1. Якщо ви хочете приготувати піцу, яка буде максимально точно відповідати класичним канонам, то вам буде потрібно два види борошна. Звичайне біле пшеничне борошно і борошно з твердих сортів пшениці, яке називають також дурум (durum). І якщо купити звичайне пшеничне борошно вищого або першого сорту не складе ніяких труднощів, то борошно дурум в нашх магазинах ще потрібно пошукати. Найпростішим варіантом буде зайти в спеціалізований магазин, де продаються продукти для приготування страв середземноморської кухні і купити пакет виготовленого в Італії борошна durum.
Однак такий варіант доступний далеко не всім, адже подібні спеціалізовані магазини можна знайти тільки у великих містах, і ціна на імпортні продукти вельми висока. Але не варто впадати у відчай! Наша промисловість також виробляє борошно дурум, яке нічим не поступається за якістю борошну італійському. У нас така мука називається борошном другого сорту з твердих сортів пшениці, ГОСТ 16439-70. Купуючи борошно з таким ГОСТом, ви можете бути впевнені, це і є та сама, жадана мука дурум.
2. Варіантів тесту для піци існує величезна кількість. Класичне тісто для піци готується з суміші двох вищеописаних сортів борошна, води, дріжджів, оливкової олії та солі. Тісто замішують руками, дають настоятися в теплому місці, а потім розкачують у тонкий коржика товщиною не більше 0.5-1 см. Однак готуючи тісто для піци вдома, ви можете трохи відійти від класичних канонів і додати в ваше тісто молоко, яйця, сметану і навіть сир. Тільки ваша власна фантазія та індивідуальний смак допоможуть вам знайти ідеальний саме для вас рецепт тіста для піци.
3. Справжня італійська піца випікається в спеціальній «помпейській» дров'яній печі, яка виглядає як напівсферичний «купол». Однак вдома піцу можна чудово спекти в духовці, розігрітій до 200 градусів. Спекти піцу ви можете в сковороді з товстим дном або на деку. І в тому, і в іншому випадку дно і стінки посуду слід змастити оливковою олією і злегка присипати борошном. Якщо ви печете піцу в сковороді, то ви можете не розкачувати тісто, а акуратно розтягнути його пальцями по всій поверхні сковороди, так, щоб краї тіста трохи звисали з форми.
Перед тим, як почати викладати на тісто начинку, йому треба постояти приблизно 10 хвилин. Нерідко тісто навіть запікають до напівготовності, щоб утворилася скоринка, перш ніж покласти на нього начинку. Такий варіант підійде початківцям, тим, хто не зовсім упевнений у своїх силах і боїться, що тісто не пропечеться. Середній час випікання піци близько 30-40 хвилин, однак, тривалість випікання може істотно змінюватися в залежності від виду тіста та складу начинки.
4. Крім звичної відкритої піци, чималу популярність у всьому світі завоювала і піца закрита, така, де начинка знаходиться між двома шарами тіста. Для приготування такої піци розділіть заздалегідь приготоване тісто на дві частини і розкачайте два круглі коржі. Нижній корж змастіть соусом і викладіть на нього начинку, відступивши 2 см від краю, посипте сиром і змочіть краю водою. Зверху накрийте другим коржиком і ретельно позащіпуйте краї. Рясно змастіть вашу піцу маслом і зробіть невеликий отвір для виходу пари, випікайте до золотистого кольору.
5. Найпопулярнішим соусом для піци по праву вважається томатний соус. Варіантів такого соусу існує нескінченна безліч, часто рецепти томатного соусу відрізняються лише травами і спеціями, що входять до його складу. Зараз в будь-якому супермаркеті можна легко купити баночку готового томатного соусу для піци, але якщо ви хочете приготувати по-справжньому смачну піцу, то соус краще приготувати самостійно.
Поріжте на четвертинки 1 кг. помідорів, складіть в емальований посуд, злегка посоліть і залиште на добу. Сік, що виділився злийте, м'якоть прокип'ятіть на слабкому вогні, щоб відокремилася шкірка, а потім протріть через сито або друшляк. Отримане пюре варіть, постійно помішуючи, на повільному вогні до загустіння. Коли пюре загусне, додайте ваші улюблені спеції і трави, проваріть ще 3-5 хвилин і додайте попередньо обсмажену, дрібно нарізану цибулю або часник. Заправте сіллю і проваріть ще 5 - 10 хвилин.
6. Звичайно, соуси для піци не обмежуються лише варіантами томатного соусу. Соуси грибні і вершкові, на основі масла і молока, густі й рідкі, всі мають право на існування, і кожен покликаний відтінити достоїнства тієї чи іншої начинки. Дуже цікавий і простий у приготуванні білий англійська соус. Влийте в каструльку 0.5 літра кефіру, додайте 75 гр. протертого через сито білого хліба, 60 гр. вершкового масла і цілу очищену цибулину. Поставте каструльку на вогонь, дайте закипіти і проваріть на середньому вогні 10-15 хвилин, постійно помішуючи. Цибулину вийміть, а соус збийте за допомогою міксера, потроху додавши в нього 120 мл. вершків. Такий соус чудово підійде до піци з шматочками відвареного м'яса або птиці.
