Сторінка 5 з 7

Re: Рецепти хліба

ПовідомленняДодано: 03 червня 2013, 00:01
Nymydora
ок, дякую. Як вдасться - з мене чоколяда ))))

Re: Рецепти хліба

ПовідомленняДодано: 03 червня 2013, 00:09
kruana
Вдасться! Успіхів!

Re: Рецепти хліба

ПовідомленняДодано: 03 червня 2013, 02:09
Pipochka
завдяки рецепту моєї куми, я тепер печу дуже простий і смачний житній хліб. Розказую:
100 гр. житнього борошна
100 гр. сироватки (потім можна і звичайну воду)

Змішую інградієнти і даю настоятися при кімнатній температурі 2 доби в скляній банці зверху кухонний рушничок. Через 2 доби закваска почне виділяти бульки і може чу чуть вирости (у мене не виросла, але то не страшно).
Заміс тіста: беру закваску і стільки ж теплої води (перший раз робила з тої кількості закваски, що по рецепту, а потім по 400мл закваски і 400мл.води) і додаємо житнього борошна, щоб вийшло як густа сметана і потім домішуємо звичайне пшеничне борошно. Замішую як на вареники може трохи м"якше, щоб не прилипало до рук змащую руки олією і викладаю у форму й ставлю на 4 год. (а то і на 6 год., бо ходили на довго гуляти), щоб підійшло. Оце зараз трохи похолодало, то я (за рекомендацією своєї куми :rose: ) ставлю в духовку форму з хлібом, на трошки включаю газ, щоб загрілася духовка, потім закриваю і все. При випіканні ставлю миску з водою, щоб не було твердої шкірки, випікаю до 1 год. Хліб виростає десь на1,5 раз. Все!!! Швидко та смачно!!!
PS Було правда один раз, що не підріс чогось, але ми і такий з"їли. Більше такого не повторювалося (тьоху тьоху). А зараз почала робити з житнього пшеничного та цільонозернового борошна, на мою думку, так смачніше.

Re: Рецепти хліба

ПовідомленняДодано: 03 червня 2013, 02:27
Nymydora
стоп стоп
це тісто в духовку ставить перший раз просто, щоб підійшло???? тобто, нагріти духовку (як сильно???), виключити і на 6 годин засунути туди тісто?
Потім то тісто витягаємо - воно мало вирости? Нагріваємо знов духовку (до скількох градусів?) У гарячу включену духовку ставимо знов ту саму форму з тістом і миску з водою і печемо 1 годину.
Все так?

Re: Рецепти хліба

ПовідомленняДодано: 03 червня 2013, 08:47
Kskz
Можу поділитись закваскою, кому потрібно))

Re: Рецепти хліба

ПовідомленняДодано: 05 червня 2013, 00:51
Pipochka
Nymydora написав:це тісто в духовку ставить перший раз просто, щоб підійшло???? тобто, нагріти духовку (як сильно???), виключити і на 6 годин засунути туди тісто?


Так, я ставила, щоб підійшло, бо було холодно. Духовку вкл. на найменший вогонь, щоб загрілася духовка, дверцят не закриваю поки горить вогонь (3-4хв.). Потім викл.вогонь, закриваю дверцята і все. У духовці тепло, тісто підходить год. так 4 а то і більше (якщо не забуваєте як я :crazy: ).

Nymydora написав:Потім то тісто витягаємо - воно мало вирости? Нагріваємо знов духовку (до скількох градусів?) У гарячу включену духовку ставимо знов ту саму форму з тістом і миску з водою і печемо 1 годину.


Тісто витягати не треба, просто час від часу заглядаю чи виросло (відкриваю рушничок і заглядаю. Не рухаю особливо, бо думаю, щоб не впало тісто). Через 4 год. (а то і більше) забираю рушничок, форму не витягую, ставлю миску з водою (якщо згадаю) і запалюю духовку. Температура на око, бо така духовка, десь так трошки менше за середній вогонь (вибирайте по інтуіції) прибл. 40-50 хв. в залежності від к-сті тіста.

А і забула :dash: дописати коли замішую тісто додаю 1 ч.л. морської солі (можна і чуть солоніше, але треба практикувати)

І ще: баночку з-під закваски мити не треба (бо там залишилися поживні мікроорганізми) просто туди додаєте борошно житнє і воду (думаю, що за якимось н разом все таки помити треба. Просто тоді заново треба робити закваску на сироватці). Закваска зберігається в холодильнику, коли треба пекти за день до того витягуйте та додавайте борошно та воду, щоб встигло "побродити"

Це дуже простий рецепт, не треба довго гратися, думаю Вам сподобається :yes:

Re: Рецепти хліба

ПовідомленняДодано: 05 червня 2013, 00:57
Pipochka
Kskz написав:Можу поділитись закваскою, кому потрібно))


Ліля, а в тебе закваска до якого хліба (з якого борошна тре місити)

Re: Рецепти хліба

ПовідомленняДодано: 05 червня 2013, 09:13
Star4uk
Дівчата, а підкажіть будьласка перевіренй рецепт хлібчика для хлібопічки Gorenje)
Розумію, що вже по ходу треба буде коригувати пропорції, але з перевіреним рецептом легше))

Re: Рецепти хліба

ПовідомленняДодано: 05 червня 2013, 11:40
Nymydora
Pipochka, Kruana, дякую!
Як тільки роздобуду житнє борошно, буду пробувати.

Re: Рецепти хліба

ПовідомленняДодано: 05 червня 2013, 12:00
Kskz
Pipochka написав:
Kskz написав:Можу поділитись закваскою, кому потрібно))


Ліля, а в тебе закваска до якого хліба (з якого борошна тре місити)


З житньоі муки, але можна з неі любий хліб робити, пшеничний правда не получиттся повністю білим.