pan_kotskyy написав:А це неподобство на пергаменті, піде в смітник, бо не віддирається ніяк... думаю про покупку піддонів, щоб не робити дурниць...
по своєму досвіду скажу - не має значення, спеціальний піддон використовувати, чи пергамент - якщо не змастити жиром, то пастила не відстане.
Галина написав:vikilandi, то така смакота, що можна просто так їсти. Додаю до піци, салатів, навіть до супів часом кидаю.
мені вони були дуже несмачними. надто сильно концентрований помідорний смак.
один раз залила олією, додала часнику чи чогось там ще. постояло трохи. потім я побачила, що там якийсь підозрілий осад і я не стала його куштувати. так і викинула. і купу сушених помідорів викинула. якась кількість була навіть гіркувата і темнувата - так ніби пересушилася :(
Marichka написав:Може хтось має якісь секрети пастили?
Може варто створити тему по пастилі?
Ми зараз ро6имо перший раз.
я від себе додам хіба що те, що варто обережно додавати мед, щоб не забагато, бо якщо забагато - довго сушитиметься і буде липке.
Sam написав:Marichka, а з чого робите?
Зараз, ніби не чезон фруктів.
А ми літом насушили яблук, то з'їли сушеню просто так, бо малий компотіа не п'є. Думаю, пастила нашій сім'ї сподобалася б.
вроді можна робити із морожених продуктів. я ще не робила, лише читала, тому ручатися за доцільність такого не можу. та й не знаю, чи буду так пробувати, бо сушу заради того, щоб побільше корисних речовин зберігати. а яке воно буде замороженим, потім розмороженим і сушеним? хіба що заради того, щоб була альтернатива магазинним продуктам.
ще думаю - а чи не варто проварювати розморожену сировину перед сушінням...
Sam написав:Дівчата, хто там робив пастилу, просвітіть, як її краще сушит, на пергаменті чи на чому і чим змащувати, якщо треба. Де краще, в сушарці чи в духовці.
якщо говорити про круглу сушарку, то звісно менш марудно мати готові круглі піддони, аніж морочитися з вирізанням із пергаменту.
я колись вирізала для сушіння печива.
змащувати жиром думаю треба па любому. я ще не чула про спеціальні піддони, які не треба змащувати.
в сушарці чи в духовці - залежить від того, що ви хочет отримати:
1) продукт зі збереженням багатьох корисних речовин (це про сушарку і низькі температури, біля 40 градусів),
чи
2) просто альтернативу магазинній продукції, в якій (в альтернативі) не буде шкідливих речовин, але і корисних не багато залишиться (це про духовку з її мінімальними температурами, котрі вищі від сушарських).
Sam написав:І ще як сушите фрукти, ті що з кісточками? Виймаєте кісточки, а сік не тече дуже?
виймаю. тече, іноді дуже. терплю :)
якщо дуже - то викладаю на рушник, щоб промакнулося трошки.
Sam написав:Робила я вчора пастилу з полуниці і банану. В духовці на пергаменті. Так, це капець, віддерти дуже важко. Треба думати про інші варіанти. Хоча, те що віддерла Матвій зразу злопав.
олією не змазювали, та?