якшо вірити вікіпедії, то "Одним з можливих ризиків вживання ґенетично модифікованої їжі розглядається її потенційна алергенність. Коли новий ґен вбудовують в ґеном рослини, то кінцевим результатом є синтез в рослині нового білку, який може бути новим в дієті. Через це ми не можем визначити аллергенність продукту, базуючись на минулому досвіді".
ше пишуть про Горизонтальний переніс ґенів від ГМО до споживача, себто шматки ДНК ГМО можуть вбудуватис в ґеном людини і активізувати сплячі ґени (тут звучить таємнича музика і пригадуються фільмижахів :) ). але ніякі експеременти цього не підтвердили. хоча звучить дуж страшно.
у ГМО використовують ґен з nptII з кишкової палички. так як є можливість горизонтального переносу ґенів, то ДНК ГМО може з розкладенням рослини потрапляти в ґрунт, звідти в ґеном бактерій а тоді "В результаті це призведе до фіксування стійкості до антибіотиків в бактеріальній популяції і переносу її в хвороботворні бактерії." але то напевне ше не скоро..
наступне шо вичитала, то вплив на довкілля, зміна екосистеми. себто ГМ рослини можуть "вийти" за свої посівні площі і мутувати з "дикими" рослинами. шо вийде тоді невідомо.
ше шось написано про всяких комах, які завдяки ГМ-рослинам починають вимирати і менше шкодять посівам загалом.
нуі саме веселе, як на мене, Україна єдина країна де на кожному продукті має буди позначка "З ГМО", "БЕЗ ГМО". НАВІТЬ ЯКЩО В ТАКОМУ ПРОДУКТІ В ПРИНЦИПІ НЕ МОЖЕ БУТИ ГМО".
ТАКЩО МОЖНА ВИМАГАТИ В МАГАЗИНАХ ДИТЯЧИЙ ОДЯГ БЕЗ ГМО