Як я роблю тірамісу :) Фотки додадуться, якщо найду
Для тірамісу потрібні
Савоярді
(це маленьке бісквітне печиво, інколи називається "дамські пальчики". можна придбати у магазині, а можна спекти самому. тісто замішується як на класичний бісквіт (!), ложкою, або за допомогою кондитерського мішка формуються продовгасте печиво і сушиться у духовці, потім приблизно день, має сушитися у відкритому приміщенні)
Маскапоне
(мягкий сир, його можна знайти у спермаркетах. ми заміняли вершковим сиром. маскапоне, кажуть, смачніший. Тому якщо є можливість купуйте маскапоне.)
Марсала
(міцне вино, ні в якому разі не горілка чи коньяк! марсала відрізняється високим вмістом цукрів та вираженим смаком й ароматом. можна замінити іншим міцним вином, але все таки краще марсала)
Міцна кава
(потрібно заварити міцну преміцну каву, відділити від гущі й остудити)
Яйця
Цукор
Вершки
Какако-пудра
Приготування
Перш за все готуємо "забагліоне"
Для цього буде потрібна водяна баня.
У мисці добре збиваємо жовтки, поки вони не стануть начебто масляні.
Додаємо цукор та вино й збивємо до однорідності.
А тепер миску з жовтками ставимо на водяну баню, помішуємо поки не загустіє. Ну в мене на це йде трохи часу. Хвилин 10-15.
Це й називається забагліоне і часто використовується як окремий десерт в італійській кухні.
Тепер в іншому посуді потрібно збити вершки до утворення "м'яких піків".
Доречі бажано брато вершки з високим вмістом жирів.
Тепер беремо ще одну миску і збиваємо у ній маскапоне. Сир повинен стати м'ягким, без комочків, оскільки його потрібно буде з'єднувати з іншими компонентами.
Додаємо забагліоне в сир і перемішуємо (не блендером, не міксером, просто треба акуратно вимішати) до однорідної маси.
Тепер в масу сиру й забагліоне додаємо вершки й вимішуємо за принципом класичного бісквітного замісу.
(тобто не калатаємо міксером, щоб пошвидше, а ділимо вершки на 2 частини. одну частину додаємо у суміш сиру й яєць й перемішуємо так начебто перегортаємо сторінки книжки, не "круговими рухами". не потрібно досягати однорідності. потім цю масу виливаємо у миску з другою частиною вершків і знову акуратно вимішуємо начебто перегортаємо сторінки книжки. Знову ж таки однорідність не потрібна.)
Усьо.
Тепер складаємо тірамісу.
У посуд в якому буде подаватися десерт викладаємо савоярді. Перед тим як покласти його у форму, змочуємо з обох сторін у міцній каві.
Зверху на кавове савоярді викладаємо сирний крем.
Потім знову ряд змочених кавояю савоярді і шар крему.
Зверху посипаємо какао і
хай собі день постоїть в холодильнику ;)
Смачного!
Кількість продуктів.
Зазвичай я беру приблизну кількість продуктів і завжди збільшую кількість сирного крему. Я його роблю вдвічі більше ніж за рецептом.
Але нормлаьні люди дають менше, тобто
4 великих яєчних жовтки
1/2 склянки цукру
1/2 склянки марсали
1 фунт (вроль 456 г) маскапоне
40 штучок печива савоярді (приблизно)
340 г кави
2 столові ложки какао