Сторінка 4 з 5

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 23 липня 2015, 14:27
Natalinda
відразу де купуєш фермент напиши :rose: а я пішла гуглити про відігрівання в банках.
Я відігріваю в каструлі, ставлю на розсікач на малесенький вогонь

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 23 липня 2015, 14:54
mariana
Сир Адигейський
1.Беремо 3 літра домашнього свіжого молока, нагріваємо на водяній бані до температури 32-34 градуси(не більше!).
2. Фермент (я купую Мейто. один пакетик на 100 л молока, продається в вет аптеці, коштує 16 грн) беремо на кінчику ножа і розмішуємо з 10 мл холодної перекипяченої води.
3.Додаємо фермент в молоко. розмішуємо, ставимо каструлю з молоком на водяну баню(тепла вода) на 30 хв.
4. Через 30 хв фермент спрацює, і в нас утвориться субстанція, подібна на молочне желе. Розрізаємо ножем на кубики розміром 2*2 см(приблизно). розрізаємо також по висоті. Залишаємо на 5 хв, має чуть сироватка вийти.
5.Згусток розбиваємо рукою на фракції розміром біля 1 см, ставимо каструлю на вогонь, доводимо до температури 38-40 гр, виключаємо.
Коли ми підігріваємо суміш, вона трішки поплавиться. Тримати не довго! слідкувати за температурою, бо може резинове вийти.
6. Відкидаємо сир на друшлаг, застелений тканиною(не марлею). даємо стекти сироватці. Десь приблизно через 1-1,5 год сформується головка сиру. Натираємо сир сіллю, обмотуємо тканиною, змоченою в сироватці, іставимо в холодильник на 6 годин на визрівання.
Мені найбільше подобається коли постоїть десь біля сутки.
Вихід сиру -400-500 гр з 3 л молока. Сир дуже смачний. гарно плавиться, добре підходить для хачапурі, на піцу, і просто так їсти з помідоркою та базиліком))
Зображення

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 23 липня 2015, 17:29
taranjka
mariana а як ти за температурою слідкуєш? термометр ставиш?

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 23 липня 2015, 19:48
mariana
taranjka так, з термометром.

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 23 липня 2015, 19:54
Natalinda
mariana дякую!
То твій на фотці? Ой мені вже сачно!
Теж хотіла про термометр спитати, ще підкажи брала десь в Тернополі чи замовляла в неті?
Блін в мене якраз завтра буде свіже молоко, за ферментом зможу чоловіка відправити, а от з термометром....

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 23 липня 2015, 19:58
TaniaPicaSSo
Я для сирів і йогуртів міряю температуру тим самим водним термометром, що купила колись малій, коли ще міряли температуру води для купання. Тепер цей термометр живе в мене на кухні :=):

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 23 липня 2015, 20:02
mariana
Natalinda фото моє. Наталя, я маю 2 термометри. один самий простий, таким як міряють температуру води діткам, то він на ринку має бути і коштував колись пару гривень. ще маю електронний харчовий, типу такий
Прихований текст. Щоб його побачити, Вам необхідно зареєструватися!
,але то мені подарували. Для сиру хватить такого самого простого. там шкала до 60 градусів.

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 23 липня 2015, 21:07
Natalinda
о то в аптеці значиь куплю!!!!!!!!!! В мене той дитячий був у формі якогось звіряти, великий, в купі пластмаси, вже й не знаю де діла

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 24 липня 2015, 07:52
Оксанютка
Робила сулугуні за рецептом Тані.Дуже всім смакує :wink:

Re: Домашній сир

ПовідомленняДодано: 24 серпня 2015, 22:01
nelly
Начитавшись постів тут і на фейсбуці про сир, погнала у ветаптеку за Мейто ( все та назва мені Мейсона нагадує :hi: )
почала вчора сироваріння... От перечитала купа раз рецепт і спитайте чого я то молоко пражила???
Вобщім пражене тепле молоко з закваскою став як рідкий кефір, потім ще троха підварила і півдня цідила через тряпочку. По консистенції вийшло як сметана а по смаку чимось похоже на маскарпоне (прийдеться завтра тірамісу зробити). Але ж пробацькался стільки...
Люди читайте уважно рецепти :В):