Оцет - засіб схуднення та оздоровлення?
У Сполучених Штатах Америки великою популярністю користується Вермонтського дієта. Жителі штату Вермонт відрізняються дивовижним здоров'ям і середня тривалість їхнього життя значно вище, ніж у середньому в популяції. Вчені, зацікавилися цим феноменом з'ясували, що вермонтцев відрізняє від інших жителів Америки любов до яблучного оцту. Тисячоліттями людина використовує оцет для поліпшення смакових якостей харчових продуктів, як ліки або й косметичного засобу. У Середні століття, під час епідемії чуми, лікарі використовували оцет для дезінфекції рук. У Стародавньому Китаї і Японії оцет виготовляють з рису, єгиптяни роблять його з інжиру, а в Індії для приготування оцту використовують пальмовий сік. Всюди він використовується для загоєння ран, опіків, кровотеч, укусів змій, хвороб крові, при пухлинах та інших захворюваннях. Оцет може бути виноградним, рисовим, малиновим, грушевим, але найкориснішим вважається яблучний оцет. Саме в оцтовому питанні ми і спробуємо зараз розібратися, щоб це «ідеальний засіб оздоровлення» не стало причиною загострення хронічних захворювань.
Одне із з'єднань яблучної кислоти бере участь у процесі травлення, інше нормалізує згортання крові та освіта клітин крові, третє бере участь в процесах енергозабезпечення, четверте сприяє регенерації клітин епітелію, п'яте загоєнню ран і відновлення здоров'я судин. Зазвичай запаси яблучної кислоти ми поповнюємо поглинаючи фрукти і ягоди, але особливо багато її міститься в яблучному оцті. Як стверджують народні рецепти, яблучний оцет прожене геть втому і головний біль. Не залишиться сліду від шкірного свербежу та підвищеної пітливості.
Не всім оцет однаково корисний!
Всім, хто страждає шлунково-кишковими захворюваннями, перш ніж починати використовувати яблучний оцет, необхідно звернутися за консультацією до дієтолога. А при виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кишки, гастриті, ерозіях слизової шлунка його використання протипоказано. Крім того, слід відрізняти білий дистильований (столовий) оцет ароматизований яблуком від 5-6процентного натурального яблучного оцту. Перший - містить звичайну оцтову кислоту, яка володіє більшою мірою деструктивним дією, ніж будівним (вона руйнує кров'яні клітини, уповільнює травлення, обпікає слизові оболонки і провокує алергічні реакції.
Яблучний оцет допомагає схуднути
Яблучний оцет входить в різні дієтичні програми завдяки особливим властивостям. Він сприяє розщепленню жирів і вуглеводів, містить багато корисних мікроелементів, вітамінів, ензимів і пектинів, знімає тягу до солодощів, знижує апетит, знижує рівень холестерину і ризик серцево судинних захворювань, має антитоксичну дію, прискорює обмін речовин. Чи багато ви знайдете ще настільки корисних і одночасно лікувальних продуктів? Однак, крім позитивних відгуків, нітрохи не менше негативних, в основному від тих людей, які вирішили самостійно, без попереднього обстеження та бесіди, з лікарем включити його в свій раціон. Негативні результати, як правило, обумовлені початковим існуванням проблеми (наприклад, гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку), або неправильним використанням яблучного оцту. Так що, вирішивши схуднути за допомогою яблучного оцту, пам'ятаєте що, крім оцту, слід дотримуватися деякі обмеження у вживанні мучного, солодощів, а також істотно збільшити фізичне навантаження.
Рецепт приготування яблучного оцту в домашніх умовах
Інгредієнти:
Яблука-1кг,
Цукор - 50г (для кислих 100г).
Перестиглі яблука вимити, дрібно порізати, покласти в емальовану каструлю із широким дном, залити гарячою водою, яка повинна бути вище рівня яблук на 3-4 см. Посуд поставити в тепле місце. Протягом двох тижнів масу необхідно часто перемішувати. Після приготування масу процідити через 2-3-х слойную марлю і перелити у великі банки для бродіння. Через 2 тижні готовий оцет перелити в пляшки, не доливаючи до самого краю. Пляшки закупорити, зберігати в темному місці при температурі від 4 ° до 20 °.