Улюблений рецепт, за яким печу найчастіше.
Склянка житнього борошна, 150 г житньої закваски, склянка води. Вимішати та залишити на 10-12 годин. Склянка житнього борошна, склянка пшеничного вищого сорту, дві склянки пшеничного другого сорту, дві склянки води, опара. Все вимішую у комбайні протягом 10 хвилин, додаю столову ложку солі та півтори чайних цукру або меду, вимішую ще хвилин три. Тісто викладаю в миску і накриваю. За півгодини викладаю тісто на стільницю, тричі складаю конвертом. Знову у накриту миску на півгодини. Повторюю через півгодини це ж ще раз. Перекладаю у форму. Печу у нагрітій до 250 градусів духовці перших 5-7 хвилин з паром, потім хвилин 15 при температурі 220 градусів, ще хвилин 10 при 200 градусів ідопікаю при 180. Загальний час випікання 70 хвилин.