7. Придумуючи все нові й нові варіанти начинки для піци, кулінари, звичайно ж, не могли обійти стороною любителів риби і морепродуктів. Рибні піци готують як з червоним томатним соусом, так і з білими соусами, такими як бешамель або вершковий соус. Для піци вживають відварну, копчену, солону рибу. Часто піцу готують зі свіжої, дуже тонко нарізаної риби. Для піци чудово підійдуть і будь-які інші морепродукти, такі як молюски, м'ясо ракоподібних і навіть ікра.
Дуже смачна і проста для приготування в домашніх умовах піца з консервованим тунцем. Змішайте дрібно нарізані помідори, подрібнений часник, тертий сир пармезан, мелений чорний перець і сіль. Отриману масу викладіть на тісто, зверху розкладіть невеликі шматочки консервованого тунця в олії, оливки, розрізані навпіл, і ріпчасту цибулю, порізану півкільцями, посипте зеленню кропу і тертим сиром. Випікайте в духовці протягом півгодини.
Говорячи про піцу з морепродуктами, складно обійти увагою японський варіант піци - окономіякі. Звичайно, спробувати цю екзотичну страву в її автентичному вигляді можна тільки в Японії, але при великому бажанні ви можете здивувати гостей, приготувавши окономіякі і вдома. Візьміть по 200 г відвареної та охолодженої японської локшини, кальмарів та капусти, поріжте їх невеликими шматочками. Дрібно порубайте по 100 г креветок та цибулі, натріть сир. Складіть всі інгредієнти в каструлю, перемішайте і додайте до них стружку тунця.
У Японії для цього використовується нарізаний найтоншими скибочками свіжий тунець, але можна взяти і консервованого тунця. За допомогою міксера швидко змішайте одне яйце, 3 ст. л. борошна і склянку води, додайте тісто до нарізаних продуктів. Отримана суміш виливається на розпечену сковорідку з товстим дном, зверху викладають тонкі смужки свинини і обсмажують окономіякі з двох сторін. Готову піцу нарізають квадратиками, посипають норі і подають до столу гарячим з соєвим соусом.
9. Звичайно, піца - це не тільки смачний гарячий бутерброд з м'ясом, рибою, овочами. Особливе місце займає солодка піца, яка подається як прекрасний і смачний десерт. Солодкі варіанти піци особливо подобаються дітям. Для начинки такої піци зазвичай береться ніжний сир маскарпоне, свіжі солодкі або сушені фрукти, горіхи. Для того щоб приготувати такий десерт, приготуйте здобне дріжджове тісто для піци, розділіть його на декілька частин і розкачайте невеликі коржі діаметром 10 см. Змастіть кожен корж маскапоне, зверху викладіть попередньо замочений і віджатий інжир, посипте потовченими волоськими горіхами і коричневим цукром. Дайте піці піднятися в теплому місці і випікайте 20 хвилин в розігрітій до 220 градусів духовці.
10. Серед усієї незліченної кількості варіантів піци зовсім неможливо обійти увагою безумовну королеву піци - піцу «Маргарита». Вперше ця піца була приготована власником неаполітанської піцерії Рафаелем Еспозіто для королеви Маргарити Савойської в 1889 році. Начинка цієї піци була підібрана відповідно до кольорів італійського прапора. Червоні томати, біла моцарелла і зелений базилік. Для приготування начинки для піци «Маргарита" покладіть в глибоку сковороду очищені від шкірочки й дрібно порубані томати, роздавлений часник і крупно порізані листя свіжого базиліка. Потушкуйте, поки соус не почне густіти, і додайте чорний перець і сіль. Тушкуйте ще кілька хвилин, потім остудіть. Отриманим соусом густо змастіть приготовлену заздалегідь основу для піци і зверху посипте моцарелою і пармезаном. Випікайте в духовці до утворення рум'яної скоринки.
11. Дуже швидко на сковороді. Отже, для піци вам знадобиться:
Для тіста:
8 ст.л. борошна
4 ст.л. сметани
4 ст.л. майонезу
2 яйця
Варіанти начинки:
Начинка 1:
1 помідор
12 оливок
тертий сир
майонез, кетчуп
Начинка 2:
шинка або ковбаса
тертий сир
майонез, кетчуп
Начинка 3:
відварні морепродукти
мариновані шаміньони
тертий сир
майонез, кетчуп
Смачна піца на швидку руку робиться на плиті, а не в духовці! Робимо тісто, для чого змішуємо борошно, сметану, майонез і яйця (можна в блендері). Тісто солимо і виливаємо на сковороду. Поверх викладаємо нарізану начинку, поливаємо кетчупом, майонезом, притрушуємо тертим сиром. Варіанти начинки наведені вище, крім того, ви можете не обмежувати свою фантазію, а придумати самостійно ще одну незвичайну швидку піцу.
http://www.subscribe.ru