всмоктування кишечником, а це погано впливає на підшлункову. Інше питання як привчити дитину до неперемеленої їжі.
Наша лікарка нам радила починати чим пошвидше тоді і результат буде швидким. Ми були на гв до 5 міс і з 5 міс почали догодовувати кашами. Починали з вівсянки (в нас кажуть що нізя. в Америці це є перший прикорм тому я робила як вони
) Я купувала готову дитячу безмолочну вівсянку, запарювала і давала з ложечки, ніколи не з пляшки. Потім були інші каші, перше що дійсно жували це був паровий омлет, потім був сир кисломолочний - розминала ложкою і давала маленькими шматками. Мясо я молола мабуть перші 2 тижні, потім різала дрібненько ножем, щомісяця збільшувала розмір шматочків. Супи молола теж перший місяць. далі товкла товкачкою для картоплі. Впринципі в нас було трохи проблемно з жуванням в тому плані що в малої в рік було всього 4 зуба, але лікарка нас переконала що цього достатньо.
Я задоволена що почала давати немелену їжу досить швидко тому що в рік мала вже впевнено сама їла ложкою, не привчилася "намертво" до пляшки, зараз вона їсть практично усі види мяса, знаю, багатьох в кого дітки не хочуть їсти мяса кусочками, надають перевагу котлетам, або взагалі не їдять мяса.
Щодо печеньок-яблучук "погризти" - тут треба бути обережними і памятати що якщо є зубки дитина може відкусити величенький шматок і вдавитися. Основні правила введення "пальчикової" їжі - дитина повинна вміти самостійно впевнено сидіти, коли даєте щось погризти садіть дитину рівненько, не лежачи в візочку - так вищий ризик подавитися. Перше що можна дати спробувати на зуб дитині це добре зварені овочі чи фрукти, які легко розминаються - варена морквинка, картоплинка, цвітна капуста, сирий банан, шматочок авокадо, мякий персик, куряче філе розділене на малі волокна (улюблене моєї малої), варені макарони, наприклад трубочки, краще давати не сухий сухарик, а ломтик мякого хліба, твердий сир, варене вкруту яйце, млинці, моя мала любила тонкий лаваш, очищені від шкірочок дольки апельсина.