flash-ka написав:svetla написав:Tajga, де рецепт Бородінського?
так-так, Тайга,де рецепт???
в студію!!!
у мене інша біда, чоловік вимагає чорного хліба
Оце так! В мене раптом почали приходити повідомлення про диписи в темі, а тут люди хочуть хліба!
- Рецепти | +
- Записуйте:
Солод 4 ст.л.
Вода 200 мл
Олія 2 ст.л.
Борошно житнє - 260 гр
Борошно пшеничне 270 гр
Клейковина 20 гр (1 ст.л.)
Аграм темний 1,5 ч.л.
Дріжджі сухі 2 ч.л.
Сіль 1,5
Мед 2 ст.л.
Зерна коріандра мелені 1,5 ч.л.
Я роблю так: Заварюю окремо солод в 100 мл води. Змішую окремо два вида борошна, клейковину, аграм та мелений коріандр. Далі солод додаю до 200-от мл води (сироватки), що вже є у відеречку. туди ж олія, борошно і все, що лишилось ( в мене рідкі продукти кладуться вниз, сухі зверху). Випікаю на режимі цільнозерновий, 900 гр. Врахуйте, що 1) стосунки мука-вода до кінця нез"ясовані в оригіналі хочуть 300 мл, мені то забагато, ну і загалом перші рази будете дивитись, чи досить вам буде рідини чи борошна, чи чогось долити. 2) Аграм - по-іншому ще може зватись закваска, якщо не помиляюсь,це спеціальна добавка до темного хліба, дає йому кислинку, там здається в складі є аскорбінова кислота.
Ще мені подобається простий рецепт Дарницького:
Вода 230 мл
Олія (в оригіналі оливкова) 2 ст.л.
Мед 1 ст.л
Житнє борошно 150 гр
Пшеничне б-но 250 гр
Дріжджі 1,5 ч.л.
Сіль 1,5 ч.л.
Борошна змішати разом. Режим віпички - Основний, 750 гр.
svetla написав:Я ще до хліба білого додаю ложку сиру селянського (творогу). тоді ніби менше кришиться.
Нажаль мої домашні не люблять всякі різні хліби, а я люблю, особливо з житнім борошном. Інколи печу пшенично-житній і на тому мої "видуми" закінчуються. Всі хочуть звичайного білого хліба.
Я часом роблю на сироватці, то теж кришиться ніби менше, а свіжіший довше - то факт. Зараз лежить буханочка з суботи, враження таке, що пеклася сьогодні: пухка і м"якенька.
Може, спробувати звичайний білий замінити на цільнозерновий? Він правда не буде білого кольору (якщо справа в цьому), але корисніший за білий.
romaw23 написав:Бачу в рецепті на форумі додають клейковину. А для чого її давати?
Додають до пшеничного борошна для покращення його якостей в тісті, бажано додавати до рецептів з житнім, бо воно природньо має низький вміст клейковини, не так добре піднімається при бродінні як тісто з пшеничного борошна.