Сторінка 1 з 9

Майонез та інші соуси

ПовідомленняДодано: 19 березня 2010, 20:58
Naya
Я дуже люблю соуси.
Але мало їх готую, бо немаю хороших рецептів. І не їм, бо куплені - бяка.

Але є в мене один рецептик, яким вже ділилася.
Викладаю і тут.
Це звичайний майонез. Домашній, який є сам по собі соусом і може бути, як основа соусів.
Отже:
4 яєчних жовтка
1ч.л. меду
1 ч.л гірчиці,
1/2 лимона (вичавити сік)
дрібка солі.
400 гр олії.

Жовтки, мед, гірчицю, сік лимона і сіль збиваємо. В основному гірчицею та лимонним соком регулюєте на свій смак (більше/менше, як любите).
Продовжуючи збивати тоненькою цівкою вливаєте олію. Олія обов"язково рафінована.
Олією регулюєте густину майонезу - чим більше олії, тим густіший майонез.
Майонез виходить жовтенький і дуже смачний.

А ще до того майонезу можна добавляти: часник або кріп, або огірочки мариновані, або оливки, або тертий сир і буде соус..

Смачного!!! :drink:

Re: Соуси

ПовідомленняДодано: 19 березня 2010, 21:03
гра з вогнем
класно! я теж віддаю перевагу домашньому майонезу.
тільки збивати трохи важкувато. але дівчата кажуть. що є якісь спеціальні кухонні прибамбаськи, з опцією для збиття майонезу :)

з соусів я найчастіше роблю майонез, бешамель, гуакамоле і журавлиновий соус.

теж у мене криза рецептів гарних.

Re: Соуси

ПовідомленняДодано: 19 березня 2010, 21:05
Naya
не знаю, я збиваю звичайним вінчиком від кух. комбайну. ,Тобто комбайн збиває.
І всього хв 5-10 йде на приготування.

Re: Соуси

ПовідомленняДодано: 19 березня 2010, 21:07
Naya
гра з вогнем написав:
з соусів я найчастіше роблю майонез, бешамель, гуакамоле і журавлиновий соус.

теж у мене криза рецептів гарних.


а кинь рецептиками :rose:

Re: Соуси

ПовідомленняДодано: 19 березня 2010, 21:37
гра з вогнем
а в мене вінничком дуже швидко перезбивається :( і розслоюється. навіть якщо по краплині олії давати. я роблю вжик, а потім ложкою вимішую до гарної консистенції. бо як включу блендер навіть на низькі оберти - перезбиває, зараза!

найпростіше журавлиновий робити. у мене якраз ще залишилася з осені. робитиму напишу :) бо я хочу дуже киселю, але все ніяк не зберуся крохмаль купити.
щойно подумала, журавлина так загустіває як желе, може без крохмалу спробувати?

гуакамоле теж простий, це розім'яте стигле авокадо приправлене куміном з чим душа забажає.
моя зазвичай бажає сметани, вершкового сиру, цибульки...

бешамель напевно теж всі знають.
напевно найпростіше і найближче до оригіналу написано на вікі

1. Розтоплюють масло на деку з товстим дном.
2. Додають борошно і перемішують.
3. Прогрівають кілька хвилин на слабкому вогні.
4. Охолоджують.
5. Поступово підливають підігріте молоко і ретельно перемішують.
6. Додають цибулину, нашпиговану гвоздикою.
7. Варять на повільному вогні протягом 30 хвилин.
8. Виймають цибулину, проціджують соус через конічний фільтр.
9. Розкладають шматочки масла або маргарину, щоб не утворилася скоринка.

Re: Соуси

ПовідомленняДодано: 19 березня 2010, 22:37
Milichka
Оце мій МАЙОНЕЗ.
Зображення
Ми років два взагалі уже не купляємо магазиний, а використовуємо такий і на будерброд, і в салат. Рецепт похожий:
2 жовтки
0,5 ч. ложки солі
0,5 ч.л. цукру
0,5 ч.л. перцю
1 ч.л. гірчиці
2 ч.л. оцету або лимоного соку
300г олії
Спосіб приоготування такий і в Naya. Тобто спочатку збиваємо спеції з жовтками, а потім включаємо найбільшу швидкість комбайна або бленlера і тонесенькою (як голочка) цівкою вливаємо олію. ГОловне не спішити! Майонез виходить дуже густий і я в кінці ще додаю декілька ложок кип"яченої холодної види. СМАЧНОГО

Re: Соуси

ПовідомленняДодано: 20 березня 2010, 01:03
mala-karta
слухайте, дівки..
я, звичайно, вражу вас своєю обізнаністю, але на майонез жовтки сирі чи варені?

а блендером можна збити? чи ні?

Re: Соуси

ПовідомленняДодано: 20 березня 2010, 08:03
Milichka
Жовтки потрібно сирі.
В мене комбайн, але знаю, що блендером подужка робить, то вона всі продукти закидає, і навіть олію, включає блендер, декілька хвилин і все готово. В комбайні так не виходить, олію потрібно вводит дуже акуратно, бо не зіб"ється

Re: Соуси

ПовідомленняДодано: 20 березня 2010, 10:41
mala-karta
дівчата, а гірчиця то яка?
така з пакетика магазинна?

чи як приправа в порошку?

Re: Соуси

ПовідомленняДодано: 20 березня 2010, 10:45
Naya
Даю магазинну, козацьку чи міцну..
але хочу надибати порошок і самій робити, щоб не було ніякої гадості в ній.
шукала порошок в супермаркетах - нема.
тре на базарі дивитися.